• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

Redactie door Redactie
in Kookschool, Saus
1
4
Mayonaise zelf maken

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak – Het is wel een van de meest bekende sausen onder ons Nederlanders. We zijn er gek op en dan vooral bij de friet. Mayonaise is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als gemene deler.

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

De ingrediënten bepalen de smaak en kleur van je mayonaise. Omdat er rauw ei in zit gebruik je altijd verse eieren om risico’s te beperken.

Olie: als olie is het aanbevolen om een neutrale olie te gebruiken zoals zonnebloemolie. Andere soorten olie beïnvloeden de smaak van je mayonaise enorm en kunnen je saus zelfs heel onsmakelijk maken. Mayonaise die je van pure olijfolie maakt, wordt snel te wrang van smaak voor ons “Ollanders”.  Je kunt olijfolie wel gebruiken, maar dan bij voorkeur als een klein deel van de olie. Het grootste gedeelte van de olie blijft dan zonnebloemolie, en dan vervang je 10% van de olie voor olijfolie. Zo krijgt je mayonaise toch een wat Mediterraans tintje.  Het belangrijkste is om olie te gebruiken die vers is en van mooie kwaliteit. Olie die al een tijdje in je keukenkastje staat kan namelijk ranzig smakende mayonaise opleveren.

Mosterd: hetzelfde geldt voor mosterd. De scherpte van je mosterd is heel bepalend voor de smaak van je mayonaise. Gebruik je een scherpe mosterd zoals een Engelse dan zal je dit zeker sterk terug proeven. Gebruik je een milde Nederlandse mosterd dan is de smaak ook subtieler. Door met ingrediënten te spelen kun je precies die smaak krijgen die jij lekker vindt.

Mayonaise tips!

We hebben een paar tips voor je om je eigen mayonaise te maken.

  • Gebruik altijd een vetvrije kom en garde, mixer of staafmixer.
  • Gebruik een garde met veel draden zodat je veel volume kunt kloppen, dit wordt ook wel een ballongarde genoemd.
  • Om met de hand te kloppen moet je vooral snel kloppen en de olie druppelsgewijs toe voegen. Als je namelijk in het begin teveel olie tegelijk toevoegt zal je saus niet dik worden.
  • Zelfgemaakte mayonaise van verse ingrediënten blijft ongeveer één week, in een afgesloten pot, houdbaar in de koelkast.

Mayonaise als basissaus

Mayonaise is een echte basissaus. Je kunt er heel veel andere bekende sausen mee maken. Wat dacht je van knoflooksaus, ravigotte-saus, whisky-cocktailsaus, honing-mosterdsaus, tartaarsaus etc. En dan hebben we het nog niet eens over alle mogelijkheden om je mayonaise te gebruiken zoals in salades en op sandwiches. Wat dacht je van een eiersalade met bieslook of gevulde eieren.

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Twee basisrecepten: zelf kloppen of de staafmixer

Hieronder lees je twee basisrecepten. Eén recept is met de hand, de andere is met de staafmixer en een hoge kom/beker. De laatste techniek is nog niet heel lang bekend maar ontzettend snel en effectief.

Mayonaise zelf makenMayonaise met de hand

  • 1 eidooier
  • 3 tl citroensap
  • ½ tl mosterd
  • 150 ml olie
  • peper & zout

Maak een kom vetvrij door hem goed af te wassen en droog te maken. Zet de kom schuin op een handdoek zoals op de foto hiernaast. Doe de eidooier, het citroensap en de mosterd in een kom met een snuf zout. Voeg het zout al direct toe bij het eidooier, zo kan het zout het beste oplossen. Klop met de garde alles goed door elkaar tot het één geheel is.
Voeg nu druppelsgewijs de olie toe en klop stevig door. Ga je te snel, stop met het toevoegen van olie en klop eerst even goed door voor je weer verder gaat met olie toevoegen. Blijf druppelsgewijs de olie toevoegen tot de olie op is. Je zult zien dat de gele ei-massa langzaam verandert in een mooie romige, crème kleurige saus.

Tip: last van je arm? Wissel tussen je linker en rechter arm met kloppen. Hoe vaker je het doet, des te beter je het volhoudt. Heb je een handmixer? Je kunt ook kloppen met de handmixer, gebruik hiervoor de tweede stand van je mixer. Het recept blijft hetzelfde, voeg ook bij de handmixer druppelsgewijs de olie toe. Wat doe je met de eiwitten die je overhoudt? Gebruik het om er lekker meringue van te maken!

Mayonaise met de staafmixer
Mayonaise zelf makenMayonaise & co staafmixer 1

  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 1 tl zout
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 1 snuf peper (wit)

Doe alle ingrediënten in een hoge smalle beker. De staafmixer beker of een hoge maatbeker zijn hier heel geschikt voor.  Zet je staafmixer op de bodem en zet hem aan. Trek hem heel langzaam naar boven toe. Door de hoge snelheid van de staafmixer mengt de olie heel goed met de overige ingrediënten. Als de saus voor jou een mooie dikte heeft is hij klaar.

Tip: Is je mayonaise te dik dan kun je er wat water of citroensap of water aan toevoegen om hem dunner te maken.

Tags: EierenEieren sauzen
DeelPin3311Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Reacties 4

  1. Ton Elings says:
    9 maanden geleden

    Is in het recept voor de staafmixer niet de mosterd vergeten??

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Het mag zonder Ton, maar als je de versie met mosterd wil, voeg dan ongeveer 1 1/2 theelepel mosterd toe.

      Beantwoorden
  2. Narda Snijder-Pot says:
    1 jaar geleden

    Lijkt mij heerlijk om het eens te gaan maken. Maar hoe lang is het houdbaar, en hoe kan je de mayonaise het makkelijkst bewaren?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Ongeveer een week Narda, in een afgesloten bakje of potje in de koelkast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen