• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct

door Redactie
in Kookschool, Specials
0
2
Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct – Parmezaanse kaas is bij de meeste mensen geen onbekende kaas. Maar vaak wordt de consument ook bij dit product weer misleid: vaak wordt de goedkopere Grana Padano aangeboden. Wat is het verschil? En wat valt er allemaal over Parmezaanse kaas te vertellen? Lekker tafelen zocht het voor u uit en proefde maar liefst vier verschillende soorten Parmezaanse kaas.

Grana Padano vs. Parmezaanse kaas

Grana Padano is een harde kaas, die in heel Noord-Italië wordt geproduceerd van afgeroomde melk. De gestremde melk wordt tot korrels (grano) versneden en dan verhit. De kaas wordt vervolgens minstens 9 maanden gerijpt.

Parmezaanse kaas komt uitsluitend van koeien uit de Parma-regio en heeft een ingewikkelder en langer productieproces. Na het stremmen wordt zoveel mogelijk wei afgegoten en ook deze kaas wordt verhit. Daarna gaat hij 20 dagen in een pekelbad. Vervolgens rijpt hij minimaal 12 maanden, maar vaker nog 18 maanden of meer. In de tussentijd moet de kaas regelmatig geborsteld en gekeerd worden. De kazen zijn afkomstig van één van de 512 kleine kaasmakerijen, die weer hun melk betrekken van één van de vijf en een half duizend boeren uit de streek.

Echte Parmezaanse kaas herken je aan de in de korst met puntjes ingestanste woorden ‘Parmigiano Reggiano’.

Parmezaanse kaas – een prachtig streekproduct

Grana Padano is minder complex van smaak dan Parmezaan. Deze laatste heeft zelfs een licht zoete bijsmaak. De textuur is zowel kruimelig als vettig, minder droog dan de Grana Padano. De geur van de Parmezaan is veel aromatischer dan die van Grana Padano. Grana Padano ruikt nauwelijks, hooguit een beetje zurig. Parmezaanse kaas heeft een hint van stallucht en er zit iets verleidelijks aan, je wilt als het ware de geur blijven opsnuiven. Oudere Parmezaanse kaas (30 maanden en ouder) krijgt daarbij ook nog een nootachtig en boterachtig aroma.

Meerdere soorten kaas

Binnen de officiële Parmigiano Reggiano zijn er ook nog meerdere soorten kaas. Je hebt de ‘gewone’, die hierboven al beschreven staat. Maar Lekker Tafelen proefde voor u ook nog een paar bijzondere soorten:

Solo di Bruna

Deze Parmezaan komt uitsluitend van een bruin Zwitsers koeienras. De melk van deze koeien heeft een hoger proteïne en caseïne gehalte en wordt tenminste 24 maanden gerijpt. Het resultaat is een intens donker gele kaas met een waanzinnig aroma en een wat vettig uiterlijk. In de kaas zitten de bekende kristallen die een heerlijk knisperige bite geven.

Vacca Rossa

Deze Parmezaan is gemaakt van – u raadt het al – de melk van een rode koe. Deze melk heeft een hoger vetgehalte en een hoger proteïne gehalte. Ook deze kaas is wat romiger – voor zover je dat van Parmezaanse kaas kunt zeggen.

30 maanden oude Parmezaanse kaas

Samen met de Solo di Bruna was dit de absolute favoriet bij de proevers. Ongelofelijk hoe zo’n oude kaas eigenlijk niet droger, maar eerder romiger wordt, een intense, maar tegelijkertijd mildere smaak krijgt (je proeft het zout minder, en de smaak wordt zelfs wat zoeter).

Waar kun je Parmezaanse kaas allemaal voor gebruiken?

  • Echte Parmezaan is heerlijk uit het vuistje of als onderdeel van een kaasplankje bij een goed glas (rode) wijn.
  • Een goede pasta verdient ook een goede kaas. Koop een stuk aaneen en rasp het zelf op het laatste moment met een fijne rasp.
  • Kaassauzen knappen vaak ook heel erg op van een beetje – pittige – Parmezaanse kaas.
  • Flinters over een salade zijn ook een goed idee, bijvoorbeeld bij een Italiaanse boeren salade.
  • En waarom deze kaas niet in een dessert proberen? Klik hier voor deze panna cotta met peer en Parmezaanse kaas.
Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaasKaas - Parmezaanse Kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

Reacties 2

  1. Hillie says:
    11 maanden geleden

    Is Grana Padano ook in verschillende kwaliteiten te verkrijgen of is dat per definitie een goedkope fabrieks/supermarkt kaas?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      11 maanden geleden

      Er zullen ongetwijfeld wel alternatieven zijn, maar Grana Padano is vooral het Italiaanse harde kaasjes dat net even korter gerijpt wordt dan de Parmigiano Reggiano.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen