Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Peren-appelstroop ambachtelijk gemaakt

Vier traditionele Limburgse stroopstokers die heerlijke peren-appelstroop maken, zonder toevoegingen en op ambachtelijke wijze. Lees hier hun mooie verhaal.

0 1.149

Peren-appelstroop ambachtelijk gemaakt – Wist je dat er nog vier traditionele Limburgse stroopstokers zijn die heerlijke peren-appelstroop maken, zonder toevoegingen en op ambachtelijke wijze? Lees hier hun mooie verhaal.

peren-appelstrook Henk HoogakkerAls voorzitter van een onderdeel van Slow Food kom ik regelmatig leuke Slow Food ‘collega’s’ tegen die een mooi verhaal hebben. Zoals dit verhaal van Henk Hoogakker, die de stroopstokers van de  Limburgse peren-appelstroop coördineert. Hij neemt je mee langs de Limburgse fruitbomen en vertelt over eerlijk, puur en ambachtelijk eten en wat die stroop daarmee te maken heeft. Luister maar naar hem!

Limburgse stroop: (h)eerlijk en niet alleen op je boterham!

De bloesem van de fruitbomen bloeit weer volop in ons Limburgse heuvelland! Prachtig, maar ik ben dan alweer in gedachten bij het mooie fruit in die bomen. Heb visioenen van heerlijke geuren bij het stoken van dat fruit tot die lekkere, traditionele Limburgse Stroop. Natuurlijk van ons Slow Food Presidium Limburgse Stroop. Onze vier stroopstokers in Zuid-Limburg maken die (h)eerlijke peren-appelstroop uitsluitend op basis van appels (40%) en peren (60%) zonder een enkele toevoeging op ambachtelijke en traditionele wijze. Het is een heerlijk product en niet alleen op het brood!

Peren-appelstroop ambachtelijk gemaakt

Het stoken van ambachtelijke, authentieke Limburgse stroop gebeurt in koperen ketels. Die ketels worden verwarmd boven een open vuur dat is opgewekt door hout of natuurlijk gas. Het is een ononderbroken proces zonder toevoeging van andere ingrediënten.

De bodem van zo’n koperen ketel wordt bedekt met een laagje water om te voorkomen dat het fruit aanbrandt. Vervolgens wordt de ketel gevuld met lagen peren en appels. Er past wel 500 – 1000 kilo in een ketel. Dat alles wordt bedekt met een doek van natuurlijk materiaal, zoals onbewerkte jute of dikke katoen. De hitte zorgt voor stoom vanaf de bodem van de ketel en dat verandert de structuur van het fruit. De schil barst de binnen vier tot zes uur. In dit stadium van het proces moet de stroopstoker voortdurend het vuur controleren. In het begin is de hitte wat lager zodat bij het fruit de sappen vrijkomen.

Persen en indikken

De door het kookproces ontstane fruitmoes wordt vervolgens in een houten pers gedaan. De stroopstoker legt de moes in lagen met doeken ertussen. Dat levert het meeste sap op én de droge moes is daarna makkelijker te verwijderen.

Het geperste sap wordt grof gefilterd en terug gedaan in de koperen ketel om gedurende meerdere uren (4 – 15 uur) in te koken tot ongeveer 10 tot 15% van het oorspronkelijke gewicht van het fruit.

Wanneer de stroop de juiste dikte heeft, doet de stroopstoker de stroop direct in potten. Goede stroop rijpt na (intensere smaak) en kan tientallen jaren worden bewaard.

peren-appelstroopElke pot Limburgse peren-appelstroop is uniek

Je begrijpt dat het stroop stoken een gevoelsproces is. Omdat de kwaliteit van het fruit steeds anders is, moet de stoker voortdurend schuiven en combineren om de goede kwaliteit en smaak te krijgen. Elke pot van onze Limburgse stroop is uniek, omdat er altijd variatie zit in de aroma’s, de smaak en het suikergehalte van de gebruikte appels en peren en de verschillen in de manier van stoken van de stroopstokers.

Waar is de Limburgse peren-appelstroop lekker bij?

De Maastrichtse oenoloog (oenologie is een wijnbouwtechnische wetenschap) Erik Sauter heeft indertijd een checklijst gemaakt voor het proeven en beoordelen van onze traditionele, ambachtelijke stropen. Bij de beoordeling gaat het dan over expressie, textuur, smaakstructuur, concentratie en consistentie, smaakvoortzetting en totale satisfactie.

Zo kwam de indeling naar ontbijt-, lak- en begeleidende stropen tot stand.

  • Als ontbijtstroop geschikt voor het dynamiseren en op smaak brengen van flensjes of op een bruine boterham met kaas.
  • Als lakstroop in de keuken voor het lakken van bijvoorbeeld LIVAR buikspek, gegaard in de oven. Het samengaan van de twee zorgt voor een harmonische smaaksensatie. Maar ook bij wild, bloedworst met appeltjes of  in het ‘zoervleisj’. (Klik hier voor het recept).
  • Of als begeleidende stroop bij een sterke Rommedou-kaas of een mooi stukje Boeren Goudse Oplegkaas. (Klik hier voor meer informatie).

Meer weten over de Limburgse peren-appelstroop van Slow Food? Klik hier?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer