• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Mandarijnen

Proef altijd wat je koopt!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
4
mandarijnen-soorten-gezond

Mandarijnen – De populariteit van mandarijnen komt waarschijnlijk vooral vanwege het ‘makkelijke pellen’. De schil zit wat los om de vrucht (hoewel dit per ras kan verschillen), waardoor je ze snel even weghapt. Het ideale fruit om mee te nemen naar school of werk. Bovendien zijn mandarijnen echt winterfruit. Ze zijn verkrijgbaar van november tot februari.

Laat je je buiten die periode verleiden tot de aankoop van mandarijnen, dan zul je ook vaak een tegenvaller moeten incasseren. Denk aan droge mandarijnen, of vruchten vol pit. Helaas komt dat ook steeds vaker voor in het seizoen. Je koopt een kist, zak of net mandarijnen en ontdekt pas thuis dat het niet de allerbeste vruchten zijn. Dat is dan altijd een enorme teleurstelling.

Het is dan ook exact de reden dat je zou moeten besluiten mandarijnen alleen nog te kopen waar je ze eerst mag proeven. Zeker bij de aankoop van een heel kistje van dit heerlijke, sappige citrusfruit wil je toch wel weten wat je aanschaft.

Kiezen uit al die mandarijnensoorten

mandarijnen-rassen-kopenEigenlijk alles wat verkocht wordt, is een afgeleide van het echte ras: Mandarijn. De originele mandarijn is nauwelijks meer verkrijgbaar. Je ziet hier een opsomming van de meest aangeboden alternatieven:

Clementine, waarschijnlijk het bekendste mandarijntje in Nederland. Vaak herkenbaar omdat de vrucht wat plat van vorm is. Bovendien staat de clementine bekend als meest pitvrij.

Satsuma is afkomstig uit Japan. Meestal worden ze echter geïmporteerd vanuit Spanje. Het is vaak de vroegst aangeboden soort. De eerste Satsuma’s zijn vaak wat friszuur van smaak. Naarmate het seizoen vordert worden ze zoeter.

De Ortanique is een laat ras en je ziet die mandarijn steeds vaker verschijnen. Ze pellen bijzonder lastig. Tipje: Pers de Ortanique uit. Het sap is heerlijk zoet en vol van smaak.

Mineola’s worden massaal aangeboden. Tien jaar terug had je er nog nauwelijks van gehoord. Er doen allerlei verhalen de ronden over de kruising van mineola’s. Het is een kruising tussen een tangerine en een grapefruit. Vooral herkenbaar door het kenmerkende bultje aan de bovenzijde van de mandarijn. De mineola staat bekend om een grote hoeveelheid sap, en is daarmee ook geschikt om te persen.

Er zijn nog veel meer rassen, maar bovenstaande soorten worden het meest aangeboden.

De kleur van de schil zegt niet altijd iets over de mandarijn

Vroege rassen, vooral de Satsuma, hebben vaak een licht oranje schil. Die lichte kleur wordt vaak geassocieerd met zure mandarijnen. Dat is echter niet altijd het geval. Zoals hierboven aangegeven, horen satsuma’s tot de vroege soorten en zijn ze inderdaad wat zuur. De oranje schilkleur heeft ook vaak als eigenschap dat die bij veroudering zwarte vlekken krijgt. Let op, je kunt ze ook dan nog gewoon opeten. Gestookte mandarijnen (vooral vroege rassen) hebben die oranje schilkleur. Geen zorgen, er kan net zo goed een zoet mandarijntje onder die schil schuil gaan. De schil zit er vaak wel strakker omheen, waardoor ze iets lastiger pellen.

mandarijn

Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje

Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.

Tags: Fruit
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties 4

  1. André says:
    6 jaar geleden

    Hallokes, Ik eet al meer dan 15 jaar elke morgen een Minneolea of twee mandarijntjes, de Minneola is eenpoosje in het jaar niet verkrijgbaar en dan val ik terug op de Manderijn die een stuk kleiner is.
    Ze roepen wel eens als je een minneola uit zijn schil helpt dat je nat bent rot aan je ellebogen maar dat valt reuze mee.
    Ik kan niet meer zonder ze bij mijn ontbijt.
    Beer

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Interessant André, vaak zijn ze in de zomer toch helemaal niet lekker?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!