Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ontdek de Picanha op de BBQ

Het is tijd voor iets nieuws op de barbecue. Na jaren van satéstokjes en drumsticks is er nu de Picanha. In Brazilië het populairste stuk vlees op de bbq. Een picanha is een zogenaamd braadstuk; een stuk vlees in zijn geheel van ongeveer een kilo dat je na bereiding pas in plakken snijdt voor de gasten. Bij ons heet het stuk een staartstuk en het wordtpicanha haast nergens verkocht. De reden is dat het afkomstig moet zijn van een echte vleeskoe en die hebben we in Nederland niet zoveel. De picanha heeft een driehoekige vorm en een vetkapje.

Bij ons heet het stuk een staartstuk en het wordt haast nergens verkocht!

De bereiding is eigenlijk heel simpel: stook de barbecue op met kooltjes op één helft en niets op de andere helft. Dan kun je indirect garen zonder dat je vlees verbrandt. Gebruik grofzout om de picanha mee in te wrijven, verder niets. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn wanneer je het op het indirecte deel van de barbecue legt. Gebruik een kernthermometer om vast te stellen of je vlees gaar is. Laat het 20 minuten liggen op het indirecte deel.

Leg het stuk nu rechtstreeks boven de kooltjes voor een mooi bruin kleurtje. Als de kernthermometer 50 graden aangeeft mag het vlees eraf. Even laten liggen onder een dakje van aluminiumfolie zodat het kan nagaren. Snij er dikke steaks van, beetje peper en zout als je wil, en genieten maar!

picanha

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Barbiekoe zegt

    Niet Brazilië maar Argentinië.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.