• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Niertjes zelf klaarmaken

door Redactie
in Kookschool
0
5
niertjes zelf klaarmaken

Niertjes zelf klaarmaken – Even een kort pleidooi voor niertjes: vergeten groente worden herontdekt, nu nog de ‘vergeten vleesstukken’. Het is toch te gek, dat we van een dier alleen maar bepaalde stukken vlees gebruiken, vooral de stukken die ons er niet te veel aan helpen herinneren dát we een dier eten? Niertjes, en dan met name kalfsniertjes, zijn heerlijke stukken vlees, met een lekkere bite, maar niet taai en met best een uitgesproken smaak, wat ze in mijn ogen alleen maar interessanter maakt. Probeer ze eens, zou ik je willen verzoeken.

Niertjes zelf klaarmaken

Je slager kan er zeker aankomen, en anders kun je ze online bestellen, bijvoorbeeld bij Spoelder. Maar ja, help, hoe maak je ze dan klaar? Dat ga ik je nu vertellen.

Niertjes schoonmaken doe je zo

Niertjes worden soms verkocht zoals op de hierboven getoonde afbeelding, maar soms met nog iets wittigs er omheen. Dat is het niervet. Een zeer geliefd stukje vet in de Engelse keuken: ze stoppen het vet in hun Pies en zelfs in hun Christmaspudding.

  • Verwijder het niervet, maar gooi het niet weg. Je kunt het zelfs – nadat je het hebt laten weken met de rest van de niertjes – in stukjes hakken en invriezen.
  • Doe de niertjes in ruim water met een schep zout en een eetlepel witte wijnazijn. Laat minstens een uur zo staan, maar een hele nacht mag ook. Schrik niet dat het vlees er dan bleek uit komt.
  • Spoel de niertjes af met royaal koud water en snijd dan de niertjes los van het stuk wit dat je in het midden ziet. Dat gaat het gemakkelijkste met een ietwat flexibel aardappelschilmesje. Je volgt daarbij de natuurlijke inkepingen in de niertjes. Dat is even een klusje, omdat je het harde stuk van de kern goed moet los snijden en eventueel nog van de losse stukjes extra af moet snijden.

Maar als dát is gebeurd, is de rest heel simpel. Droog deppen, en 5 minuutjes bakken op halfhoog vuur in de boter en op smaak brengen met peper en zout. Of probeer één van onderstaande heerlijke recepten met niertjes:

Niertjes met mosterdsaus

Niertjes met mosterd-champignonsaus

Steak-and-kidney pie

Engelse Steak and Kidneypie met niertjes

Tags: Vlees
DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Reacties 5

  1. casteels philemon says:
    2 jaar geleden

    Ik Koop ze gekuist bij mijn slager Thuis spoel ik ze nog een goed en leg ze dan in de mosterd Dat is in het algemeen morgens en S ‘avonds maak ik ze klaar Die ruiken naar niks En in de mosterd gebakken zijn ze lekker en wat room voor de saus

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat klinkt erg lekker ?

      Beantwoorden
  2. Leo de Hoog says:
    2 jaar geleden

    Goedendag,

    Begrijp ik goed dat je nieren absoluut eerst moet weken (met azijn) voor korte of langere tijd om de (mogelijke) geur te doen verdwijnen? Een uur of een hele nacht (zeg 8 uur) scheelt nogal!

    Ik wil wat pionieren in orgaanvlees. Het meer exentrieke orgaanvlees is moeilijk te krijgen maar nier, lever en hart is geen probleem.

    Zou men kunnen zeggen dat lams/schapennieren minder ruiken (indien dat dus het geval is) dan varken of rund?

    Met vriendelijke groet,
    Leo de Hoog.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dag Leo, een uur weken is genoeg, maar velen laten het liever een nacht weken ( wel in de koelkast uiteraard ). Het weken is overigens met zout & azijn ( van beide 1 eetlepel op een liter water ). Wat de geur betreft zouden we niet direct durven adviseren maar de slager kan je hier ongetwijfeld verder mee helpen.

      Beantwoorden
      • Jos Loix@telenet.be says:
        5 maanden geleden

        Het is inderdaad aangeraden om de niertjes een nacht (in koelkast)- te laten weken en om de geur weg te krijgen
        voeg bij de azijn en het zout een lepel madeira en het sap van 1/4 citroen toe op 1 liter water en weg is de geur.
        Giet het week-water ook weg na het weken- NOOIT hergebruiken- en dep de niertjes ook lichtjes droog dat bevordert het mooie bruinbakken.
        Probeer eens de gebakken “Kastanje- champignons” als groenten te serveren…. gewoon Z A L I G ….. ..
        De kastanje-champignons NIET wassen maar gewoon afborstelen met een zacht borsteltje en een klein deeltje van het steeltje afsnijden ! Smakelijk !
        Groetjes Jos L.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen