• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden – Je hebt ze ongetwijfeld in de winkel of op de markt zien liggen. Pastinaak, de witte wortels, soms met het groene loof er nog aan, meestal zonder. Ooit hoorde de pastinaak tot de vergeten groenten. Nu zijn ze weer helemaal terug. Maar wat doe je er eigenlijk mee?

De smaak van pastinaak

Pastinaak heeft een heerlijk zoetige, wat nootachtige, licht naar anijs neigende smaak. Dit maakt dat je pastinaak heel goed kunt combineren met andere ingrediënten. De structuur is een beetje hetzelfde als van een winterpeen.

Omdat de smaak niet heel erg uitgesproken is, zullen kleine kinderen pastinaak vaak ook wel lekker vinden. Gekookte pastinaak is door de zachte en romige structuur ook prima geschikt als babyhapje.

Pastinaak kopen

Pastinaak is tegenwoordig weer makkelijk verkrijgbaar. Bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt, ze liggen overal. Waar moet je op letten als je pastinaak gaat kopen?

  • Om te beginnen, kies alleen harde, droge wortels die stevig aanvoelen. Laat de zachte, gerimpelde exemplaren maar liggen.
  • Let er ook op dat er geen bruine plekken op de schil zitten.
  • Kies niet de allergrootste pastinaken uit die je kunt vinden, de kleinere hebben veel meer smaak!

Pastinaak kopen? De kleinste zijn het lekkerst!

Meer pastinaak kopen? Zo bewaar je ze

Je kunt pastinaak op een koele plek ongeveer twee weken bewaren. Dit kan in de groentelade van de koelkast, let er dan wel op dat de eventuele verpakking open is, zodat de pastinaak niet vochtig wordt. Een koele plek als een kelder,  voldoet ook prima.

In de actie bij de groenteman op de markt? Dan kun je beter wat meer pastinaak kopen want je kunt ze namelijk prima invriezen. Maak ze schoon, blancheer ze ongeveer 2 minuten, laat ze uitlekken en afkoelen. Verpak ze in diepvrieszakjes of doosjes. Je kunt pastinaak in de vriezer een jaar bewaren.

Al gekookte pastinaak kun je in de koelkast twee dagen bewaren.

Pastinaak schoonmaken

Pastinaak kopen of deze groente bewaren is één. Ermee aan de slag is de volgende stap. Moet je die pastinaak nu schillen of niet? We leggen het uit: De schil van de pastinaak is eetbaar. Het is dan wel zaak om ze heel goed schoon te borstelen onder de kraan. Makkelijker is het om de pastinaak te schillen met een dunschiller.

Vervolgens snijd je het kopje en de onderkant eraf. Daarna snijd je de pastinaak naar keuze in blokjes, plakjes of in de lengte in parten. Of schaaf ze in heel dunne plakjes, om te frituren tot chips!

Pastinaak bereiden

Je kunt de pastinaak op verschillende manieren bereiden. Pastinaak is rauw eetbaar. Verder kun je ze koken, bakken, grillen en zelfs frituren. Pastinaak laat zich ook heel goed tot een lekkere soep of puree verwerken.

pastinaak
Specials

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.

Check het recept of lees de info
Tags: Groente
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen