• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 15, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Oosterschelde kreeft: een bijzondere vangst

door Redactie
in Kookschool
0
0
Oosterschelde kreeft

Oosterschelde kreeft: een bijzondere vangst – Op donderdag 31 maart wordt het Oosterschelde kreeft seizoen weer geopend. Het seizoen loopt tot en met 15 juli en dat maakt de Oosterschelde kreeft gelijk bijzonder: hij is slechts een korte periode per jaar te verkrijgen en zolang de voorraad strekt.

Oosterschelde kreeft: Opening Seizoen

De start van het Oosterscheldekreeft seizoen wordt jaarlijks op feestelijke manier gevierd. Twee jaar lang was dit niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar wordt het seizoen wel weer geopend met de gebruikelijke feestelijkheden. De eerste gevangen Oosterscheldekreeft zal vervolgens naar Colijnplaat worden vervoerd om bij de kreeftenveiling in Colijnplaat geveild te worden. Edwin Evers, radio-dj, drummer en zanger, is dit jaar de gelegenheidsveilingmeester. Zijn doel is een zo hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor de Maag Lever Darm Stichting die dit jaar 40 jaar bestaat.

Oorsprong

Over de oorsprong van het ontstaan van deze kreeft in de Oosterschelde doen verschillende verhalen de ronde. Een oud verhaal vertelt ons dat er in de achttiende eeuw een schip met kreeften uit Noorwegen -bedoeld voor de Europese markt- aan boord is vergaan in de wateren van de Oosterschelde en de kreeften zich daar toen hebben gevestigd. Maar uit DNA onderzoek blijkt een ander wetenschappelijk en meer aannemelijk verhaal: kreeftenlarven werden door de zeestromingen meegevoerd naar de Zeeuwse wateren. Normaal overleefden deze larven niet, omdat door toestroom van zoet water uit de Schelde het water niet zout genoeg voor hen was. Toen in 1868 de Zeekrak (zeetong) tussen Zuid-Beveland en Brabant werd gedicht stopte deze toevoer van zoet water en konden de larven overleven en gedijden bovendien heel goed in de Zeeuwse wateren. De Oosterschelde kreeft met uniek DNA, door de isolatie in de wateren, was geboren.

Maar wat maakt de Oosterschelde kreeft nou zo bijzonder?

Ten eerste de kleur: in tegenstelling tot andere kreeften heeft de Oosterschelde kreeft een donkerblauwe -soms bijna zwarte- kleur. Dit is te wijten aan (en dat maakt hem ook bijzonder) zijn unieke DNA. Je zult dus nergens anders een kreeft als deze aantreffen. Bovendien is hij duurzaam. Niet alleen, omdat hij seizoensgebonden is, maar ook omdat de kreeften op een duurzame manier worden gevangen. In het seizoen wordt er regelmatig een vrouwtjeskreeft, ook wel zaadkreeft, aangetroffen. De vissers hebben onderling een erecode om deze kreeft terug te zetten en te merken met een watervast labeltje, voorzien van het nummer van de kreeftenvisser. Elke visser heeft namelijk zijn eigen nummer.

De smaak

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Maar ik ga er gemakshalve vanuit dat je van kreeft houdt, als je dit artikel leest. Proef je duidelijk verschil tussen de Oosterschelde kreeft en zijn andere soortgenoten (mits vers bereid natuurlijk)? De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat voor een gemiddelde kreeftliefhebber de verschillen waarschijnlijk nihil zijn. Kenners zeggen dat door zijn afwijkende DNA structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterschelde kreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.

Is het de moeite om de Oosterschelde kreeft te gaan proeven? Absoluut! De duurzame Oosterschelde kreeft is puur genot en door zijn bijzondere verhaal zouden wij in deze tijd van het jaar zeker kiezen voor de Oosterschelde kreeft boven zijn geïmporteerde familieleden.

Proeven

In deze periode bieden veel Zeeuwse restaurants een kreeftenmenu met Oosterschelde kreeft aan. Een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland besloot een aantal jaren geleden hun expertise en ervaring te bundelen in De Kring van de Oosterschelde Kreeft. Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan, passend bij de keuken die zij voeren, voor een vaste prijs.

Zelf aan de slag

Natuurlijk kan je deze bijzondere kreeft ook zelf klaar maken. Oosterschelde kreeft is verkrijgbaar bij de betere vishandels maar ook online te bestellen. Op deze website vind je de uitleg over het bereiden van kreeft en natuurlijk een flink aantal recepten om er dan ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Kijk hier voor tips & recepten

Tags: Vis - KreeftVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Verse vis
DeelPin19Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Gruyère
Kookschool

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken
Kookschool

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Tomme de Savoie
Kookschool

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Appenzeller
Kookschool

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Milkshakes, vier het zonnetje uitbundig. Zelf milkshake maken is niet zo moeilijk. Bekijk hier een aantal heerlijke zomerse voorbeelden.

Check het recept of lees de info
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

Recept in de picture

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Pilav is meestal met rijst, maar deze pilav van pasta is wel heel bijzonder. Dankzij de kleine 'vogeltongpasta' lijkt hij ook nog eens op echte pilav.

Check het recept of lees de info
Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Handige kooktips

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.

Check het recept of lees de info
Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Agnes de Groene op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Redactie op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Djorgio op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Kris op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen