Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mosselen bewaren, doe het slim

0 4.745

Vroeger moest  je eindeloos spoelen, een tijdrovende klus. Tegenwoordig is dat overbodig. De Zeeuwse mossel is geheel zandvrij.

Zodra ze zijn gevangen, worden ze aan boord gespoeld. Daarna worden de mosselen nog eens 10 dagen in de Oosterschelde gelegd om het zand te verwijderen. Dit wordt verwateren genoemd. Ten slotte worden mosselen aan wal nóg eens nagespoeld. Bewaar mosselen onder in de koelkast onder de 7 graden Celsius. Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld.

Niet weggooien, wel weggooien?

Als de mosselen net uit hun (lekvrije) verpakking komen staan ze allemaal een beetje open. Niet weggooien, want dit komt door de verpakking. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich. Houd de open mossel met de bolle kant aan de onderzijde onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Even wachten en na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.

Dichte mosselen

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Niet boven de mosselpan openen dus.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer