Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mini cursus; Herken een ei

Mini cursus; Herken een ei. Wat is een diervriendelijk ei, wanneer zijn je eieren vers en hoe gezond zijn eieren nu precies? Zo lees je de eicodes/stempels

531

Mini cursus; Herken een ei – De uitdrukking mag dan luiden “ik kan nog geen ei bakken”, maar eieren horen in ieders basisvoorraad thuis! Van een zachtgekookt eitje bij het ontbijt tot huisgemaakte custard bij de cake als dessert, eieren heb je heel vaak nodig. Maar hoe zit het nu precies met eieren? Wat is een diervriendelijk ei, wanneer zijn je eieren vers en hoe gezond zijn eieren nu precies?

Eicodes: Herken een ei

In de supermarkt liggen eieren met de meest uiteenlopende namen; buiteneieren, 4-graneneieren, puur en vrije eieren en ga zo maar door. Allereerst de diervriendelijkheid van de eieren. De namen zeggen lang niet altijd iets over eisen aan milieu of kippenwelzijn. Keurmerken doen dat wel. Keurmerken en de eicode zeggen iets over de productie van het ei. Of de legkip prettige leefomstandigheden had bijvoorbeeld. Als het gaat om milieubelasting, dan is de uitstoot van ammoniak het belangrijkste aandachtspunt voor de kippenhouderij. Op elk ei staat een eicode gestempeld. Wilt u een kipvriendelijk ei, let dan op het eerste getal, dat geeft het type houderij aan: 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, en 2 is scharrel. Tot 2011 was er ook nummer 3. Dat stond voor kooi-eieren, maar die zijn er als het goed is niet meer, want ze zijn sinds 2012 in Europa verboden. De twee letters in de code geven het land van herkomst aan, gevolgd door een 7-cijferige code van de kippenboerderij.

Maar wat betekenen die termen nu in de praktijk? Nou, dit:

Scharrelkippen zitten met zijn negenen op een vierkante meter en hebben geen buitenruimte, maar wel een zitstok en een stofbad. Aan hun voer worden geen eisen gesteld.

Vrije uitloopkippen zitten ook mijn zijn negenen op een vierkant meter, maar zij hebben gemiddeld 10.000 vierkante meter uitloopruimte per 2.500 kippen. Die buitenruimte is meestal in de vorm van weide en beplanting. Daarnaast hebben de kippen gedurende acht uur per dag toegang tot een overdekte uitloopruimte met strobalen. Ze hebben ook een stofbad en een zitstok, en ze krijgen extra graan.

Biologische leghennen zitten met zijn zessen op een vierkante meter en hebben de bovengenoemde uitloopruimte. Daarnaast heeft hun stal daglicht, legnesten en strooisels. Hun snavels worden niet gekapt en ze krijgen biologisch voer.

Wettelijk gezien zijn de Rondeeleieren scharreleieren (met eicode 2), onder andere omdat de uitloop naar buiten kleiner is dan die van biologische leghennen. De eisen voor dierwelzijn gaan bij Rondeel echter verder dan die van het scharrelei. De Dierenbescherming stelt Rondeeleieren qua dierenwelzijn wel gelijk aan biologische eieren.

Formaat?

Eieren in de supermarkt komen in allerlei formaten. Henneneitjes zijn daarvan de kleinste. De overige eieren hebben meestal een formaatcode op de verpakking staan. De formaten worden als volgt geclassificeerd:
S – ei van minder dan 53 gram
M – ei van 53 – 63 gram
L – ei van 63 – 73 gram
XL – ei van 73 gram of meer
DD – ei met twee dooiers (dubbeldooier)

Versheid

Naarmate eieren ouder worden, drogen ze iets uit. Daardoor komt er steeds iets meer lucht in de eierschaal. Dit gegeven kun je gebruiken om de versheid van je eieren te testen. De eerste test: schudden en luisteren. Bij een vers ei hoor je niets, maar een oud ei dat geschud wordt, maakt geluid. Hoe je precies moet schudden om iets te horen, kan verschillen per ei, dus schud voor de zekerheid zowel heen en weer als op en neer.

Door de grotere luchtkamer zal een ouder ei ook minder snel zinken in een kom of maatbeker water. Dat een oud ei blijft drijven heb ik zelf nog nooit gezien, maar een vers ei zinkt erg snel, een ouder ei niet.
En ten slotte: als je een ei breekt, heb je gauw genoeg door als het niet meer te gebruiken is: een vleugje van de geur is waarschijnlijk voldoende om overtuigd te raken!

Bewaren

In tegenstelling tot in de VS, worden eieren in Europa niet met chloor geboend in de fabriek. Dat betekent dat Europese eieren hun eigen beschermende laagje bacteriën nog hebben. Om die reden hoeven eieren dan ook absoluut niet in de koelkast bewaard te worden. Bewaar ze gewoon op een koele plek. Eieren nemen snel geurtjes over, dus let goed op dat je eieren niet in de buurt van al te sterk ruikende spullen bewaart.
De houdbaarheidsdatum van eieren op de doos is niet keihard: gewoon even ruiken of de eieren nog fris ruiken.

Gezond?

Eieren zijn gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.
Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

En het cholesterol dan? Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.

Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.

Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor in Nederland. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Pas dus goed op met het serveren van rauwe eieren aan kinderen, zwangeren, ouderen en zieken.

Door milieuvervuiling kunnen in eieren dioxines voorkomen. Bijvoorbeeld door besmet voer of in eieren van kippen die buiten lopen. Eieren van vrije uitloop of biologische eieren worden hierop extra gecontroleerd.

Bijzondere eieren

De kleur van het ei hangt trouwens af van het kippenras. Een kippenras dat wel hele bijzondere eieren legt, is de Zuid-Amerikaanse Araucanakip. Haar eieren zijn lichtgroen!

Daarnaast zijn er natuurlijk meer vogels wiens eieren wij eten: kwarteleitjes, eendeneieren en ganzeneieren zijn ook heerlijk! Pas wel de bereidingstijd aan…

Bron: voor enkele gegevens heb ik de website milieucentraal.nl geraadpleegd.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer