• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Waarom je zelf het vlees zou moeten marineren

0
Marineren recepten en tips vlees en vis

Ken je dat? Je staat in de supermarkt, ziet kant-en-klare gemarineerde speklappen liggen en denkt: lekker makkelijk. Maar wist je dat zelf marineren niet alleen simpel kan zijn, maar ook veel meer smaak en variatie geeft? Door zelf te marineren pas je jouw vlees, vis, kip of groenten helemaal aan naar je eigen voorkeur. Met een paar basisprincipes maak je in een handomdraai een marinade die jouw product nét dat beetje extra geeft. En met onze tips verspil je bovendien geen voedsel én werk je seizoensbewust. Ontdek hoe!

Waarom zelf marineren?

Een marinade zorgt niet alleen voor smaak, maar kan een product ook malser maken en een verrassende twist geven. Bovendien bepaal je zelf wat erin gaat: geen onnodige toevoegingen, geen goedkope vulmiddelen. En een mooi stuk kwaliteitsvlees of verse groenten verdienen dat extra beetje aandacht. Kortom: zelf marineren is makkelijker dan je denkt én vaak veel lekkerder dan kant-en-klaar.

De basisprincipes: zo werkt een marinade

Een marinade bestaat meestal uit drie onderdelen:

  • Vette basis: bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie of notenolie. Dit zorgt dat de kruiden en zuren goed hechten.
  • Zuurtje: azijn, wijn, citrus- of fruitsap. Dit zorgt voor malsheid en een frisse smaak.
  • Kruiden en specerijen: vers of gedroogd, naar eigen smaak.

Combineer deze drie en je hebt altijd een goede start. Durf te variëren, maar gebruik wel altijd verse ingrediënten. Zo blijft de smaak optimaal.

Hoe lang moet je marineren?

Hoelang je iets laat marineren hangt af van de structuur van het product. Hoe zachter het product, hoe korter je marineertijd. Gebruik dit schema als leidraad:

Product Minimale marineertijd
Rundvlees, lamsvlees, wild 5 uur
Varkensvlees, kip, kalkoen 3 uur
Eend en ander gevogelte 5 uur
Hele vis of stevige vissoorten 2 uur
Zachte visfilets of steaks 1 uur
Groenten en paddenstoelen Max. 1 uur

Zo marineer je veilig en verspil je geen voedsel

Marineer altijd in een schone glazen, porseleinen of aardewerken schaal. Vermijd metaal; dat kan een bijsmaak geven. Zorg dat alles goed onder de marinade staat en dek het af in de koelkast. Laat je product nooit uren buiten de koeling staan. Gooi een marinade die in contact is geweest met rauw vlees altijd weg, of kook deze goed door voor gebruik als saus.

Verspil geen voedsel: gebruik restjes zuren zoals augurkennat of het sap van een sinaasappel die anders blijft liggen. Ook slappe kruiden kun je prima in een marinade verwerken.

Seizoensvariaties: marineer met de tijd van het jaar mee

  • Lente: lichte appelazijn, frisse tuinkruiden zoals bieslook of dille.
  • Zomer: fruitige marinades met ananas, kiwi of frambozenazijn. Perfect voor barbecuegerechten.
  • Herfst: rijkere oliën zoals walnootolie of truffelolie en kruidige toevoegingen als salie of rozemarijn.
  • Winter: citrussappen, rode wijn en verwarmende kruiden als tijm en laurier.

Seizoensvariaties: marineer met de tijd van het jaar mee

Lente

Gebruik lichte smaken zoals een zachte appelazijn en frisse tuinkruiden zoals bieslook of dille. Zo krijgt je marinade een milde, voorjaarsachtige touch.

Zomer

Kies voor fruitige marinades met bijvoorbeeld ananas, kiwi of frambozenazijn. Perfect voor barbecuegerechten en lichte zomerse salades.

Herfst

In de herfst kun je rijkere oliën gebruiken, zoals walnootolie of truffelolie. Voeg kruidige smaken toe zoals salie of rozemarijn, die passen goed bij wild en paddenstoelen.

Winter

In de winter werken citrussappen, rode wijn en verwarmende kruiden zoals tijm en laurier uitstekend. Zo geef je je marinade een warme, volle smaak die past bij stevige winterse gerechten.

Voorbeelden: 3 eenvoudige marinades

Rundvleesmarinade Oosters (voor 500 g rundvlees)

  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sherry
  • 1 el gembersiroop
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl sambal

Roer alles door elkaar en marineer het vlees minimaal 5 uur.

Kipmarinade met honing en ketjap (voor 4 kipfilets)

  • 6 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el ketjap asin

Marineer de kip 3 uur, keer halverwege om.

Groentemarinade met citroen (voor 500 g groente naar keuze)

  • 3 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 1 tl verse tijm

Laat max. 1 uur staan. Perfect voor courgette, paprika of champignons op de grill.

Handige tips om direct aan de slag te gaan

Breng alles op de juiste temperatuur

Haal je vlees, vis of groenten een halfuurtje voor het marineren uit de koelkast. Zo kan de marinade beter intrekken. Masseer de marinade altijd goed in, zodat alle smaken overal kunnen doordringen.

Laat je product veilig marineren

Laat je gemarineerde product altijd afgedekt in de koelkast rusten. Zo blijft het veilig en vers. Keer het af en toe om, zodat de marinade gelijkmatig verdeeld wordt. Let op: marineer nooit op kamertemperatuur, dat kan bederf veroorzaken.

Bereid je gemarineerde product goed

Dep vlees altijd goed droog voordat je het bakt of grilt. Zo krijg je een mooie, krokante korst en verbrand je de marinade niet. Gooi de gebruikte marinade weg of kook deze eerst goed door als je hem wilt gebruiken als saus.

Verspil geen voedsel: gebruik wat je al hebt

Wees creatief en verspil geen voedsel. Het zuur uit een pot augurken, restjes citrusfruit of overgebleven kruiden kun je prima verwerken in een marinade. Zo haal je alles uit je voorraadkast en maak je je marinade nét even anders. Ook restjes wijn of fruitsap zijn perfect als basis voor een nieuwe smaakcombinatie.

Probeer het zelf!

Zelf marineren is simpel, voordelig en geeft jouw gerechten een smaakvolle upgrade. Met wat verse ingrediënten, een beetje aandacht en onze tips heb je binnen no-time jouw eigen signatuurmarinade. Ga vandaag nog aan de slag en proef het verschil. Vers is altijd beter!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

  • Crispy Chicken Krokant gebakken kippendijen

    Crispy Chicken; krokant gebakken kippendijen

  • Goulash van varkenspoulet

    Stoofavontuur: Een robuuste goulash van varkenspoulet

  • Duuvelkesvlees

    De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.