- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak – Het is wel een van de meest bekende sausen onder ons Nederlanders. We zijn er gek op en dan vooral bij de friet. Mayonaise is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als gemene deler.

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

De ingrediënten bepalen de smaak en kleur van je mayonaise. Omdat er rauw ei in zit gebruik je altijd verse eieren om risico’s te beperken.

Olie: als olie is het aanbevolen om een neutrale olie te gebruiken zoals zonnebloemolie. Andere soorten olie beïnvloeden de smaak van je mayonaise enorm en kunnen je saus zelfs heel onsmakelijk maken. Mayonaise die je van pure olijfolie maakt, wordt snel te wrang van smaak voor ons “Ollanders”.  Je kunt olijfolie wel gebruiken, maar dan bij voorkeur als een klein deel van de olie. Het grootste gedeelte van de olie blijft dan zonnebloemolie, en dan vervang je 10% van de olie voor olijfolie. Zo krijgt je mayonaise toch een wat Mediterraans tintje.  Het belangrijkste is om olie te gebruiken die vers is en van mooie kwaliteit. Olie die al een tijdje in je keukenkastje staat kan namelijk ranzig smakende mayonaise opleveren.

Mosterd: het zelfde geld voor mosterd. De scherpte van je mosterd is heel bepalend voor de smaak van je mayonaise. Gebruik je een scherpe mosterd zoals een Engelse dan zal je dit zeker sterk terug proeven. Gebruik je een milde Nederlandse mosterd dan is de smaak ook subtieler. Door met ingrediënten te spelen kun je precies die smaak krijgen die jij lekker vindt.

Mayonaise tips!

We hebben een paar tips voor je om je eigen mayonaise te maken.

Mayonaise als basissaus

Mayonaise is een echte basissaus. Je kunt er heel veel andere bekende sausen mee maken. Wat dacht je van knoflooksaus[1], ravigotte-saus[2], whisky cocktailsaus, honing-mosterdsaus, tartaarsaus etc. En dan hebben we het nog niet eens over alle mogelijkheden om je mayonaise te gebruiken zoals in salades en op sandwiches. Wat dacht je van een eiersalade met bieslook[3] of gevulde eieren[4].

Twee basisrecepten: zelf kloppen of de staafmixer

Hieronder lees je twee basisrecepten. Eén recept is met de hand, de andere is met de staafmixer en een hoge kom/beker. De laatste techniek is nog niet heel lang bekend maar ontzettend snel en effectief.

[5]Mayonaise met de hand

Maak een kom vetvrij door hem goed af te wassen en droog te maken. Zet de kom schuin op een handdoek zoals bijvoorbeeld op de foto hiernaast. Doe de eidooier, het citroensap en de mosterd in een kom met een snuf zout. Voeg het zout al direct toe bij het eidooier, zo kan het zout het beste oplossen. Klop met de garde alles goed door elkaar tot het één geheel is.
Voeg nu druppelsgewijs de olie toe en klop stevig door. Ga je te snel, stop met het toevoegen van olie en klop eerst even goed door voor je weer verder gaat met olie toevoegen. Blijf druppelsgewijs de olie toevoegen tot de olie op is. Je zult zien dat de gele ei-massa langzaam veranderd in een mooie romige, crème kleurige saus.

Tip: last van je arm? Wissel tussen je linker en rechter arm met kloppen. Hoe vaker je het doet, des te beter je het volhoud. Heb je een handmixer? Je kunt ook kloppen met de handmixer, gebruik hiervoor de tweede stand van je mixer. Het recept blijft hetzelfde, voeg ook bij de handmixer druppelsgewijs de olie toe. Wat doe je met de eiwitten die je overhoud? Gebruik het om er lekker meringue van te maken!

Mayonaise met de staafmixer
[6]

Doe alle ingrediënten in een hoge smalle beker. De staafmixerbeker of een hoge maatbeker zijn hier heel geschikt voor.  Zet je staafmixer op de bodem en zet hem aan. Trek hem heel langzaam naar boven toe. Door de hoge snelheid van de staafmixer mengt de olie heel goed met de overige ingrediënten. Als de saus voor jou een mooie dikte heeft is hij klaar.

Tip: Is je mayonaise te dik dan kun je er wat water of citroensap of water aan toevoegen om hem dunner te maken.

Links in dit artikel
  1. knoflooksaus: https://lekkertafelen.nl/recepten/knoflooksaus-zelf-maken/
  2. ravigotte-saus: https://lekkertafelen.nl/recepten/ravigottesaus-zelf-maken/
  3. eiersalade met bieslook: https://lekkertafelen.nl/recepten/eiersalade-met-bieslook/
  4. gevulde eieren: https://lekkertafelen.nl/recepten/hapjes/gevulde-eieren/
  5. [Image]: http://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/07/Mayonaise-co-hand-2.jpg
  6. [Image]: http://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/07/Mayonaise-co-staafmixer-2.jpg