Het is weer lente en dat betekent weer gele weides, paardenbloemen zijn na de voorjaarsbollen natuurlijk de eerste die hun koppie weer laten zien, veel mensen zien paardenbloemen als onkruid maar ik niet, ik leg u hier uit waarom niet met nog paar lekkere tips:
we beginnen met de geschiedenis van de paardenbloem,eerst had de paardenbloem geen echte naam maar allemaal streeknamen, zoals bijvoorbeeld op Texel konijnenblad waarom zou wel duidelijk zijn, konijnen wisten al sneller dan ons dat paardenbloemen lekker en gezond zijn. In het zuiden noemden ze het pissebloem omdat ze er thee van maakten en daar moest je nodig van plassen. Pas begin 20e eeuw hebben we de landelijke naam paardenbloem bedacht dat is om 2 redenen paarden aten ze graag en net als bij paardenkastanje betekent het woord paard nutteloos want toen wisten ze nog niet dat het lekker en gezond was.
Paardenbloemen kun je namelijk heel erg veel mee doen, zoals o.a. honing maken, zonder bijen dat noemden ze vroeger arme luizenhoning, lekkere siroop van maken en natuurlijk thee van trekken, de blaadjes van de paardenbloem zijn wel een beetje bitter, om dat tegen te gaan, doen ze ook wel zand over de blaadjes, dan gaan ze ze bleken, dan heet het molsla, vroeger werd in de lente in molshopen naar gebleekte paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla. In Duitsland en in andere Europese landen is molsla gewoon te koop.
Paardenbloemen doen veel goede dingen voor je lichaam, het is goed voor lever en nieren, die gaan door de paardenbloemen beter werken. Als je 5 weken lang 2 keer per dag een kop thee maakt van paardenbloemen dan voel je echt verschil in bijvoorbeeld je stoelgang (wc)
Het is zelfs bewezen dat mensen die veel galstenen aanmaken en daardoor steeds geopereerd worden veel baat hebben aan paardenbloementhee, dus af en toe een paar dagen paardenbloementhee is goed voor iedereen!
Het is erg leuk om met de kinderen paardenbloemen te gaan plukken en dan er lekker siroop van te maken, die je natuurlijk ook kunt invriezen en dan heb je lekkere ijsjes. Laat kinderen niet zomaar gewoon paardenbloemen eten, want dat is niet goed! gewoon paardenbloem eten kun je zelfs ziek van worden, gewoon wat lekkers van maken!
Hier volgen een paar recepten met paardenbloemen:
Recept paardenbloemen siroop
- 6 grote mensen handen paardenbloemen
- 1 liter water
- 1 kg suiker
- 1/2 citroen
Was de paardenbloemen af, zodat kleine beestjes er nog af gaan, doe deze dan samen met het water, suiker en in stuken gesneden citroen (met schil) in een pan en kook het, kook het een paar minuten door en zet dan het vuur uit, laat het 24 uur lang trekken en zeef het dan, en klaar is je lekkere siroop al!
eigenlijk is het recept van paardenbloemenhoning hetzelfde, je moet alleen na het intrekken het nog koken met geleisuiker totdat jij het de juiste dikte vindt, dan in een potje laten afkoelen.
Paardenbloemen thee:
Een handjevol paardenbloemblaadjes
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee!
Namens alle schrijvers van Lekker Tafelen zeg ik: “Leuk Jannes, doen! Bedankt voor je redactie en we horen graag of je het lekker vond.”
lijkt me lekker!!
ik ga het proberen