• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Pastadeeg maken; basisrecept

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
3
pastadeeg maken

Pastadeeg maken; basisrecept – Pastadeeg maken is niet lastig, maar je moet wel de feiten kennen. Welke bloem gebruik je bijvoorbeeld, en ook de keuze van je olie is nogal van belang voor het uiteindelijke resultaat.

Soorten bloem verschillen in de hoeveelheid vloeistof die ze opnemen. Zelfs verschillende verpakkingen van hetzelfde merk kunnen variëren. De hoeveelheid bloem in de onderstaande recepten is dan ook niet meer dan een richtlijn. Wil je een iets steviger deeg, dan voeg je wat bloem toe. Doe dit echter uiterst voorzichtig omdat het kan leiden tot een taaie structuur en een melige smaak.

Pastadeeg maken

Basisrecept

Deze versie, waarvoor je gewone bloem gebruikt, zorgt voor een relatief zacht deeg dat geschikt is voor allerlei soorten gevulde pasta

  • 400 gram bloem
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 4 eieren, lichtjes geklopt
  • zout

Zeef de bloem met een snufje zout op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met je hand een kuiltje in het midden.

Giet de olijfolie en de eieren in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt.

Wanneer alle bloem is opgenomen, kneedt u het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt op z’n minst 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een half uur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

Snel volkoren pastadeeg

Het gebruik van een keukenmachine versnelt het maken van een pastadeeg maar het is wel degelijk van belang om het deeg na het mengen nog wel goed te kneden.

  • 140 gram volkorenbloem
  • 25 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • zout

Zeef beide soorten bloem met een snufje zout en doe ze in een keukenmachine.

Klop de eieren lichtjes los met de olijfolie, voeg de bloem toe en laat de machine draaien totdat er één geheel ontstaat.

Haal het deeg uit de machine en kneed het zacht en zijdezachtig. Dat duurt ten minste 10 minuten, mogelijk langer. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

Speciaal

Broodmeel en griesmeel zorgen voor een steviger deeg dat geschikt is voor lintpasta en kleine pasta.

  • 115 gram witbroodmeel
  • 115 gram fijn griesmeel
  • 2 eieren, lichtjes losgeklopt
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels heet water
  • zout

Zeef het meel met het griesmeel en een snufje zout op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met de hand een kuiltje in het midden.

Giet de eieren, olie en 1 eetlepel van het water in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt. Als het deeg te droog lijkt, besprenkel je het met de rest van het water.

Als de bloem is opgenomen, kneedt je het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt ten minste 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

van Italiaanse bloem

Voor een echt authentiek pastadeeg is het de moeite waard om in een Italiaanse delicatessenwinkel Farina 0 of Farina 00 te kopen.

  • 350 gram Farina 0 of Farina 00
  • 3 eieren
  • zout

Zeef de bloem op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met je hand een kuiltje in het midden.

Klop de eieren lichtjes los met een snufje zout, giet ze vervolgens in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt.

Wanneer alle bloem is opgenomen, kneedt je het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt tenminste 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Experimenteren met olie

Er zijn talloze soorten olie verkrijgbaar. De één nog commerciëler dan de ander. Wat is nu de juiste olie? Wij kunnen het antwoord maar gedeeltelijk geven. Allereerst is de kwaliteit van je olie enorm van belang. Iedereen zal het bij het maken van pasta over olijfolie hebben. Ook in olijfolie zijn echter talloze soorten en gradaties. Wij adviseren een goede extra vierge olijfolie. Lees er hier meer over. Durf echter ook te variëren met andere soorten olie maar echt altijd met kwaliteit als uitgangspunt. Weet dus wat je doet en/of koopt!

Jouw pastadeeg

We zijn echt super benieuwd naar of jullie al eens zelf pasta gemaakt hebben. Welke pasta kopen jullie, en we vinden het nog veel leuker als je jouw recept voor pastadeeg en je ervaring hieronder wil delen!

Tags: Basisrecepten deeg
DeelPin58Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Reacties 3

  1. Hans says:
    11 maanden geleden

    Bij het recept voor volkorenpasta staat als ingrediënt volkorenbloem.
    Volkorenbloem bestaat echter niet. Bloem is namelijk gezeefd meel en bevat dus per definitie niet meer de zemel en kiem van de tarwe. Er is dan dus niets meer ‘volkoren’ aan. Om verwarring te voorkomen is het beter om de term volkorenmeel te gebruiken.

    Beantwoorden
  2. Aalke says:
    3 jaar geleden

    Welk glutenvrij meel is het meest geschikt?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Bij voorkeur glutenvrij rijstmeel Aalke

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen