• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Het basisrecept voor de lekkerste mayonaise

door Connie Derks
in Kookschool
1
0
mayonaise

Mayonaise maken – de lekkerste mayonaise maak je zelf, want je past deze makkelijk naar eigen smaak of gerecht aan.

Mayonaise maken kies voor smaak

Een van de bekendste koude sauzen is mayonaise. Deze saus wordt bij heel veel gerechten gegeten, maar vooral bij de friet hoort een lekkere klodder mayonaise. Het is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn vele verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als basis.

Eieren

De eieren zorgen er, bij het maken van de mayonaise, voor dat het een mooie gladde en luchtige emulsie wordt die ook stand houdt. Zonder het gebruik van eieren zou de mayonaise na een tijdje weer opsplitsen in olie en zuur. Denk maar aan een zelfgemaakte dressing, die moet je ook eerst weer goed doorroeren voor gebruik. Gebruik altijd zo vers mogelijke eieren om te zorgen dat je de mayonaise wat langer kunt bewaren. Ook het zuur wat toegevoegd wordt zorgt dat je de mayonaise langer houdbaar wordt. Je kunt die dan 1 tot 2 weken gebruiken.

Zoals alles begint ook een lekkere mayonaise met een lekkere en goede basis. Want deze bepalen de kleur en smaak van de mayonaise.

Mosterd voor meer dan alleen smaak

Als je mayonaise maakt begin je met een basis van eidooier of soms een heel ei en daarbij doe je een lepeltje mosterd. Mosterd is er in heel veel smaken, van zoete honingmosterd en grove mosterd tot een scherpe Franse mosterd. Neem de mosterd die je lekker lijkt, maar laat hem niet weg. De mosterd zit er bij het maken van mayonaise niet alleen voor de smaak in, maar ook om de mayonaise makkelijker op te kunnen kloppen.

Mayonaise kan niet zonder zuur

Zuur wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid. Dit zuurtje kan van alles zijn zoals citroensap of ander citrussap maar ook azijn. Er zijn veel soorten azijn en de ene is zuurder dan de andere, een witte balsamico of een appelazijn zijn veel zachter van smaak dan een natuurazijn. Ga op je gevoel af en probeer gewoon uit wat jij het lekkerste vindt. Er is ook erg lekkere kruidenazijn te koop zoals bijvoorbeeld een dragonazijn. Let er bij fruitazijn wel op dat deze helder moet zijn, want die vijgen of mangoazijn is heerlijk in dressings, maar niet echt geschikt om mayonaise te maken.

Werk schoon en hygiënisch bij het maken van mayonaise!

Welke olie gebruik je?

Mayonaise maken kan niet zonder olie, gebruik hiervoor liefst neutrale olie, dit kan arachideolie, maisolie, rijstolie of zonnebloemolie zijn. Van olijfolie kun je een klein scheutje gebruiken, maar gebruik deze niet voor de basis hoe lekker het ook lijkt. Als je alleen olijfolie zou gebruiken krijg je een zeer sterk smakende en vrij wrange mayonaise. Wil je toch de smaak van olijfolie in de mayonaise? Vervang dan niet meer dan 10% van de olie door olijfolie.

Het basisrecept:

  • 1 eidooier
  • 1 tl fijne mosterd naar keuze
  • 1 eetlepel zuur
  • witte peper en zout
  • 250 ml olie

Zo maak je zelf mayonaise:

Met de handklopper of mixer: Doe de eidooier, mosterd, een eetlepel zuur en een beetje peper en zout in een kom met een ronde bodem en roer even goed door. Klop nu met een garde alles goed door en voeg er in een klein straaltje, of lepel voor lepel, steeds een beetje olie aan toe. Blijf echt krachtig kloppen voor het beste resultaat. Je zult zien hoe meer olie je erdoor geklopt hebt hoe steviger de mayonaise wordt. Je hoeft dan ook niet per se alle olie te gebruiken. Voeg olie toe tot jij vindt dat de mayonaise de gewenste dikte heeft. Breng de mayonaise eventueel verder op smaak met zout en/of peper.

Met de staafmixer: Doe alle ingrediënten met als laatste de olie in een smalle hoge kom. Zet de staafmixer op de bodem van de kom en zet hem aan. Trek de staafmixer nu langzaam naar boven tot je een mooie gladde emulsie hebt. Breng eventueel verder op smaak.

Mayonaise met een smaakje

Je kunt de lekkerste smaken aan mayonaise toevoegen. Gebruik meer of andere mosterd, een kruidenazijn of honing voor de smaak in het basisrecept. Verse of gedroogde smaakmakers voeg je toe na het bereiden van de basis. Was en droog verse ingrediënten altijd heel goed.

Kruiden: voeg fijngehakte kruiden zoals peterselie, bieslook, kervel, koriander, tijm, rozemarijn of oregano toe.

Pittig: voeg een beetje zoete chilisaus, een vleugje chilipeper en een beetje paprikapoeder toe.

Knoflook: pers 2 teentjes knoflook uit boven de mayonaise. Voeg ook een beetje gehakte peterselie of andere kruiden toe.

Wasabi: voeg zoveel wasabi bij de mayonaise als je lekker vindt. (let op, wasabi is scherp!)

Honing mosterd: voeg een theelepel mosterd extra toe en een beetje honing naar smaak.

Bedenk dat je de houdbaarheid kunt verkorten omdat je andere ingrediënten toevoegt die ook een bepaalde houdbaarheid hebben en vaak ook bacteriën met zich meedragen. Bewaar daarom een mayonaise met toegevoegde verse of gedroogde ingrediënten liefst niet langer dan een week. Proef altijd eerst en vertrouw op je geur en smaak.

Geef zwangere en ouderen liever geen mayonaise van vers ei.

Tafel lekker !!

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen