• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Heerlijke kip of vis marineren in karnemelk

Zacht, smaakvol en makkelijk: karnemelk is een verrassend eenvoudige manier om vlees of vis extra lekker te maken

0
Marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk is een slimme manier om vlees of vis heerlijk mals te maken. De zuren in de karnemelk zorgen ervoor dat de structuur van het vlees of de vis afbreekt. Daardoor krijg je een zacht resultaat zonder dat het zuur smaakt. Marineren in karnemelk is bovendien heel eenvoudig. Je hebt alleen wat tijd nodig, een paar smaakmakers en natuurlijk verse karnemelk. Vooral kip, varkensvlees en vis zijn er erg geschikt voor. Het vlees wordt er boterzacht van en de smaken trekken mooi in.

Gebruik altijd verse ingrediënten als knoflook, citroen, kruiden of specerijen om je marinade meer diepgang te geven. Laat vlees minimaal 5 uur marineren in de koelkast. Vis kan korter, omdat die al een zachtere structuur heeft. Voor het bakken of grillen is het slim om het vlees of de vis goed droog te deppen. Zo voorkom je spetteren als je olie of boter gebruikt. En let op: de marinade die je gebruikt hebt, kun je niet opnieuw gebruiken. Wil je een sausje maken, houd dan van tevoren een beetje marinade apart.

Marineren in karnemelk moet je echt ontdekken

Marineren in karnemelk heeft hetzelfde verzachtende effect als marineren in wijn of azijn, maar dan met een veel mildere smaak. De melkzuren in karnemelk zorgen ervoor dat de eiwitten in het vlees afbreken. Daardoor wordt het malser en makkelijker gaar. En doordat karnemelk niet overheerst, blijft de smaak van het vlees of de vis op de voorgrond. Dat maakt marineren in karnemelk heel geschikt voor mensen die niet van zure of sterke marinades houden.

De smaakmakers die je toevoegt zorgen voor extra aroma’s. Denk aan kruiden zoals tijm, oregano, salie of rozemarijn. Maar ook specerijen als paprikapoeder, knoflook en zwarte peper passen goed bij een marinade op basis van karnemelk. Door te variëren met de ingrediënten maak je steeds weer iets nieuws. En omdat het zo makkelijk is, kun je het gewoon op een doordeweekse dag gebruiken.

Zo maak je zelf een marinade met karnemelk

De onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor 500 gram tot 1 kilo vlees of vis. Gebruik steeds ongeveer 300 ml karnemelk als basis en voeg naar smaak kruiden en specerijen toe. Marineer in een afgesloten bakje in de koelkast. Laat het vlees of de vis voor het bakken op kamertemperatuur komen en dep goed droog. Zout en peper voeg je pas toe vlak voor het bereiden.

  • Mosterdmarinade: 2 eetlepels mosterd, een paar takjes salie (optioneel)
  • Kruidige knoflookmarinade: 1 eetlepel bruine suiker, 2 eetlepels olijfolie, 4 teentjes knoflook (fijngehakt), 2 laurierblaadjes, 1 theelepel pepervlokken
  • Gerookte paprika: 2 teentjes knoflook (gehakt), 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel limoensap
  • Tuinkruiden: 1 theelepel basilicum, 1 theelepel tijm, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel paprikapoeder
  • Voor vis: dille, bieslook en citroenzest

Kruiden als tijm, rozemarijn, oregano en laurier doen het altijd goed bij marineren in karnemelk. Ze geven veel smaak zonder te overheersen. Probeer vooral te werken met wat je in huis hebt en experimenteer. Want marineren in karnemelk is niet alleen makkelijk, het is ook een fijne manier om iets speciaals te maken van gewone ingrediënten.

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Karnemelkcake met een fris laagje limoen

    Karnemelkcake met een fris laagje limoen; een verrassend frisse traktatie

  • soda brood

    Sodabrood maken? 1 kom, 4 ingrediënten, 0 gedoe!

  • Pannenkoeken met karnemelk

    Pannenkoeken met karnemelk – zo maak je ze perfect luchtig

  • Luchtige karnemelkbroodjes

    Luchtige karnemelkbroodjes voor ontbijt & high tea

  • sint whoopie's

    Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

  • puddingbroodjes

    Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste

  • Aardappelkoekjes met creme fraiche

    Aardappelkoekjes met crème fraîche; een lekker bijgerecht maken in 20 minuten

  • Kwarkbrood met rozemarijn op een snijplank

    Kwarkbrood met rozemarijn – voor bij een heerlijke kom soep

  • Banaan-speculoosdessert

    Banaan-speculoosdessert in een glas met laagjes en topping

  • Appel-kwarkplaattaart

    Appel-kwarkplaattaart

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.