• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Pastadeeg maken; basisrecept

door Redactie
in Kookschool
0
5
pastadeeg maken

Pastadeeg maken; basisrecept – Pastadeeg maken is niet lastig, maar je moet wel de feiten kennen. Welke bloem gebruik je bijvoorbeeld, en ook de keuze van je olie is nogal van belang voor het uiteindelijke resultaat.

Soorten bloem verschillen in de hoeveelheid vloeistof die ze opnemen. Zelfs verschillende verpakkingen van hetzelfde merk kunnen variëren. De hoeveelheid bloem in de onderstaande recepten is dan ook niet meer dan een richtlijn. Wil je een iets steviger deeg, dan voeg je wat bloem toe. Doe dit echter uiterst voorzichtig omdat het kan leiden tot een taaie structuur en een melige smaak.

Pastadeeg maken

Basisrecept

Deze versie, waarvoor je gewone bloem gebruikt, zorgt voor een relatief zacht deeg dat geschikt is voor allerlei soorten gevulde pasta

  • 400 gram bloem
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 4 eieren, lichtjes geklopt
  • zout

Zeef de bloem met een snufje zout op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met je hand een kuiltje in het midden.

Giet de olijfolie en de eieren in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt.

Wanneer alle bloem is opgenomen, kneedt u het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt op z’n minst 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een half uur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

Snel volkoren pastadeeg

Het gebruik van een keukenmachine versnelt het maken van een pastadeeg maar het is wel degelijk van belang om het deeg na het mengen nog wel goed te kneden.

  • 140 gram volkorenbloem
  • 25 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • zout

Zeef beide soorten bloem met een snufje zout en doe ze in een keukenmachine.

Klop de eieren lichtjes los met de olijfolie, voeg de bloem toe en laat de machine draaien totdat er één geheel ontstaat.

Haal het deeg uit de machine en kneed het zacht en zijdezachtig. Dat duurt ten minste 10 minuten, mogelijk langer. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

Speciaal

Broodmeel en griesmeel zorgen voor een steviger deeg dat geschikt is voor lintpasta en kleine pasta.

  • 115 gram witbroodmeel
  • 115 gram fijn griesmeel
  • 2 eieren, lichtjes losgeklopt
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels heet water
  • zout

Zeef het meel met het griesmeel en een snufje zout op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met de hand een kuiltje in het midden.

Giet de eieren, olie en 1 eetlepel van het water in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt. Als het deeg te droog lijkt, besprenkel je het met de rest van het water.

Als de bloem is opgenomen, kneedt je het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt ten minste 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

van Italiaanse bloem

Voor een echt authentiek pastadeeg is het de moeite waard om in een Italiaanse delicatessenwinkel Farina 0 of Farina 00 te kopen.

  • 350 gram Farina 0 of Farina 00
  • 3 eieren
  • zout

Zeef de bloem op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met je hand een kuiltje in het midden.

Klop de eieren lichtjes los met een snufje zout, giet ze vervolgens in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt.

Wanneer alle bloem is opgenomen, kneedt je het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt tenminste 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Experimenteren met olie

Er zijn talloze soorten olie verkrijgbaar. De één nog commerciëler dan de ander. Wat is nu de juiste olie? Wij kunnen het antwoord maar gedeeltelijk geven. Allereerst is de kwaliteit van je olie enorm van belang. Iedereen zal het bij het maken van pasta over olijfolie hebben. Ook in olijfolie zijn echter talloze soorten en gradaties. Wij adviseren een goede extra vierge olijfolie. Lees er hier meer over. Durf echter ook te variëren met andere soorten olie maar echt altijd met kwaliteit als uitgangspunt. Weet dus wat je doet en/of koopt!

Jouw pastadeeg

We zijn echt super benieuwd naar of jullie al eens zelf pasta gemaakt hebben. Welke pasta kopen jullie, en we vinden het nog veel leuker als je jouw recept voor pastadeeg en je ervaring hieronder wil delen!

Tags: Basisrecepten deeg
DeelPin76Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Reacties 5

  1. Mathilde says:
    3 weken geleden

    Dank je ..ik heb voor de 1ste maal het basis recept gemaakt. Goede uitleg en het is gelukt. Zeer goede deeg ..ging vanzelf door mijn pastamachientje dat ik mezelf cadeau heb gedaan.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 weken geleden

      Super Mathilde, fijn dat het in de smaak viel 😉

      Beantwoorden
  2. Hans says:
    2 jaar geleden

    Bij het recept voor volkorenpasta staat als ingrediënt volkorenbloem.
    Volkorenbloem bestaat echter niet. Bloem is namelijk gezeefd meel en bevat dus per definitie niet meer de zemel en kiem van de tarwe. Er is dan dus niets meer ‘volkoren’ aan. Om verwarring te voorkomen is het beter om de term volkorenmeel te gebruiken.

    Beantwoorden
  3. Aalke says:
    3 jaar geleden

    Welk glutenvrij meel is het meest geschikt?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Bij voorkeur glutenvrij rijstmeel Aalke

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen