Melk opschuimen – Ze zijn niet aan te slepen de cappuccino’s en latte’s. Zowel thuis als in een café of restaurant worden er heel veel koffies met melkschuim gedronken. Het is al een feestje op zich als je ziet hoe die koffie gepresenteerd wordt. Het mooie romige laagje schuim van een cappuccino is erg lekker. Het drinken van de koffie door dat laagje schuim geeft een gevoel van luxe waardoor de cappuccino waarschijnlijk zo populair is.
Een lekkere koffie met melk
Steeds vaker wordt er ook thuis een luxe koffie gedronken. De meest luxe apparaten staan te prijken op menig aanrecht. Vaak zijn het apparaten met cups waar de melk al in verwerkt zit, daarbij hoef je dus geen melk op te schuimen. Een volautomaat heeft vaak een functie om een latte of cappuccino te maken. Je hoeft dan alleen melk in een reservoir te gieten of het pak melk aan de machine te koppelen. Er zijn ook volautomaten die een stoompijpje hebben waarbij je de melk in een kannetje opschuimt.
Die volautomaten zijn leuk, maar niet iedereen kan zich dat veroorloven. Niet getreurd, want ook dan kun je die luxe koffie heel makkelijk zelf maken. Voor een paar euro koop je al een melkopschuimer. Dit artikel is dus ook voor jou!
Vet en eiwitten zorgen voor het beste schuim
Het is wel belangrijk dat je kiest voor de juiste melk, want dat kan een wereld van verschil maken in het resultaat. De eiwitten zorgen voor het schuim en de vetten geven smaak en stabiliteit. Dus:
Eiwit = schuim
Vet = smaak en stabiliteit
Eigenlijk best logisch toch? Dan is de keuze voor de melk vervolgens ook een logische keuze.
Met welke melk kun je het beste melk opschuimen?
Volle melk is de beste keuze (bij voorkeur gesteriliseerde melk)
Melk opschuimen doe je het beste met echte volle melk. Want volle melk heeft het hoogste gehalte aan eiwitten en vetten. Volle melk is misschien niet de makkelijkste melk om op te schuimen, maar volle melk geeft wel het beste resultaat en de lekkerste smaak. Het schuim is dan heerlijk romig en zakt niet snel in. Logischerwijs zou je dan voor verse volle melk kiezen. Dat kan ook heel goed, maar houdbare volle melk is in dit geval een nog betere keuze. In vrijwel alle gevallen kies je het beste voor verse zuivel, maar melk opschuimen is daarin een uitzondering. Melk is makkelijker te verwerken tot melkschuim als hij meer bewerkt is. Dit is omdat de eiwitten in houdbare melk (gesteriliseerde melk) verhit zijn boven de 70 graden Celsius en daardoor een betere binding geven.
Halfvolle en magere melk kun je makkelijker opschuimen
Halfvolle en magere melk zijn makkelijk op te schuimen en een goede melk voor beginners in melk opschuimen. Het geeft grote bellen en is daardoor licht en luchtig. De smaak is iets minder vol, wat logisch is omdat er minder melkvet inzit.
Barista melk of opschuim melk is goed, maar veel duurder
De winkels staan vol met barista melk. Dit is een volle melk die speciaal bewerkt is om er melkschuim mee te maken. De barista melk is echter wel de helft duurder dan de gewone melk en er zit niet echt veel verschil in als je hem vergelijkt met volle melk.
Lactosevrije melk opschuimen
Lactosevrije melk is een beetje zoeter dan de standaard melk, dit komt door de bewerkingen die de melk heeft ondergaan. Hierdoor schuimt lactosevrije melk ook iets minder goed op. De lactosevrije melk blijft redelijk intact als ze eenmaal in een latte of cappuccino verwerkt is.
Melk vervangers
Dierlijke melk schuimt beter op dan plantaardige melk omdat dierlijke melk een hoger eiwit en vetpercentage heeft dan plantaardige melk. Toch kun je je plantaardige melk ook prima gebruiken om op te schuimen. De plantaardige melk zal echter minder mooi en dik schuim geven en sneller inzakken.
De soorten plantaardige melk die je kunt gebruiken zijn:
- Havermelk is de meest gebruikte plantaardige melk voor in de koffie. Het geeft een matig schuim en heeft een specifieke eigen smaak. Er is ook barista havermelk te koop, die heeft een hoger vetgehalte en schuimt daardoor beter op.
- Sojamelk heeft een hoog eiwit- en vetgehalte en geeft een mooie dikke schuim. Een nadeel is wel dat sojamelk vrij snel schift, waardoor hij minder vaak voor cappuccino’s en latte’s gebruikt wordt.
- Amandel of notenmelk schuimt goed op, maar het schuim trekt vrij snel weg wat hem minder geschikt maakt. Notenmelk heeft wel een goede smaak die perfect bij koffie past.
- Rijstmelk en kokosmelk bevatten erg weinig eiwitten waardoor ze slecht op te schuimen zijn, ze hebben een vrij zoete smaak maar zijn niet erg lekker in combinatie met koffie.
Melk opschuimen doe je zo
Ben je niet in het bezit van een volautomaat en geniet je dagelijks van een lekker kopje filterkoffie, dan kun je toch genieten van een heerlijk kop koffie met opgeschuimde melk. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, makkelijk en snel met een apparaatje, of door een lekkere work-out met een handklopper.
- Elektrische melkopschuimer: je giet de melk erin, je zet hem aan en het apparaatje stopt als de melk warm en opgeschuimd is.
- Klein elektrisch kloppertje: je kent ze vast wel de kloppertjes met een batterij die makkelijk in een beker passen. Melk kloppen in een kannetje en dan verwarmen.
- Opschuim beker: een beker met een horizontaal zeefje of kloppertje wat je op en neer beweegt. De beker met opgeklopte melk plaats je eventueel nog even in de magnetron om de melk te verwarmen.
- Met de handmixer of de staafmixer met een kloppertje: in een smalle hoge kom kloppen en het melkschuim daarna verwarmen.
- Met de hand: klop met de garde de melk op tot hij schuimig is. Of vul een glazen potje voor 1/3 met ijskoude melk en schud ermee tot de melk schuimig is.
Help de melk schuimt niet
Wat nu als net melk opschuimen niet lukt? Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken. Loop ze eens na, en probeer het dan nog een keer.
- Start altijd met koude melk, zo heb je langer tijd om de melk op te kloppen tot hij warm is.
- Klop melk geen twee keer op
- Zorg voor eiwitrijke melk
- De melk is te warm geworden, blijf onder de 65 graden. Hierna veranderd de structuur en de smaak en zakt het schuim snel weer in.
- je had verse melk, bewerkte melk schuimt beter op dan onbewerkte melk.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruiken we liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doen we zelf wel.