• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Mandarijnen; proef altijd voor je koopt

door Redactie
in Kookschool
0
2
mandarijnen-soorten-gezond

Mandarijnen – De populariteit van mandarijnen komt waarschijnlijk vooral vanwege het ‘makkelijke pellen’ De schil zit wat los om de vrucht (hoewel dit per ras kan verschillen) waardoor je ze snel even weghapt. Het ideale fruit om mee te nemen naar school of werk. Bovendien echt winterfruit. Verkrijgbaar van november tot februari.

Laat je je buiten deze periode verleiden tot de aankoop van mandarijnen, dan zul je ook vaak een tegenvaller moeten incasseren. Denk aan droge mandarijnen of vruchten vol pit. Helaas komt dat ook steeds vaker voor in het seizoen. We kopen een kist, zak of net mandarijnen en ontdekken pas thuis dat het niet de allerbeste vruchten zijn. Ik vind dat altijd een enorme teleurstelling.

Dat is dan ook exact de reden dat ik besloten heb mijn mandarijnen alleen nog te kopen waar ik ze eerst mag proeven. Zeker bij de aankoop van een heel kistje van dit heerlijke, sappige citrusfruit wil ik toch wel echt weten wat ik aanschaf.

mandarijn

Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje

Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.

Kiezen uit al die mandarijnen soorten

mandarijnen-rassen-kopenEigenlijk alles wat verkocht wordt is een afgeleide van het echte ras: Mandarijn. De originele mandarijn is nauwelijks meer verkrijgbaar. We maakten een opsomming van de meest aangeboden alternatieven:

Clementine, het bekendste mandarijntje in Nederland waarschijnlijk. Vaak herkenbaar omdat de vrucht wat plat van vorm is. Bovendien staat de clementine bekend als meest pitvrij.

Satsuma is afkomstig uit Japan. Meestal worden ze echter geïmporteerd vanuit Spanje. Het is vaak de vroegst aangeboden soort. De eerste Satsuma’s zijn vaak wat friszuur van smaak. Naarmate het seizoen vordert worden ze zoeter.

De Ortanique is een laat ras en zie je steeds vaker verschijnen. Ze pellen bijzonder lastig. Tipje: Pers de ortanique uit. Het sap is heerlijk zoet en vol van smaak.

Minneola’s worden massaal aangeboden. 10 jaar terug hadden we er nog nauwelijks van gehoord. Er doen allerlei verhalen de ronden over de kruising van mineola’s. Het is een kruising tussen een tangerine en een grapefruit. Vooral herkenbaar door het kenmerkende bultje aan de bovenzijde. De minneola staat bekend om een grote sapproductie en is daarmee ook geschikt om te persen.

Er zijn nog veel meer rassen, maar deze rassen worden het meest aangeboden.

De kleur van de schil

Vroege mandarijnen, vooral de Satsuma hebben vaak een licht oranje schil. Dit wordt vaak gesynchroniseerd met zure mandarijnen. Dat is niet het geval. Zoals hierboven aangegeven horen satsuma’s tot de vroege soorten en zijn deze inderdaad wat zuur. De oranje schilkleur heeft ook vaak als resultaat dat deze bij veroudering zwarte vlekken krijgt. Let op, je kunt ze ook dan nog gewoon opeten. Gestookte mandarijnen (vooral vroege rassen) hebben die oranje schilkleur. Geen zorg, er kan een net zo zoet mandarijntje onder schuil gaan. De schil zit er vaak wel strakker om waardoor ze iets lastiger pellen.

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 2

  1. André says:
    3 jaar geleden

    Hallokes, Ik eet al meer dan 15 jaar elke morgen een Minneolea of twee mandarijntjes, de Minneola is eenpoosje in het jaar niet verkrijgbaar en dan val ik terug op de Manderijn die een stuk kleiner is.
    Ze roepen wel eens als je een minneola uit zijn schil helpt dat je nat bent rot aan je ellebogen maar dat valt reuze mee.
    Ik kan niet meer zonder ze bij mijn ontbijt.
    Beer

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Interessant André, vaak zijn ze in de zomer toch helemaal niet lekker?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen