• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
woensdag, april 14, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

door Redactie
in Kookschool, Saus
0
2
Mayonaise zelf maken

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak – Het is wel een van de meest bekende sausen onder ons Nederlanders. We zijn er gek op en dan vooral bij de friet. Mayonaise is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als gemene deler.

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

De ingrediënten bepalen de smaak en kleur van je mayonaise. Omdat er rauw ei in zit gebruik je altijd verse eieren om risico’s te beperken.

Olie: als olie is het aanbevolen om een neutrale olie te gebruiken zoals zonnebloemolie. Andere soorten olie beïnvloeden de smaak van je mayonaise enorm en kunnen je saus zelfs heel onsmakelijk maken. Mayonaise die je van pure olijfolie maakt, wordt snel te wrang van smaak voor ons “Ollanders”.  Je kunt olijfolie wel gebruiken, maar dan bij voorkeur als een klein deel van de olie. Het grootste gedeelte van de olie blijft dan zonnebloemolie, en dan vervang je 10% van de olie voor olijfolie. Zo krijgt je mayonaise toch een wat Mediterraans tintje.  Het belangrijkste is om olie te gebruiken die vers is en van mooie kwaliteit. Olie die al een tijdje in je keukenkastje staat kan namelijk ranzig smakende mayonaise opleveren.

Mosterd: het zelfde geld voor mosterd. De scherpte van je mosterd is heel bepalend voor de smaak van je mayonaise. Gebruik je een scherpe mosterd zoals een Engelse dan zal je dit zeker sterk terug proeven. Gebruik je een milde Nederlandse mosterd dan is de smaak ook subtieler. Door met ingrediënten te spelen kun je precies die smaak krijgen die jij lekker vindt.

Mayonaise tips!

We hebben een paar tips voor je om je eigen mayonaise te maken.

  • Gebruik altijd een vetvrije kom en garde, mixer of staafmixer.
  • Gebruik een garde met veel draden zodat je veel volume kunt kloppen, dit word ook wel een ballongarde genoemd.
  • Om met de hand te kloppen moet je vooral snel kloppen en de olie druppelsgewijs toe voegen. Als je namelijk in het begin teveel olie tegelijk toevoegt zal je saus niet dik worden.
  • Zelfgemaakte mayonaise van verse ingrediënten blijft ongeveer één week, in een afgesloten pot, houdbaar in de koelkast.

Mayonaise als basissaus

Mayonaise is een echte basissaus. Je kunt er heel veel andere bekende sausen mee maken. Wat dacht je van knoflooksaus, ravigotte-saus, whisky cocktailsaus, honing-mosterdsaus, tartaarsaus etc. En dan hebben we het nog niet eens over alle mogelijkheden om je mayonaise te gebruiken zoals in salades en op sandwiches. Wat dacht je van een eiersalade met bieslook of gevulde eieren.

Twee basisrecepten: zelf kloppen of de staafmixer

Hieronder lees je twee basisrecepten. Eén recept is met de hand, de andere is met de staafmixer en een hoge kom/beker. De laatste techniek is nog niet heel lang bekend maar ontzettend snel en effectief.

Mayonaise zelf makenMayonaise met de hand

  • 1 eidooier
  • 3 tl citroensap
  • ½ tl mosterd
  • 150 ml olie
  • peper & zout

Maak een kom vetvrij door hem goed af te wassen en droog te maken. Zet de kom schuin op een handdoek zoals bijvoorbeeld op de foto hiernaast. Doe de eidooier, het citroensap en de mosterd in een kom met een snuf zout. Voeg het zout al direct toe bij het eidooier, zo kan het zout het beste oplossen. Klop met de garde alles goed door elkaar tot het één geheel is.
Voeg nu druppelsgewijs de olie toe en klop stevig door. Ga je te snel, stop met het toevoegen van olie en klop eerst even goed door voor je weer verder gaat met olie toevoegen. Blijf druppelsgewijs de olie toevoegen tot de olie op is. Je zult zien dat de gele ei-massa langzaam veranderd in een mooie romige, crème kleurige saus.

Tip: last van je arm? Wissel tussen je linker en rechter arm met kloppen. Hoe vaker je het doet, des te beter je het volhoud. Heb je een handmixer? Je kunt ook kloppen met de handmixer, gebruik hiervoor de tweede stand van je mixer. Het recept blijft hetzelfde, voeg ook bij de handmixer druppelsgewijs de olie toe. Wat doe je met de eiwitten die je overhoud? Gebruik het om er lekker meringue van te maken!

Mayonaise met de staafmixer
Mayonaise zelf makenMayonaise & co staafmixer 1

  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 1 tl zout
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 1 snuf peper (wit)

Doe alle ingrediënten in een hoge smalle beker. De staafmixerbeker of een hoge maatbeker zijn hier heel geschikt voor.  Zet je staafmixer op de bodem en zet hem aan. Trek hem heel langzaam naar boven toe. Door de hoge snelheid van de staafmixer mengt de olie heel goed met de overige ingrediënten. Als de saus voor jou een mooie dikte heeft is hij klaar.

Tip: Is je mayonaise te dik dan kun je er wat water of citroensap of water aan toevoegen om hem dunner te maken.

Tags: Barbecue sauzenEieren sauzen
DeelPin2840Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

dijonaisesaus
Saus

Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten

Eiervinaigrette
Recepten

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

bearnaisesaus
Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

barbecuesaus zelf maken
Specials

Barbecuesaus zelf maken; Klassiekers die altijd smaken

tomatenchutney
Saus

Pittige Tomatenchutney

Reacties 2

  1. Narda Snijder-Pot says:
    3 maanden geleden

    Lijkt mij heerlijk om het eens te gaan maken. Maar hoe lang is het houdbaar, en hoe kan je de mayonaise het makkelijkst bewaren?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 maanden geleden

      Ongeveer een week Narda, in een afgesloten bakje of potje in de koelkast.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen