Marineren in karnemelk: Wist je dat je karnemelk kunt gebruiken voor het marineren van vlees of vis? Het zorgt voor een boterzacht resultaat waar iedereen van houdt. De voordelen, tips en recepten vind je op deze pagina.
De zuren in karnemelk maken vlees & vis zachter
Marineren in karnemelk? Jazeker! Want hierdoor wordt het vlees lekker mals. De zuren van de karnemelk breken de structuur van het vlees af waardoor vlees zachter wordt.
Het heeft dezelfde werking als bijvoorbeeld wijn of azijn maar is vele malen zachter van smaak.
Door kruiden en specerijen toe te voegen aan de marinade kunnen de smaken hiervan ook in het vlees of de vis trekken zodat alles nog lekkerder wordt.
Vooral kip, varkensvlees en vis zijn geschikt om te marineren in karnemelk
Eigenlijk kun je elke vleessoort met marineren in karnemelk, maar vooral kip en varkensvlees zijn erg lekker met karnemelk. Ook vis kun je heel goed marineren in karnemelk omdat de smaak zo zacht is. Laat vlees wel minimaal 5 uur in de marinade staan en liever nog langer voor het beste resultaat. Vis kan korter omdat vis een zachtere structuur heeft.
Tips om het gemarineerde vlees of vis bereiden
Dep het even droog
Marineren in karnemelk betekent natuurlijk ook dat het vlees of de vis daarna vochtig is. Als je dit op de grill gaart maakt dit niet zo heel veel uit, maar als je het in een pan met boter of olie gaat bakken is het verstandig om het goed droog te deppen. Want vocht en vet is geen goede combinatie en gaat ontzettend spetteren.
Hetzelfde als altijd
Het bereiden van het vlees of de vis kun je doen als gebruikelijk, bak het in de olie of boter, stoof het in wat vocht of leg het op de BBQ tot het gaar is.
De marinade niet hergebruiken
De gebruikte marinade moet je weggooien en is niet geschikt om verder mee te bereiden. Wil je toch een sausje met de marinade maken? Houd dan voor je gaat marineren in karnemelk een gedeelte apart en gebruik dat voor de saus.
Marineren in karnemelk doe je zo:
De onderstaande marinades zijn voor ongeveer 500 gram tot 1 kilo vlees of vis.
Ga steeds uit van ongeveer 300 ml karnemelk, voeg hier de kruiden en specerijen aan toe en giet dit over het vlees of de vis. Zet dit koel weg in een afgesloten bakje voor minimaal 5 uur. Laat voor het bereiden op kamertemperatuur komen en dep goed droog voor het bakken. Voeg er dan pas zout en eventueel peper aan toe voor het beste resultaat.
Marineren in karnemelk mosterd – 2 eetlepels mosterd / een paar takjes salie (optioneel).
Kruidig met knoflook – 1 eetlepel bruine suiker / 2 eetlepels olijfolie / 4 teentjes knoflook, fijngehakt / 2 blaadjes laurier / 1 theelepel pepervlokken.
Gerookte paprika – 2 teentjes knoflook gehakt / 1 theelepel gerookt paprikapoeder/ 1 theelepel limoensap.
Tuinkruiden – 1 theelepel basilicum / 1 theelepel tijm / 1 theelepel knoflook / 1 theelepel paprikapoeder.
Vis – dille / bieslook / citroenzest
Bij marineren in karnemelk zijn tijm, rozemarijn, oregano en laurier altijd lekkere smaakmakers
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Check het recept of lees de info