• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct

door Redactie
in Kookschool, Specials
0
2
Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct – Parmezaanse kaas is bij de meeste mensen geen onbekende kaas. Maar vaak wordt de consument ook bij dit product weer misleid: vaak wordt de goedkopere Grana Padano aangeboden. Wat is het verschil? En wat valt er allemaal over Parmezaanse kaas te vertellen? Lekker tafelen zocht het voor u uit en proefde maar liefst vier verschillende soorten Parmezaanse kaas.

Grana Padano vs. Parmezaanse kaas

Grana Padano is een harde kaas, die in heel Noord-Italië wordt geproduceerd van afgeroomde melk. De gestremde melk wordt tot korrels (grano) versneden en dan verhit. De kaas wordt vervolgens minstens 9 maanden gerijpt.

Parmezaanse kaas komt uitsluitend van koeien uit de Parma-regio en heeft een ingewikkelder en langer productieproces. Na het stremmen wordt zoveel mogelijk wei afgegoten en ook deze kaas wordt verhit. Daarna gaat hij 20 dagen in een pekelbad. Vervolgens rijpt hij minimaal 12 maanden, maar vaker nog 18 maanden of meer. In de tussentijd moet de kaas regelmatig geborsteld en gekeerd worden. De kazen zijn afkomstig van één van de 512 kleine kaasmakerijen, die weer hun melk betrekken van één van de vijf en een half duizend boeren uit de streek.

Echte Parmezaanse kaas herken je aan de in de korst met puntjes ingestanste woorden ‘Parmigiano Reggiano’.

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct

Grana Padano is minder complex van smaak dan Parmezaan. Deze laatste heeft zelfs een licht zoete bijsmaak. De textuur is zowel kruimelig als vettig, minder droog dan de Grana Padano. De geur van de Parmezaan is veel aromatischer dan die van Grana Padano. Grana Padano ruikt nauwelijks, hooguit een beetje zurig. Parmezaanse kaas heeft een hint van stallucht en er zit iets verleidelijks aan, je wilt als het ware de geur blijven opsnuiven. Oudere Parmezaanse kaas (30 maanden en ouder) krijgt daarbij ook nog een nootachtig en boterachtig aroma.

Meerdere soorten kaas

Binnen de officiële Parmigiano Reggiano zijn er ook nog meerdere soorten kaas. Je hebt de ‘gewone’, die hierboven al beschreven staat. Maar Lekker Tafelen proefde voor u ook nog een paar bijzondere soorten:

Solo di Bruna

Deze Parmezaan komt uitsluitend van een bruin Zwitsers koeienras. De melk van deze koeien heeft een hoger proteïne en caseïne gehalte en wordt tenminste 24 maanden gerijpt. Het resultaat is een intens donker gele kaas met een waanzinnig aroma en een wat vettig uiterlijk. In de kaas zitten de bekende kristallen die een heerlijk knisperige bite geven.

Vacca Rossa

Deze Parmezaan is gemaakt van – u raadt het al – de melk van een rode koe. Deze melk heeft een hoger vetgehalte en een hoger proteïne gehalte. Ook deze kaas is wat romiger – voor zover je dat van Parmezaanse kaas kunt zeggen.

30 maanden oude Parmezaanse kaas

Samen met de Solo di Bruna was dit de absolute favoriet bij de proevers. Ongelofelijk hoe zo’n oude kaas eigenlijk niet droger, maar eerder romiger wordt, een intense, maar tegelijkertijd mildere smaak krijgt (je proeft het zout minder, en de smaak wordt zelfs wat zoeter).

Waar kun je Parmezaanse kaas allemaal voor gebruiken?

  • Echte Parmezaan is heerlijk uit het vuistje of als onderdeel van een kaasplankje bij een goed glas (rode) wijn.
  • Een goede pasta verdient ook een goede kaas. Koop een stuk aaneen en rasp het zelf op het laatste moment met een fijne rasp.
  • Kaassauzen knappen vaak ook heel erg op van een beetje – pittige – Parmezaanse kaas.
  • Flinters over een salade zijn ook een goed idee, bijvoorbeeld bij een Italiaanse boeren salade.
  • En waarom deze kaas niet in een dessert proberen? Klik hier voor deze panna cotta met peer en Parmezaanse kaas.
Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaasKaas - Parmezaanse Kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Reacties 2

  1. Hillie says:
    2 maanden geleden

    Is Grana Padano ook in verschillende kwaliteiten te verkrijgen of is dat per definitie een goedkope fabrieks/supermarkt kaas?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Er zullen ongetwijfeld wel alternatieven zijn, maar Grana Padano is vooral het Italiaanse harde kaasjes dat net even korter gerijpt wordt dan de Parmigiano Reggiano.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen