Originele feta klinkt heel gewoontjes toch? Toch gaat er achter deze witte kaas uit Griekenland een hele wereld schuil. In winkels zie je talloze witte kaas varianten. Blokjes witte kaas doen al snel aan feta denken, maar dat is het vaak niet.
De originele feta
Oorspronkelijk komt de feta dus uit de Griekse keuken. Deze witte kaas is gemaakt van schapenmelk dat vaak aangevuld wordt met geitenmelk. Feta heeft een heerlijk frisse, kruidige en zoutige smaak.
In de bergen wordt de originele feta gemaakt door schaapherders van gepasteuriseerde melk. Binnen de EU is feta sinds 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Alleen feta die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland en die gemaakt wordt van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied mag de naam feta dragen.
De kaas wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing van water of wei voor een periode van minimaal twee maanden. Feta droogt snel uit als het uit de zoutoplossing gehaald wordt. Om deze reden wordt feta verkocht in verpakkingen met die zoutoplossing.
Blokjes witte kaas doen al snel aan feta denken, maar dat is het vaak niet.
Nep feta
Zoals we al zeiden zie je in winkels vaak Mediterrane salade blokjes of witte kaas blokjes al dan niet met kruiden. Deze zijn gemaakt van koemelk waaraan het enzym lipase toegevoegd wordt om de schapenmelk na te bootsen. Als het gaat om smaak is het echt niet vergelijkbaar met de originele feta.
Conclusie:
Koop die lekkere originele feta uit Griekenland. Misschien is die iets duurder, maar daar krijg je wel de originele en voortreffelijke smaak voor terug. Ga voor de originele feta het liefst naar een kaasspecialist.
Feta bewaren
Zoals gezegd wordt de originele feta geleverd in een zoutoplossing. Dit is om uitdroging te voorkomen. Zolang je de feta maar in die zoutoplossing laat kun je het in een afgesloten bakje minimaal een week in de koelkast bewaren. Bij een echte hobbykok zal het die week in de koelkast niet halen.