• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Picanha; het staartstuk van het rund

Picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden

door Elise de Haan
in Kookschool
1
2
Picanha

Picanha; het staartstuk van het rund – Niet in elk land is hetzelfde deel van het rund even geliefd en bekend. Waar we in Nederland houden van biefstukken, sudderlappen en rundvlees vermalen tot gehakt, is men in Zuid-Amerika en Portugal gek op picanha. Bij ons onbekend, bij hen is het een van de meest geliefde en daardoor ook dure, stukken vlees. Hou je van rundvlees en heb je eenmaal picanha geproefd, dan ben jij ook verkocht! Lees hier alles over picanha!

Wat is picanha precies?

Picanha is het gedeelte van het rund dat zich net boven de staart bevindt. Eigenlijk is dit het uiteinde van de platte bil. Een rund heeft twee billen, dus ook twee picanha’s. Een picanha weegt maximaal 1500 gram. Veel groter kan niet, dan is het geen picanha meer. Laat je overigens niet afschrikken door de vetlaag die aan een kant op het vlees zit. Deze smelt voor een groot deel weg tijdens de bereiding en het geeft heel veel meer smaak aan het vlees. Picanha is een woord dat uit het Portugees komt. In het Nederlands noemen we dit het staartstuk van het rund. Toch wordt het hier, en in de rest van de wereld tegenwoordig vaak ook ‘picanha’ genoemd. In Nederland is het staartstuk een wat minder bekend stuk vlees. Toch is de belangstelling voor dit deel van het rund ook hier de laatste jaren wel toegenomen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de trend om grote stukken vlees op de barbecue te bereiden. Deze Zuid-Amerikaanse gewoonte is naar Europa overgewaaid en zo is de picanha ook hier langzaam aan bekender aan het worden.

Picanha rauw
Picanha rosé gebakken

Wat je kunt doen met dat staartstuk

Zoals eerder gezegd, picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden. Dit klinkt moeilijker dan het is. Als je een kerntemperatuur thermometer hebt kan er weinig mis gaan. En zeg nu zelf, het is toch heerlijk om op een zwoele zomeravond buiten te zitten, met een glas wijn in je hand en een goed stuk vlees op de barbecue. Met de heerlijke geur van geroosterd vlees die je dan tegemoet komt waan je je zo in Zuid-Amerika of Portugal.

Nu zijn de zwoele zomeravonden in Nederland helaas niet altijd even dik gezaaid. En het kan natuurlijk ook gebeuren dat je midden in de winter zin in picanha hebt. Maar geen zin om buiten te staan blauwbekken in de kou. In dat geval kun je picanha natuurlijk ook heel goed in de oven bereiden. Wil je het heel snel? Je kunt het staartstuk ook in plakken snijden en als een biefstuk bakken. In Brazilië  wordt de picanha ook wel in plakken gesneden en aan spiesen geregen op de barbecue bereidt.

Picanha kopen en bewaren

Dat de picanha nu ook in Nederland bekender aan het worden is, wil nog niet zeggen dat je in elke supermarkt ook staartstuk gaat vinden. Sterker nog, de kans is groot dat je gewoon naar de slager moet. En dat is eigenlijk maar beter ook. De slager weet heel veel meer van vlees, de kwaliteit en de herkomst er van dan de vakkenvuller op de vleesafdeling in de supermarkt. Hij of zij kan je dus prima adviseren.

Vers gekochte picanha kun je, net als ander rundvlees, maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, bij 4 graden. Je kunt het vlees ook invriezen. Verpak het dan goed in plastic en bewaar het maximaal 6 maanden. Laat het voor gebruik in de koelkast ontdooien.

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Picanha
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 2

  1. tijs says:
    9 maanden geleden

    piranha leuk maar hoe maak je het klaar?????

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      9 maanden geleden

      Ik weet niet of piranha’s eetbaar zijn, Tijs.😉
      We hebben wel een recept voor picanha van de bbq. https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/picanha-van-de-bbq-met-chimichurri/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen