Hoewel maïs tot de graansoorten behoort, wordt het ook wel als groente gegeten. Vooral jonge maïs van de kolf gegeten is een delicatesse, die vooral in de Verenigde staten als ‘corn on the cob’ wordt gewaardeerd. In Mexico is of was het volksvoedsel nummer 1.
Niet zo gek, want maïs is bijzonder voedzaam en gezond. Een maïskorrel bevat 80% koolhydraten, 10% eiwit, 4,5% olie, 3,5% vezels en 2% mineralen. We kennen allemaal het zetmeel als Maïzena. Maar maïs wordt ook gebruikt voor het bakken van maïsbrood, voor bier en whiskey en natuurlijk voor het maken van tortilla’s, cornflakes, popcorn en polenta. Allemaal bekende gerechten of producten, maar maïs kopen we met z’n allen niet zoveel. Daarom hier een paar tips met maïs op een rij.
Basic: Maïs, gekookt aan de kolf
Verwijder de groene draden en de pluizige draden van een maïskolf. Kook de kolven in ruim water met zout en suiker in ca. 10 minuten gaar. Zorg dat je niet te lang kookt, dan worden de maïskorrels taai. Laat de kloven uitlekken en serveer met boter en zout, of met wat zure room.
Basic: Maïs, geroosterd
Verwijder de groene en de pluizige draden van de maïskolven. Knip 4 stukken aluminiumfolie. Leg op elke kolf een klontje boter. Vouw de folie glad om de maïskolven en leg de pakketjes op het rooster boven het vuur (barbecue). Rooster de maïskolven terwijl je ze regelmatig even omdraait in 20 minuten gaar. Serveer ze in de folie.