Nordic cuisine: de hippe Scandinavische keuken
Tot een paar jaar geleden, bestond de Scandinavische keuken in onze verbeelding slechts uit gerookte zalm, onuitspreekbare haringgerechten en de Zweedse gehaktballetjes ban Ikea. Voor velen Scandinaviërs zelf ook overigens, maar dat is nu in rap tempo aan het veranderen. Tien jaar geleden luidden de Deense René Redzepi samen met nog een paar anderen de noodklok. In Denemarken was geen fatsoenlijk voedsel meer te krijgen. Al het goede werd geëxporteerd en de hele samenleving at kant-en-klaar fabrieksvoedsel. René Redzepi besloot een restaurant te openen dat uitsluitend met lokale producten uit het seizoen werkte. Hij ging op zoek naar oude tradities en gaf ze een nieuw jasje. Hij werd voor gek verklaard. Maar inmiddels is zijn restaurant Noma al jaren een van de beste restaurants ter wereld en hebben slimme koks zijn concept gekopieerd. Nordic cuisine is hip geworden.
Wat is Nordic cuisine?
Koks zoals René Redzepi koken het liefst met lokale producten uit het seizoen. Per streek en periode van het jaar zouden de gerechten dus ook moeten wisselen. Maar hij gaat zelfs nog verder: Redzepi vindt dat alles met elkaar te maken moet hebben op het bord. Dus bijvoorbeeld een stukje rund mét de bloemetjes uit de wei waar hij (of zij) heeft gegrazen. Redzepi herontdekte onder andere ontelbare eetbare planten en paddenstoelen, maar gebruikt ook de meest geavanceerde (moleculaire) technieken, die hij onder andere leerde uit zijn tijd bij het Spaanse El Bulli. Niet iets om snel thuis uit te proberen dus. Maar voor de liefhebber, heeft Redzepi een prachtig dik boek uitgegeven, waarin hij een boel van zijn geheimen onthult. Dit boek, Noma geheten, is in het Engels verkrijgbaar. Het is een werkelijk schitterend boek, maar de lijst van ingrediënten is soms hopeloos. Dertig of meer ingrediënten zijn geen uitzondering. En zie maar eens aan verse schapenmelk, boomschors, wilde knoflook en zeesla te komen. Of aan de lokaal gebrouwen bessenwijn of gulden sleutelbloem.
Heeft Nordic cuisine de toekomst?
Of Nordic cuisine de toekomst heeft, in onzeker. Het is geen gemakkelijk exportproduct. Op het moment dat je in Amsterdam een Nordic cuisine restaurant opent, doe je het concept natuurlijk eigenlijk al te kort: de producten komen dan niet meer uit de streek, maar uit Scandinavië. Aan de andere kant, kan het een hele bijzondere ervaring zijn, die dichter bij de hand is dan een uitstapje naar Noma. Overigens heeft het Amsterdamse restaurant De Kas een beetje een vergelijkbare filosofie, maar dan met producten uit eigen kas. Als concept heeft het dus wel degelijk toekomst en past het heel goed in de filosofie van puur, lokaal en duurzaamheid.
De Scandinavische keuken (her)ontdekken is wél weer voor iedereen weggelegd. Zeker met alle door ons verzamelde heerlijke Scandinavische gerechten. Klik hier voor onze meest recente Scandinavische gerechten!