Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mosselgroenten; wat gebruik je bij de mosselen?

Mosselen worden in de supermarkten vaak verkocht met een zakje ‘mosselgroenten’. Heb je die nodig? En zo ja, wat zit er eigenlijk in? Een heldere uitleg.

8 48.672

Mosselgroenten; wat gebruik je bij de mosselen? – Overal in supermarkten zie ik mosselen in de aanbieding, met soms een zakje ‘mosselgroenten’ ernaast. Maar wat zijn dit nu eigenlijk?


Help! Waar zijn de mosselgroenten?

Wanhopig zie ik iemand kijken in de plaatselijke supermarkt. Wat is het probleem? De mosselgroenten zijn op! Wat een drama, hoe moeten die mosselen dan de pan in? Kan dat eigenlijk met soepgroenten? Wat moet ik nou? Lekker Tafelen adviseert je niet in paniek te raken, maar even verder te lezen. Het valt allemaal best mee!

Wat gebruik je bij de mosselen?

Mosselgroenten, een begrip op zich, of toch eigenlijk niet? Als je het eenmaal weet, is het gemakkelijk te onthouden.

Deze groenten vormen samen de inhoud van een zakje ‘mosselgroenten’: een preitje, een uitje, een worteltje wat verse blad- of bleekselderij en een laurierblaadje. Zo easy is dat!

Ben je dan toch gek van voorgesneden gemak? Neem dan soepgroenten en snijd er een uitje door. Vergeet ook dat blaadje laurier niet.

Variëren kan ook! In plaats van bleekselderij bijvoorbeeld, is venkel ook een goede smaakmaker. In plaats van wortel, kun je ook een keertje peterseliewortel of pastinaak proberen.

De bijbehorende groenten zijn in deze tijd van het jaar ook volop verkrijgbaar. Heb je een eigen moestuin? Doe maar een plukrondje, bijna ze staan allemaal vers boven de grond. Bovendien zijn er ook mooie kruimige aardappelrassen van de nieuwe oogst voor een heerlijk portie huisgemaakte frieten bij de mosselen.

Zo easy zijn verse mosselen:
Spoel je mosselen af, doe wat gesneden ui, prei en selderie in een ruime pan met een laurierblaadje. Leg de mosselen erop, stooi er peper over en doe er water en evt. een scheut witte wijn of bier bij. Kook ze ca. 10 minuten op hoog vuur totdat alle mosselen openstaan.

Toch liever nog wat meer instructies nodig? Klik hier voor het basisrecept – met stap voor stap uitleg – voor het koken van mosselen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 Reacties
 1. Piet Plasmans zegt

  Effe over de smaken:
  Je gebruikt absoluut never en nooit wortels (in wat voor vorm dan ook) bij visgerechten. Wortel (en alle niet groene groenten) haalt alle zilte smaak bij de vis- schaal- of schelpdieren weg. Beter is (naast de gangbare groenten) een handvol zeekraal of lamsoren toe te voegen. Probeer maar eens twee pannetjes (één met en één zonder(wortel)) uit. Verder natuurlijk een kwestie van smaak.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Goed opgemerkt Piet, vroeger was dit heel normaal en dan heb ik het over nog geen tien jaar terug. Toen hoorde je ook nog maar nauwelijks over zeekraal en lamsoren. Tegenwoordig zouden wij daar ook helemaal voor gaan.

 2. Johan zegt

  Het is helemaal niet zo moeilijk hoor mosselen koken. Ik ben een echte zeeuw en laat 3 keer de kook erover komen. na elke keer even opschudden en dan zijn ze gewoon klaar. er zit helemaal geen exacte tijd aan gebonden. eet smakelijk

 3. Sineke zegt

  Ik doe er als extra een venkel bij , heerlijk die smaak bij de mosseltjes !!!

 4. Chef zegt

  4-6min is meer dan genoeg…10min is goed als je gaten in de schoenen hebt en een soort rubber vulsel wil 🙂

  1. Lekker Tafelen zegt

   10 minuten is de meest royale bereidingstijd wat ons betreft. 4 minuten vinden we absoluut te weinig. Als we uitkomen tussen de 7 en 10 minuten ben ik het eens. Uiteraard blijft het altijd zelf even checken.

 5. Lekker Tafelen zegt

  Tip van @kokentafelen is boerensoepgroenten

 6. Rie v.d. Linden-Veth zegt

  Ik doe meestal alleen een preitje bijde mosselen. Lekker puur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer