Oosterschelde kreeft: een bijzondere vangst – Op donderdag 31 maart wordt het Oosterschelde kreeft seizoen weer geopend. Het seizoen loopt tot en met 15 juli en dat maakt de Oosterschelde kreeft gelijk bijzonder: hij is slechts een korte periode per jaar te verkrijgen en zolang de voorraad strekt.
Oosterschelde kreeft: Opening Seizoen
De start van het Oosterscheldekreeft seizoen wordt jaarlijks op feestelijke manier gevierd. Twee jaar lang was dit niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar wordt het seizoen wel weer geopend met de gebruikelijke feestelijkheden. De eerste gevangen Oosterscheldekreeft zal vervolgens naar Colijnplaat worden vervoerd om bij de kreeftenveiling in Colijnplaat geveild te worden. Edwin Evers, radio-dj, drummer en zanger, is dit jaar de gelegenheidsveilingmeester. Zijn doel is een zo hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor de Maag Lever Darm Stichting die dit jaar 40 jaar bestaat.
Oorsprong
Over de oorsprong van het ontstaan van deze kreeft in de Oosterschelde doen verschillende verhalen de ronde. Een oud verhaal vertelt ons dat er in de achttiende eeuw een schip met kreeften uit Noorwegen -bedoeld voor de Europese markt- aan boord is vergaan in de wateren van de Oosterschelde en de kreeften zich daar toen hebben gevestigd. Maar uit DNA onderzoek blijkt een ander wetenschappelijk en meer aannemelijk verhaal: kreeftenlarven werden door de zeestromingen meegevoerd naar de Zeeuwse wateren. Normaal overleefden deze larven niet, omdat door toestroom van zoet water uit de Schelde het water niet zout genoeg voor hen was. Toen in 1868 de Zeekrak (zeetong) tussen Zuid-Beveland en Brabant werd gedicht stopte deze toevoer van zoet water en konden de larven overleven en gedijden bovendien heel goed in de Zeeuwse wateren. De Oosterschelde kreeft met uniek DNA, door de isolatie in de wateren, was geboren.
Maar wat maakt de Oosterschelde kreeft nou zo bijzonder?
Ten eerste de kleur: in tegenstelling tot andere kreeften heeft de Oosterschelde kreeft een donkerblauwe -soms bijna zwarte- kleur. Dit is te wijten aan (en dat maakt hem ook bijzonder) zijn unieke DNA. Je zult dus nergens anders een kreeft als deze aantreffen. Bovendien is hij duurzaam. Niet alleen, omdat hij seizoensgebonden is, maar ook omdat de kreeften op een duurzame manier worden gevangen. In het seizoen wordt er regelmatig een vrouwtjeskreeft, ook wel zaadkreeft, aangetroffen. De vissers hebben onderling een erecode om deze kreeft terug te zetten en te merken met een watervast labeltje, voorzien van het nummer van de kreeftenvisser. Elke visser heeft namelijk zijn eigen nummer.
De smaak
Over smaak valt natuurlijk te twisten. Maar ik ga er gemakshalve vanuit dat je van kreeft houdt, als je dit artikel leest. Proef je duidelijk verschil tussen de Oosterschelde kreeft en zijn andere soortgenoten (mits vers bereid natuurlijk)? De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat voor een gemiddelde kreeftliefhebber de verschillen waarschijnlijk nihil zijn. Kenners zeggen dat door zijn afwijkende DNA structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterschelde kreeft een fijnere en zachtere smaak heeft.
Is het de moeite om de Oosterschelde kreeft te gaan proeven? Absoluut! De duurzame Oosterschelde kreeft is puur genot en door zijn bijzondere verhaal zouden wij in deze tijd van het jaar zeker kiezen voor de Oosterschelde kreeft boven zijn geïmporteerde familieleden.
Proeven
In deze periode bieden veel Zeeuwse restaurants een kreeftenmenu met Oosterschelde kreeft aan. Een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland besloot een aantal jaren geleden hun expertise en ervaring te bundelen in De Kring van de Oosterschelde Kreeft. Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan, passend bij de keuken die zij voeren, voor een vaste prijs.