• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Voor als je van zilt en pittig houdt!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Pecorino

Pecorino – Pecora betekent schaap in het Italiaans. Pecorino is dan ook een Italiaanse kaas gemaakt van (meestal) gepasteuriseerde schapenmelk. Het gaat om een kaas, die in veel variaties, vaak nog op traditionele manier wordt gemaakt. Pecorino wordt vaak geraspt over de pasta gegeten, of gebruikt om mee te koken, maar ook wel als snack bij een lekker glas wijn. Deze kaas heeft wel iets weg van Parmezaanse kaas. Toch zijn deze twee kazen beslist niet hetzelfde. Weet jij het verschil?

Verschillende soorten Pecorino

Er worden nogal wat verschillende soorten Pecorino, waaronder de Bolato of Roma, de Sardo, de Crotonese en de Lucano gemaakt. Dit gebeurt in verschillende Itaiaanse regio’s, waaronder Sardinië, Lazio en Grosseto. Vaak zijn dit harde, zoute kazen, de Lucano is wat minder hard en smaakt wat zoetiger. De Bolato wordt in Italië vooral gebruikt in pastagerechten met een sterke smaak. De Sardo wordt meestal gebruikt in de wat lichtere pastagerechten. De zachtere soorten als de Lucano worden vooral als dessert gegeten. Een bekende combinatie, die veel in Toscane wordt gegeten, is Pecorino met peer.

Pecorino is een kaas met een beschermde oorsprongsbenaming.

Hoe komt die Pecorino zo zout?

Doordat Pecorino een gemaakt wordt van schapenmelk is het een pittige kaas. Daarnaast is de kaas vrij zout. De kaas krijgt zijn verfijnde smaak op een bijzondere manier. De kazen worden namelijk tijdens de bereiding gewassen met zeewater. Soms worden er ook ingrediënten als truffel of peperkorrels toegevoegd aan Pecorino.

Casu Marzu… zou jij het aandurven?

Dit is wel een heel bijzonder soort Pecorino. ‘Casu Marzu’ staat voor ‘rotte kaas’. Dat klinkt vrij dubieus, en dat is het dan ook. Deze Sardijnse ‘delicatesse’ ontstaat door Pecorino, afkomstig van Sardinië, heel lang te laten rijpen. Zo lang dat de kaas begint te rotten. Ze doen dit door een gedeelte van de korst van de kaas te verwijderen, en een gat in de kaas te maken. De kaas wordt vervolgens buiten te rijpen gelegd. De geur die dit veroorzaakt trekt kaasvliegen aan, die vervolgens eitjes in de kaas leggen. De larven die hier uitkomen eten van de kaas, en poepen er ook in. Zo ontstaat er een Pecorino met een sterke, pittige smaak. De kaas wordt geserveerd met de larven er nog in, al is het niet de bedoeling dat je die ook opeet. Er wordt gezegd dat het eten van Casu Marzu niet schadelijk voor de gezondheid zou zijn, al denken sommige voedingswetenschappers, de Europese Unie en de Italiaanse wet daar heel anders over. De kaas is dan ook officieel verboden. Toch wordt de kaas nog wel gemaakt door Sardijnse boeren. Onder het mom van ‘om zelf op te eten’. Onnodig te vertellen dat deze kaas in Nederland niet wordt verkocht. Wil je hem toch proeven? Dan zul je naar Sardinië moeten.

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaanse kaas

Pecorino en Parmezaanse kaas, ze zien er wel een beetje hetzelfde uit. Toch zit er een behoorlijk verschil tussen deze twee. Het zijn beide harde kazen, maar verder zijn ze niet hetzelfde. Parmezaanse kaas wordt niet zoals Pecorino gemaakt van schapenmelk maar van koemelk. De Parmezaan is hierdoor iets minder vet en minder pittig. Parmezaanse kaas is ook minder zout.

Kaas om mee te koken

Pecorino is een echte kaas om mee te koken. Hij wordt dan ook meestal geraspt en verwerkt in pastagerechten. Een bekend pastagerecht waarin Pecorino wordt verwerkt is Pasta all’Amatriciana. Maar ook in andere (Italiaanse) gerechten is Pecorino een heerlijk ingrediënt om te gebruiken.

Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaas - Italiaanse kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen