Mosselen bewaren – Mosselen zijn tegenwoordig verkrijgbaar vanaf de zomermaanden. Maar hoe kun je die mosselen nu het best bewaren? Er zijn nogal wat verhalen maar ook onduidelijkheden over mosselen.
Mosselen bewaren, echt?
Mosselen zijn levende diertjes. Je kunt overal mosselen kopen en tegenwoordig heb je dan ook weinig redenen om mosselen te bewaren. Gekochte mosselen kun je maar beter zo snel mogelijk opeten.
De vacuüm bak
Wil je mosselen bewaren die je in een vacuüm bak gekocht hebt? Dan kun je de bak gewoon in de koelkast zetten. Op de verpakking vind je een houdbaarheidsdatum. Hanteer die strikt.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Vers gekochte mosselen bewaren
Temperatuur is één van de belangrijkste factoren. Hoe je de mosselen ook koopt, bewaar ze altijd onder de 7 graden. Leg een zak of bak mosselen dus niet te lang in een warme auto. Een tasje of zak mosselen moet je altijd iets open zetten. Mosselen die door warmte open gaan staan, sluiten ook weer vanzelf. Als je ze echter goed onder de 7 graden houdt zullen ze gesloten blijven.
Mosselen die open gaan staan en niet fris ruiken kun je maar beter weggooien.
Hoewel tegenwoordig de meeste mosselen zandvrij zijn, is het altijd verstandig ze even te spoelen in koud water. Zo ben je er zekerder van dat alle zand weg is, maar door het koude water sluiten de openstaande mosselen ook. Zo weet je dat ze vers zijn.
Niet weggooien, wel weggooien?
Als de mosselen net uit hun (lekvrije) verpakking komen staan ze allemaal een beetje open. Niet weggooien, want dit komt door de verpakking. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich. Houd de open mossel met de bolle kant aan de onderzijde onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Even wachten en na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.
Dichte mosselen
Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Die mosselen hebben een wat sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten die mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Niet boven de mosselpan openen dus.