• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Paddenstoelenwijzer. Van champignon en cantharellen tot morieljes.

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Het is onmogelijk alle eetbare paddenstoelen zo even op een rij te zetten. Toch geven we in deze paddenstoelenwijzer een overzicht van de meest gangbare paddenstoelen. Culinair zou je deze paddenstoelen moeten ontdekken. Ze zijn lang niet allemaal in de supermarkten verkrijgbaar. Zelfs op de markt moet je voor vele soorten uit deze lijst de nodige moeite doen. Wie ze echt wil ontdekken verwijzen we graag door naar Heerlijk&Eerlijk. Zij bieden een uitgebreid assortiment en een schat aan informatie. Je treft ze op diverse markten! Online bestellen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Akker paddenstoelen

Deze paddenstoelen hebben een lichte anijssmaak. Ze worden dan ook wel anijschampignon genoemd. Er geschikt voor salades, maar ook in soepen doet deze paddenstoel het goed.

Amandel paddenstoelen

Bij deze paddenstoel spreekt de naam al boekdelen. De kenmerkende amandelsmaak komt goed tot zijn recht in soepen, salades, maar ook als garnituur bij diverse vleesgerechten. Probeer eens in een paddenstoelenrisotto. Leuk weetje is dat deze paddenstoel een bijzonder positief effect heeft op je immuunsysteem. Japanners gebruiken de amandelpaddenstoel zelfs als middel in de behandeling tegen kanker.

Bundelzwam

De bundelzwam heet officieel Philiote, maar we noemen het bundelzwam omdat ze als een bundeltje bij elkaar zitten. Erg decoratief, maar qua smaak niet bijzonder specifiek.

Beukenzwam (wit of bruin)

De buikenzwam is verkrijgbaar in de kleuren wit en bruin. In smaak lijken ze veel op elkaar. De witte beukenzwam groeit in het donker. De bruine beukenzwam in het licht. Je kunt spelen met de kleur in je gerechten. Qua smaak zou je kunnen stellen dat de witte variant wat lichter van smaak is.

Cantharellen

De topper onder de paddenstoelen. Niet voor niets zijn cantharellen zo geliefd in de culinaire wereld. De licht gepeperde smaak doet wonderen in vele gerechten. Bovendien is de vorm van deze paddenstoelen al een kunstwerkje op zich. Cantharellen worden tegenwoordig gekweekt waardoor ze jaarrond verkrijgbaar zijn.

Champignons

De meest gegeten paddenstoel. We hebben het over miljoenen kilo’s champignons die hun weg jaarlijks vinden naar jullie keukens. Natuurlijk is de witte champignon een prima ingrediënt in vele gerechten. Je kunt overal mee combineren. Toch willen we je uitdagen verder te kijken dan alleen dit gangbare paddenstoeltje.

Natuurlijk weten jullie dat er meerdere varianten champignons zijn. Experimenteer met de

  • Grotchampignon
  • Kastanjechampignon, een wat meer uitgesproken smaak
  • Mergenchampignon, aromatischer
  • Reuzenchampignon of Portobello, vlezig en zeer geschikt om te vullen als voorgerecht. Ook ideaal op de barbecue.
recepten met champignons

Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen

Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.

Eekhoorntjesbrood

Deze bekende paddenstoel geniet ook een behoorlijke bekendheid. Hoewel wij vermoeden dat eekhoorntjesbrood in de thuiskeuken nauwelijks gebruikt wordt. Jammer, want de sterke nootachtige smaak van deze paddenstoelen is perfect in salades en stoofgerechten. Serveer ook als garnituur bij vlees of op geroosterd brood als voorgerecht. Combineer met rucola om de nootachtige smaak nog meer naar voren te halen.

Fluweelpootje

Een wat minder bekende variant, maar wel met een mooie culinaire diepgang. Typerend is dat je vooral de steel verwerkt. Ze worden vaak, vanwege de kwetsbaarheid, in bundeltjes aangeboden. In tegenstelling tot veel andere paddenstoelen worden fluweelpootjes of Enoki ook rauw gegeten. Serveer in soepen of als garnituur bij diverse gerechten.

Koraalzwam

Koraalzwammen worden vooral culinair verwerkt in de horeca. De vorm van deze zwammen is decoratief wat ze geliefd maakt in het betere horeca segment. De smaak van koraalzwammen is nootachtige bijna fruitig. De vorm is echter vaak de doorslaggevende factor om deze zwammetjes te gebruiken.

Oesterzwammen

De oesterzwammen kennen jullie ook allemaal. Een heerlijke sappige paddenstoel met een volle smaak een een stevige textuur. Veel gebruikt in de vegetarische keuken. Oesterzwammen zijn er ook in een roze en een gele variant. De roze oesterzwam is zoet van smaak wat inhoud dat je ze heel anders gebruikt. Uiteraard speelt ook de kleur een rol bij het gebruik. Let er bij het gebruik van roze oesterzwammen op dat je ze niet laat overheersen. De zoetige smaak overheerst je gerecht snel. Gebruik ze dan ook in de juiste dosering. De gele oesterzwam ook wel Amerikaanse Golden Oyster genoemd wordt veel geteeld in de VS en in Japan. Ook hier speelt kleur een belangrijke rol bij het gebruik.

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!

Paarse Ridderzwam

Een echt Frans zwammenras dat daar in groten getale voorkomt. In de wildpluk dan ook erg populair. Deze ridderzwam wordt ook gekweekt aangeboden wat er weer voor zorgt dat deze jaarrond beschikbaar is. Het stevige en vlezige vruchtvlees is vooral goed te combineren met pasta en vlees- of wildgerechten. Eet ze niet rauw, maar serveer ze goed “doorbakken”. Hoewel de naam anders doet vermoeden is er slechts spraken van een zweempje paars in z’n kleur.

Morieljes

De morielje heeft een sponsachtige structuur en een verfijnde, wat kruidige smaak. Eén van de weinige paddenstoelen die in het voorjaar (maart en april) groeit. Morieljes zijn in Nederland vooral gedroogd te koop. Toch komen ze ook in het wild voor in Nederland en aanliggende landen. Pas op, eet ze niet rauw!

Shii-takes

Van oorsprong een Japanase paddenstoel, maar tegenwoordig ook gekweekt in Nederland. Pittig van smaak, en door het lage vochtgehalte een paddenstoel met een bite.

Zwarte trompet

De naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Deze paddenstoel is familie van de cantharellen. Qua smaak liggen ze ook dicht bij elkaar. De kwetsbaarheid maakt dat deze nauwelijks vers verkrijgbaar is. Krijg je de kans? Benut deze dan zeker, maar eet ze liefst op de dag dat je ze koopt. De sappige, zoete en nootachtige smaak past perfect in soepen en bij vleesgerechten. Combineren met de bekende cantharellen kan prima qua smaak en voor de mooie combinatie van kleuren. Kies je voor de smaak dan is de gedroogde variant (meest verkrijgbaar) zeker een aanrader, maar vers heeft de voorkeur.

En er is nog veel meer

Een culinair lijstje met paddenstoelen die geschikt zijn voor consumptie, maar uiterst zelden worden aangeboden.

  • Bloemenzwam
  • Hohshimeji
  • Grote parasolzwam
  • Hakemokuji
  • Goudgele koraalzwam
  • Pruikzwam
  • Enokitake
  • Tropische beurszwammen
  • Keizeramaniet
  • Oranje berkenboleet
  • Voorjaarspronkridder
  • Chinees Judasoor
  • Gele stekelzwam
  • Gele ridderzwam
  • Blauwplaatstropharia
  • Mu-err
  • Weidekringzwam
  • Pied bleu
  • Pioppini
  • Fijnschubbige boleet
  • Echte honingzwam
  • Geschubde stekelzam
  • Trecjtercantharellen
Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Tags: Groente
DeelPin56VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 15

  1. Gerard van der Leeuw says:
    8 maanden geleden

    Min favoriet is toch wel de cantharel. Wel wat duurder omdat hij niet gekweekt wordt. Maar heerlijk. Vergeet het gedroogde eekhoorntjesbrood niet: even weken en dan alles bij de paddestoelensoep.. Onmsibaar in de keuken. Ook in sauzen……

    Beantwoorden
  2. Jocelyn says:
    2 jaar geleden

    Mijn koningoesterzwam met pasta. Wat een lekkere bijt.

    Beantwoorden
  3. marius says:
    10 jaar geleden

    Heb een zak met pioppino gekregen en nu schieten ze de zak uit. Wanneer kan ik ze plukken?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Het is zeker niet onze expertise Marius, maar over het algemeen kun je ze plukken binnen een week nadat ze boven de grond komen.

      Beantwoorden
  4. Marion says:
    10 jaar geleden

    Ik hou van pittig. Mijn favoriet zijn de shii-takes.

    Beantwoorden
  5. Anna says:
    10 jaar geleden

    Mijn favoriet is de kastanje champignon,die is de grote favoriet in mijn gezin,zooooooooooo lekker.

    Beantwoorden
  6. Vicky says:
    10 jaar geleden

    Mijn favoriet is het fluweerpootje! Deze paddenstoel is heerlijk verfijnd en kan verwerkt worden in veel verschillende gerechten. Ook Shii-takes gebruik is veel in wokgerechten.

    Beantwoorden
  7. Patricia says:
    10 jaar geleden

    Ik ga nu nog voor de kastanje champignon en de portobello, maar ik ga de andere met deze tips ook zeker uitproberen

    Beantwoorden
  8. Marieke says:
    10 jaar geleden

    Mijn favoriet is de portobello. Nu nog tenminste, want ik ga op basis van deze informatie in ieder geval op zoek naar de amandelpaddestoel!

    Beantwoorden
  9. Nanda says:
    10 jaar geleden

    Ik ken er nog zoveel niet! Op dat gebied heb ik nog heel wat in te halen.
    Mijn favoriet tot nu toe is dan toch wel de portobello. Deze kanjer is op zoveel manieren te vullen!

    Beantwoorden
  10. Lucia says:
    10 jaar geleden

    Ik ga voor de heerlijke volle smaak van de kastanje champignons.

    Beantwoorden
  11. Bianca says:
    10 jaar geleden

    Heerlijk!! Ik kies meestal kastanjechampignons: heerlijk die volle smaak.

    Beantwoorden
  12. Sylvia says:
    10 jaar geleden

    Paddenstoelen zijn gezond, heerlijk en divers van smaak. Ik kies de soort afhankelijk van het gerecht, maar mijn absolute topper is de kastanjechampignon. Heb ik altijd in huis en kan bijna overal mee gecombineerd worden.

    Beantwoorden
  13. Petra van den Berkt says:
    12 jaar geleden

    Wow wat een schat aan informatie, geweldig!
    Er staan soorten bij waar ik nog nooit van gehoord had. Ik was al dol op paddenstoelengerechten maar ik ga nu mijn assortiment aan recepten uitbreiden.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief