Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten. Het verschil tussen de vruchten, waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.

0 18.480

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten – ‘Een perzikhuidje hebben’, een gezegde die we allemaal wel kennen en heel stiekem denk ik dat we allemaal best zo’n spreekwoordelijk perzikhuidje zouden willen hebben. Toch heb ik ook even mijn vraagtekens gehad bij deze uitspraak, want wat is er nou zo mooi aan het perzikhuidje ?? Na mezelf deze vraag gesteld te hebben kwam ik gelijk bij het grootste verschil tussen de perzik en de nectarine; is het huidje van de perzik harig en zacht, zo is het huidje van de nectarine glad en strak. Wellicht moeten we voortaan dus maar hopen op een nectarine huidje.

Perzik en nectarine, verschillende vruchten?

Vaak wordt er gedacht dat een perzik en een nectarine verschillende vruchten zijn, maar niets is minder waar. De nectarine is niks anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik. Het kan zo zijn dat er aan een perzikenboom spontaan een tak met de gladde variant (de nectarine) groeit. Is er dan wel verschil ? Ja verschil is er wel, hoewel dit maar relatief kleine verschillen zijn is een nectarine duidelijk te onderscheiden van een perzik. Het grootste verschil zie je, zoals al eerder genoemd, vooral in de schil, de perzik is glad en donzig terwijl de nectarine glad, strak en wat harder is. De perzik is een zeer kwetsbare vrucht, de hardere schil van de nectarine maakt de nectarine juist weer iets minder kwetsbaar.

Met of zonder schil eten

De perzik is een heerlijk sappige, zoete vrucht en in tegenstelling tot de nectarine is de perzik lekkerder zonder de schil. Als de perzik goed gerijpt is kan deze schil er moeiteloos afgepeld worden. Is hij nog niet voldoende gerijpt leg hem dan 30 seconde in heet water en dompel hem vervolgens in koud water, het velletje zit dan los genoeg om mooi te kunnen pellen. In de nectarine zou je zo al je tanden kunnen zetten, deze schil is goed te eten en laten we niet vergeten dat de meeste vitamines net onder de schil zitten dus net als bij de appel is het eten van een nectarine met schil nog gezonder dan hem eerst te schillen.

De oorsprong

De officiële Latijnse naam voor de perzik is “Malum Persicum” wat letterlijk “appel van Perzië” betekent, dit suggereert dat de perzik zijn oorsprong vind in Perzië. Echter, zo is is gebleken: de perzik groeide al vele jaren eerder in de berglanden van China. Perzië is wel de plek waar het leger van Alexander de Grote kennis maakte met deze vrucht en hem uiteindelijk in Europa introduceerde.

De wilde perzik

Perzik en Nectarine - veelzijdige zomerse vruchtenDe wilde perzik is de variant die nog altijd uit China komt, en waarschijnlijk is dit ook de perzik die qua smaak en vorm het dichtst bij de oerperzik staat. De wilde perzik heeft sappig licht gekleurd vruchtvlees en de schil is makkelijk van het vruchtvlees te scheiden. De wilde perzik is nog zoeter dan de gewone perzik. Het uiterlijk van de wilde perzik is ook “wilder” dan die van de gewone perzik. De schil is geel van kleur met een rode “blos” qua vorm doet hij denken aan een platgeslagen perzik, plat en breed.

Enkele tips voor u een perzik koopt

– Vraag op de markt of bij uw groenteman naar witvlezige perziken deze zijn het lekkerste van smaak.

– Neem ze voorzichtig in uw hand en voel of ze zwaar zijn, zwaardere perziken zitten vol sap.

– Kies de grotere perziken deze zijn smaakvoller.

– Kies perziken met een mooi egaal schilletje, zonder beurse plekken.

– Koop liever geen perziken in een plastic mandje, perziken zijn te kwetsbaar om op deze manier te worden verpakt, de kans is daarom groot dat de perziken beurse plekken hebben.

– Een perzik hoort heerlijk fruitig te ruiken, zelfs als hij nog niet helemaal rijp is, ruik daarom altijd even aan een perzik.

Perzik en Nectarine veelzijdig toepassen:

Uiteraard kunnen de vruchten heerlijk zo uit de hand gegeten worden maar met een veelzijdige vrucht al de perzik is er nog veel meer mogelijk. Grillen op de  barbecue, in een heerlijke salade, als dessert of lekker fris in een milkshake. Of gewoon lekker voor bij de koffie met onderstaand recept.

Perzik en nectarine- veelzijdige vruchten

Perzikgebak

  • 1 plak bladerdeeg (24x24cm)
  • 2 perziken
  • 4 eetlepels banketbakkersroom
  • 1 geklutst ei
  • 50 gram suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de bladerdeeg volgens dit recept (of neem 4 plakjes diepvriesbladerdeeg), rol de bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 3mm dikte en snijd er vier plakken uit van 12×12 cm.

Bereid de banketbakkersroom volgens dit recept, voor dit gebakje kunt u de hoeveelheden van dit recept halveren.

Schil de perzikken en halveer ze, verwijder de pit. Schep in het midden van een bladerdeeg plakje een eetlepel banketbakkersroom,  leg hier bovenop een halve perzik. Vouw de punten over de perzik zodat er een pakketje ontstaat.

Leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met geklutst ei en strooi er wat suiker over heen. Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze af in 20 minuten.

Bestrooi ze als ze volledig zijn afgekoeld eventueel met wat poedersuiker.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer