Parmaham; Bekroonde lekkernij – Parmaham is een verfijnde Italiaanse delicatesse die in vele recepten tevoorschijn komt. Bijna zonder twijfel durven we te zeggen dat iedereen wel eens Parmaham in huis haalt. Voor dat ene lekker recept dat je altijd al wilde maken of voor op een plankje bij de borrel. Maar weet je wel zeker dat je Parmaham koopt?
Weet wat je eet!
Beroemde ingrediënten zoals Parmaham worden door marketeers graag misbruikt. Het levert veel geld op als je een ander product kunt verkopen als Parmaham. Gelukkig wordt daar goed op gelet, maar het geeft je nog altijd alle reden om goed op te letten bij de aankoop van je stukje parmaham. Een stukje ja, want in de schappen van de supermarkt ligt de parmaham natuurlijk voorgesneden. Dat is de ideale manier om de herkomst te verbloemen. Het etiket moet je duidelijkheid geven, maar krijg je die duidelijkheid ook echt?
Traceerbaar
Anno 2015 is traceerbaarheid van vlees een belangrijk fenomeen geworden. Hoe leuk is het dan om te weten dat dit voor de Parmaham al jaren geldt? Echte Parmaham heeft een DOP herkomststempel: de Corona Ducale (een kroontje), waaraan je kunt zien uit welke provincie de ham komt, van welke slager en in welk jaar en maand de productie is gestart. Met dit keurmerk kun je de authenticiteit van de ham achterhalen. Het spreekt voor zich dat dat voorgesneden parmaham van de supermarkt dit niet duidelijk laat zien. Een grote echte gestempelde parmaham die door je slager voor je neus flinterdun gesneden wordt geeft je zekerheid.
Toppers in Nederland
Uit een eerste groep van 100 detaillisten over de hele wereld nodigde Italië maar liefst tien Nederlandse verswinkels uit om Parmaham-specialist te worden. De winkels beschikken over pure vakkennis, passie en enthousiasme en de wil om de faam van de Parma verder uit te dragen.
Een prachtige uitdaging want Parmaham is een van de Italie’s rijkste culinaire tradities en het Consorzio del Prosciutto di Parma beschermt de echtheid met het kwaliteitszegel van de Kroon zodat de kwaliteit is gegarandeerd en extra omzet binnen handbereik ligt.
Afgelopen jaar werd het Parmaham programma opgezet om de ware specialisten te erkennen en te belonen voor hun inzet. Nu is het programma officieel van start gegaan en zijn de “Parmaham specialisten”, ook voor de consument herkenbaar aan een speciaal logo.

Uitverkoren zijn de slagers
- Beerens , Eindhoven
- Christiaanse en Englebert , Den Haag
- Groeneveld, Wassenaar
- Reas, Zoetermeer
- Van de Geest, Heemstede
- Klaver , Schagen
- Van Linschoten, Rotterdam
- Van Roesel, Waalwijk
- traiteur de Vogel, Den Haag
Alle deelnemers beschikken over uniek winkelmateriaal en worden betrokken bij speciale acties om hun erkenning te ondersteunen en verder uit te dragen.
Lekker Tafelen bezocht twee van deze speciaalzaken en ging in gesprek met deze terecht trotse ondernemers.
Interview bij slagerij Groeneveld, Wassenaar

Het Parmaham specialisten programma zal naar verwachting de komende jaren verder worden uitgebreid en ook andere gerespecteerde slagers en speciaalzaken zullen hiervoor uitgenodigd worden. Deelname is open voor een ieder die aan de gestelde eisen voldoet en die een effectieve bijdrage wil leveren aan de bekendheid en promotie van het product.
Kwaliteit is de basis
Een goed ingrediënt is de basis voor een goed gerecht. Een goed stukje parmaham is natuurlijk helemaal lekker op de borreltafel, maar ook als basis in een mooi recept. Let er altijd op dat je de smaak van dat goede ingrediënt dan ook in tact laat. Onderstaand een aantal heerlijke voorbeelden.