• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Notenkruid

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Notenkruid

Notenkruid of Perilla frutescens is een plant die afkomstig is uit Oost-Azie (China, Japan, Vietnam en Korea). Er bestaan groene en purperen varianten. In Japan wordt het kruid shiso genoemd of shiso purple en de naam shisoblad wordt ook vaak in Europa gebezigd. Andere namen zijn biefstukplant, Japanse basilicum, Japanse netel of aojiso.

Kweek en oogst

Notenkruid is een eenjarige, half winterharde plant en familie van de munt (Lamiaceae). Hij gedijt goed in een vochtige, voedselrijke en zonnige omgeving. In een pot op het balkon of op een warme vensterbank, mits voorzien van een dagelijkse portie water, houdt de plant het daarom uitstekend uit. Notenkruid kan ook buiten gehouden worden in de volle grond. De blaadjes kunnen worden geoogst tot en met de maand oktober. Zaaien: april-juli op een zaaibed in de volle grond en na verspenen uitplanten of direct in regels zaaien. De plant kan tot 60 centimeter hoog worden. De bladeren lijken (afhankelijk van de soort) in meer of mindere mate op die van een netelblad, maar zijn minder getand, iets ronder. De (geoogste) blaadjes blijven ongeveer een week goed in de koelkast, daarna loopt de kwaliteit achteruit en worden de randen bruin. Je kunt de blaadjes invriezen, zodat je ook in de winter een voorraadje tot je beschikking hebt.

Culinair

Culinair worden zowel de olie (geperst uit de zaden) als het blad gebruikt. De essentiële oliën van de bladeren geven een sterke smaak af die doet denken aan basilicum of munt. Sommige mensen menen een vleugje komijn of venkel te proeven.
In reepjes gesneden wordt notenkruid gebruikt in salades, spaghetti en tal van vlees- en visgerechten of zelfs als smaakgevende afwerking op pizza. (Oorspronkelijk werd notenkruid in Japan gebruikt als vervanger van basilicum.) De blaadjes worden zonder ze te snijden verwerkt in handgerolde sushi.In Vietnam worden de fijngesneden blaadjes onder andere gebruikt op noedelsoep. In China bakt men de blaadjes samen met knoflook en gember en zo serveert men het notenkruid als een bijgerecht.

De groene of halfgroene blaadjes kunnen uitstekend rauw gegeten worden, de rode blaadjes (sisho purple) hebben een iets taaiere structuur en dienen lichtjes geblancheerd te worden.

De plant bevat een veelheid aan mineralen en vitamines. In China wordt het kruid gebruikt om verkoudheden mee te behandelen. Het is aangetoond dat het kruid het afweersysteem van het lichaam versterkt. In Japan gebruikt men het notenkruid om voedsel te bewaren en te steriliseren. De umeboshi (zoute pruimen) danken hun kleur mede aan het sisho purple blad.

Tags: KruidenKruiden infoverse kruiden
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!