• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Het basisrecept voor de lekkerste mayonaise

door Connie Derks
in Kookschool
1
0
mayonaise

Mayonaise maken – de lekkerste mayonaise maak je zelf, want je past deze makkelijk naar eigen smaak of gerecht aan.

Mayonaise maken kies voor smaak

Een van de bekendste koude sauzen is mayonaise. Deze saus wordt bij heel veel gerechten gegeten, maar vooral bij de friet hoort een lekkere klodder mayonaise. Het is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn vele verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als basis.

Eieren

De eieren zorgen er, bij het maken van de mayonaise, voor dat het een mooie gladde en luchtige emulsie wordt die ook stand houdt. Zonder het gebruik van eieren zou de mayonaise na een tijdje weer opsplitsen in olie en zuur. Denk maar aan een zelfgemaakte dressing, die moet je ook eerst weer goed doorroeren voor gebruik. Gebruik altijd zo vers mogelijke eieren om te zorgen dat je de mayonaise wat langer kunt bewaren. Ook het zuur wat toegevoegd wordt zorgt dat je de mayonaise langer houdbaar wordt. Je kunt die dan 1 tot 2 weken gebruiken.

Zoals alles begint ook een lekkere mayonaise met een lekkere en goede basis. Want deze bepalen de kleur en smaak van de mayonaise.

Mosterd voor meer dan alleen smaak

Als je mayonaise maakt begin je met een basis van eidooier of soms een heel ei en daarbij doe je een lepeltje mosterd. Mosterd is er in heel veel smaken, van zoete honingmosterd en grove mosterd tot een scherpe Franse mosterd. Neem de mosterd die je lekker lijkt, maar laat hem niet weg. De mosterd zit er bij het maken van mayonaise niet alleen voor de smaak in, maar ook om de mayonaise makkelijker op te kunnen kloppen.

Mayonaise kan niet zonder zuur

Zuur wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid. Dit zuurtje kan van alles zijn zoals citroensap of ander citrussap maar ook azijn. Er zijn veel soorten azijn en de ene is zuurder dan de andere, een witte balsamico of een appelazijn zijn veel zachter van smaak dan een natuurazijn. Ga op je gevoel af en probeer gewoon uit wat jij het lekkerste vindt. Er is ook erg lekkere kruidenazijn te koop zoals bijvoorbeeld een dragonazijn. Let er bij fruitazijn wel op dat deze helder moet zijn, want die vijgen of mangoazijn is heerlijk in dressings, maar niet echt geschikt om mayonaise te maken.

Werk schoon en hygiënisch bij het maken van mayonaise!

Welke olie gebruik je?

Mayonaise maken kan niet zonder olie, gebruik hiervoor liefst neutrale olie, dit kan arachideolie, maisolie, rijstolie of zonnebloemolie zijn. Van olijfolie kun je een klein scheutje gebruiken, maar gebruik deze niet voor de basis hoe lekker het ook lijkt. Als je alleen olijfolie zou gebruiken krijg je een zeer sterk smakende en vrij wrange mayonaise. Wil je toch de smaak van olijfolie in de mayonaise? Vervang dan niet meer dan 10% van de olie door olijfolie.

Het basisrecept:

  • 1 eidooier
  • 1 tl fijne mosterd naar keuze
  • 1 eetlepel zuur
  • witte peper en zout
  • 250 ml olie

Zo maak je zelf mayonaise:

Met de handklopper of mixer: Doe de eidooier, mosterd, een eetlepel zuur en een beetje peper en zout in een kom met een ronde bodem en roer even goed door. Klop nu met een garde alles goed door en voeg er in een klein straaltje, of lepel voor lepel, steeds een beetje olie aan toe. Blijf echt krachtig kloppen voor het beste resultaat. Je zult zien hoe meer olie je erdoor geklopt hebt hoe steviger de mayonaise wordt. Je hoeft dan ook niet per se alle olie te gebruiken. Voeg olie toe tot jij vindt dat de mayonaise de gewenste dikte heeft. Breng de mayonaise eventueel verder op smaak met zout en/of peper.

Met de staafmixer: Doe alle ingrediënten met als laatste de olie in een smalle hoge kom. Zet de staafmixer op de bodem van de kom en zet hem aan. Trek de staafmixer nu langzaam naar boven tot je een mooie gladde emulsie hebt. Breng eventueel verder op smaak.

Mayonaise met een smaakje

Je kunt de lekkerste smaken aan mayonaise toevoegen. Gebruik meer of andere mosterd, een kruidenazijn of honing voor de smaak in het basisrecept. Verse of gedroogde smaakmakers voeg je toe na het bereiden van de basis. Was en droog verse ingrediënten altijd heel goed.

Kruiden: voeg fijngehakte kruiden zoals peterselie, bieslook, kervel, koriander, tijm, rozemarijn of oregano toe.

Pittig: voeg een beetje zoete chilisaus, een vleugje chilipeper en een beetje paprikapoeder toe.

Knoflook: pers 2 teentjes knoflook uit boven de mayonaise. Voeg ook een beetje gehakte peterselie of andere kruiden toe.

Wasabi: voeg zoveel wasabi bij de mayonaise als je lekker vindt. (let op, wasabi is scherp!)

Honing mosterd: voeg een theelepel mosterd extra toe en een beetje honing naar smaak.

Bedenk dat je de houdbaarheid kunt verkorten omdat je andere ingrediënten toevoegt die ook een bepaalde houdbaarheid hebben en vaak ook bacteriën met zich meedragen. Bewaar daarom een mayonaise met toegevoegde verse of gedroogde ingrediënten liefst niet langer dan een week. Proef altijd eerst en vertrouw op je geur en smaak.

Geef zwangere en ouderen liever geen mayonaise van vers ei.

Tafel lekker !!

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen