• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Paddenstoelenwijzer. Van champignon en cantharellen tot morieljes.

door Redactie
in Kookschool
0
13
Champignons, de seizoenen en de teler

Het is onmogelijk alle eetbare paddenstoelen zo even op een rij te zetten. Toch geven we in deze paddenstoelenwijzer een overzicht van de meest gangbare paddenstoelen. Culinair zou je deze paddenstoelen moeten ontdekken. Ze zijn lang niet allemaal in de supermarkten verkrijgbaar. Zelfs op de markt moet je voor vele soorten uit deze lijst de nodige moeite doen. Wie ze echt wil ontdekken verwijzen we graag door naar Heerlijk&Eerlijk. Zij bieden een uitgebreid assortiment en een schat aan informatie. Je treft ze op diverse markten! Online bestellen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

 

Akker paddenstoelen

Deze paddenstoelen hebben een lichte anijssmaak. Ze worden dan ook wel anijschampignon genoemd. Er geschikt voor salades, maar ook in soepen doet deze paddenstoel het goed.

Amandel paddenstoelen

Bij deze paddenstoel spreekt de naam al boekdelen. De kenmerkende amandelsmaak komt goed tot zijn recht in soepen, salades, maar ook als garnituur bij diverse vleesgerechten. Probeer eens in een paddenstoelenrisotto. Leuk weetje is dat deze paddenstoel een bijzonder positief effect heeft op je immuunsysteem. Japanners gebruiken de amandelpaddenstoel zelfs als middel in de behandeling tegen kanker.t

Bundelzwam

De bundelzwam heet officieel Philiote, maar we noemen het bundelzwam omdat ze als een bundeltje bij elkaar zitten. Erg decoratief, maar qua smaak niet bijzonder specifiek.

Beukenzwam (wit of bruin)

De buikenzwam is verkrijgbaar in de kleuren wit en bruin. In smaak lijken ze veel op elkaar. De witte beukenzwam groeit in het donker. De bruine beukenzwam in het licht. Je kunt spelen met de kleur in je gerechten. Qua smaak zou je kunnen stellen dat de witte variant wat lichter van smaak is.

 

Cantharellen

De topper onder de paddenstoelen. Niet voor niets zijn cantharellen zo geliefd in de culinaire wereld. De licht gepeperde smaak doet wonderen in vele gerechten. Bovendien is de vorm van deze paddenstoelen al een kunstwerkje op zich. Cantharellen worden tegenwoordig gekweekt waardoor ze jaarrond verkrijgbaar zijn.

 

Champignons

De meest gegeten paddenstoel. We hebben het over miljoenen kilo’s champignons die hun weg jaarlijks vinden naar jullie keukens. Natuurlijk is de witte champignon een prima ingrediënt in vele gerechten. Je kunt overal mee combineren. Toch willen we je uitdagen verder te kijken dan alleen dit gangbare paddenstoeltje.

Natuurlijk weten jullie dat er meerdere varianten champignons zijn. Experimenteer met de

  • Grotchampignon
  • Kastanjechampignon, een wat meer uitgesproken smaak
  • Mergenchampignon, aromatischer
  • Reuzenchampignon of Portobello, vlezig en zeer geschikt om te vullen als voorgerecht. Ook ideaal op de barbecue.
recepten met champignons

Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen

Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.

Eekhoorntjesbrood

Deze bekende paddenstoel geniet ook een behoorlijke bekendheid. Hoewel wij vermoeden dat eekhoorntjesbrood in de thuiskeuken maar nauwelijks gebruikt wordt. Jammer, want de sterke nootachtige smaak van deze paddenstoelen is perfect in salades en stoofgerechten. Serveer ook als garnituur bij vlees of op geroosterd brood als voorgerecht. Combineer met rucola om de nootachtige smaak nog meer naar voren te halen.

Tips voor gebruik

Lees ook onze special met tips voor het gebruik van verse paddenstoelen. Over plukken of het aankopen van paddenstoelen, hoe ze te bewaren en een leidraad voor het optimaal bereiden van deze smaakvolle bosbewoners

Fluweelpootje

Een wat minder bekende variant maar wel met een mooie culinaire diepgang. Typerend is dat je vooral de steel verwerkt. Ze worden vaak, vanwege de kwetsbaarheid, in bundeltjes aangeboden. In tegenstelling tot veel andere paddenstoelen worden fluweelpootjes of Enoki ook rauw gegeten. Serveer in soepen of als garnituur bij diverse gerechten.

Koraalzwam

Koraalzwammen worden vooral culinair verwerkt in de horeca. De vorm van deze zwammen is decoratief wat ze geliefd maakt in het betere horeca segment. De smaak van koraalzwammen is nootachtige bijna fruitig. De vorm is echter vaak de doorslaggevende factor om deze zwammetjes te gebruiken.

 

Oesterzwammen

De oesterzwammen kennen jullie ook allemaal. Een heerlijke sappige paddenstoel met een volle smaak een een stevige textuur. Veel gebruikt in de vegetarische keuken. Oesterzwammen zijn er ook in een roze en een gele variant. De roze oesterzwam is zoet van smaak wat inhoud dat je ze heel anders gebruikt. Uiteraard speelt ook de kleur een rol bij het gebruik. Let er bij het gebruik van roze oesterzwammen op dat je ze niet laat overheersen. De zoetige smaak overheerst je gerecht snel. Gebruik ze dan ook in de juiste dosering. De gele oesterzwam ook wel Amerikaanse Golden Oyster genoemd wordt veel geteeld in de VS en in Japan. Ook hier speelt kleur een belangrijke rol bij het gebruik.

 

Paarse Ridderzwam

Een echt Frans zwammenras dat daar in grote getalen voorkomt. In de wildpluk dan ook erg populair. Deze ridderzwam wordt ook gekweekt aangeboden wat er weer voor zorgt dat deze jaarrond beschikbaar is. Het stevige en vlezige vruchtvlees is vooral goed te combineren met pasta en vlees- of wildgerechten. Eet ze niet rauw maar serveer ze goed “doorbakken”. Hoewel de naam anders doet vermoeden is er slechts spraken van een zweempje paars in z’n kleur.

 

 

 

Morieljes

De morielje heeft een sponsachtige structuur en een verfijnde, wat kruidige smaak. Eén van de weinige paddenstoelen die in het voorjaar (maart en april) groeit. Morieljes zijn in Nederland vooral gedroogd te koop. Toch komen ze ook in het wild voor in Nederland en aanliggende landen. Pas op, eet ze niet rauw!

Shii-takes

Van oorsprong een Japanase paddenstoel maar tegenwoordig ook gekweekt in Nederland. Pittig van smaak, en door het lage vochtgehalte een paddenstoel met een bite.

Zwarte trompet

De naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Deze paddenstoel is familie van de cantharellen. Qua smaak liggen ze ook dicht bij elkaar. De kwetsbaarheid maakt dat deze nauwelijks vers verkrijgbaar is. Krijg je de kans? Benut deze dan zeker, maar eet ze liefst op de dag dat je ze koopt. De sappige, zoete en nootachtige smaak past perfect in soepen en bij vleesgerechten. Combineren met de bekende cantharellen kan prima qua smaak en voor de mooie combinatie van kleuren. Kies je voor de smaak dan is de gedroogde variant (meest verkrijgbaar) zeker een aanrader, maar vers heeft de voorkeur.

En er is nog veel meer

Een culinair lijstje met paddenstoelen die geschikt zijn voor consumptie maar uiterst zelden worden aangeboden.

  • Bloemenzwam
  • Hohshimeji
  • Grote parasolzwam
  • Hakemokuji
  • Goudgele koraalzwam
  • Pruikzwam
  • Enokitake
  • Tropische beurszwammen
  • Keizeramaniet
  • Oranje berkenboleet
  • Voorjaarspronkridder
  • Chinees Judasoor
  • Gele stekelzwam
  • Gele ridderzwam
  • Blauwplaatstropharia
  • Mu-err
  • Weidekringzwam
  • Pied bleu
  • Pioppini
  • Fijnschubbige boleet
  • Echte honingzwam
  • Geschubde stekelzam
  • Trecjtercantharellen

 

DeelPin52Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gegrilde champignons
Bijgerecht

Gegrilde champignons; een lekker bijgerechtje van de BBQ

Pasta met courgettesaus en champignons
Pastagerechten

Pasta met courgettesaus en champignons

Gevulde champignons met gehakt
Hapjes

Gevulde champignons met gehakt

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Champignonpizza of Pizza Funghi met verse champignons
Pizza

Champignonpizza of Pizza Funghi – Echt vers!

jachtsaus
Saus

Jachtsaus

Knolselderij puree met paddenstoelen
Stamppot

Knolselderij puree met paddenstoelen

Reacties 13

  1. Jocelyn says:
    7 maanden geleden

    Mijn koningoesterzwam met pasta. Wat een lekkere bijt.

    Beantwoorden
  2. marius says:
    8 jaar geleden

    Heb een zak met pioppino gekregen en nu schieten ze de zak uit. Wanneer kan ik ze plukken?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Het is zeker niet onze expertise Marius, maar over het algemeen kun je ze plukken binnen een week nadat ze boven de grond komen.

      Beantwoorden
  3. Marion says:
    8 jaar geleden

    Ik hou van pittig. Mijn favoriet zijn de shii-takes.

    Beantwoorden
  4. Anna says:
    8 jaar geleden

    Mijn favoriet is de kastanje champignon,die is de grote favoriet in mijn gezin,zooooooooooo lekker.

    Beantwoorden
  5. Vicky says:
    8 jaar geleden

    Mijn favoriet is het fluweerpootje! Deze paddenstoel is heerlijk verfijnd en kan verwerkt worden in veel verschillende gerechten. Ook Shii-takes gebruik is veel in wokgerechten.

    Beantwoorden
  6. Patricia says:
    8 jaar geleden

    Ik ga nu nog voor de kastanje champignon en de portobello, maar ik ga de andere met deze tips ook zeker uitproberen

    Beantwoorden
  7. Marieke says:
    8 jaar geleden

    Mijn favoriet is de portobello. Nu nog tenminste, want ik ga op basis van deze informatie in ieder geval op zoek naar de amandelpaddestoel!

    Beantwoorden
  8. Nanda says:
    8 jaar geleden

    Ik ken er nog zoveel niet! Op dat gebied heb ik nog heel wat in te halen.
    Mijn favoriet tot nu toe is dan toch wel de portobello. Deze kanjer is op zoveel manieren te vullen!

    Beantwoorden
  9. Lucia says:
    8 jaar geleden

    Ik ga voor de heerlijke volle smaak van de kastanje champignons.

    Beantwoorden
  10. Bianca says:
    8 jaar geleden

    Heerlijk!! Ik kies meestal kastanjechampignons: heerlijk die volle smaak.

    Beantwoorden
  11. Sylvia says:
    8 jaar geleden

    Paddenstoelen zijn gezond, heerlijk en divers van smaak. Ik kies de soort afhankelijk van het gerecht, maar mijn absolute topper is de kastanjechampignon. Heb ik altijd in huis en kan bijna overal mee gecombineerd worden.

    Beantwoorden
  12. Petra van den Berkt says:
    10 jaar geleden

    Wow wat een schat aan informatie, geweldig!
    Er staan soorten bij waar ik nog nooit van gehoord had. Ik was al dol op paddenstoelengerechten maar ik ga nu mijn assortiment aan recepten uitbreiden.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen