Pandan; de vanille van het Oosten – een gevaarlijk lekkere groene smaakmaker
Pandan wat is het eigenlijk?
Pandan is een lang en smal blad van een bepaald soort palm. Door de bladeren te kneuzen komt er een zeer smakelijk sap vrij met een nootachtige geur die je misschien wel kent van jasmijnrijst ook wel pandan-rijst genoemd. Pandan wordt ook wel de vanille van het Oosten genoemd en wordt veel gebruikt in Indonesië en omringende landen.
Extract van bladeren
Voor pandan bladeren zul je bij een heel goed uitgeruste toko moeten zijn. Wanneer je eraan kan komen kun je een bosje van deze bladeren kneuzen/ blenderen met een half kopje water. Dit sap zeef je door een doek en je hebt een prachtig lichtgroen pandan-extract. Dit extract is niet zo lang houdbaar maar je kunt het wel bewaren in de vriezer. Dit verse extract is natuurlijk veel lekkerder dan de kant en klare flesjes met pandan-extract maar zoals ik al zei is er erg lastig aan te komen.
Pandan-extract uit een flesje
In tegenstelling tot de verse bladeren is er vrij makkelijk aan een flesje pandan-extract te komen. Vrijwel iedere toko heeft het en soms is deze zelfs te vinden bij een supermarkt. Deze flesjes bevatten behalve pandan extract ook groene kleurstof wat soms voor een wel heel groen effect zorgt. Er zijn wel flesjes extract zonder kleurstof te koop maar ook daar is minder makkelijk aan te komen.
Waar gebruik je het voor
Pandan is vooral bekend van de zeer luchtige en groene pandan-cake ook in spekkoek wordt het regelmatig gebruikt. Je kan het natuurlijk in nog veel meer recepten gebruiken zoals in cake, koekjes of brood. Je zou dus in veel recepten de vanille kunnen vervangen door pandan-extract.