• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Picanha; het staartstuk van het rund

Picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden

door Elise de Haan
in Kookschool
1
2
Picanha

Picanha; het staartstuk van het rund – Niet in elk land is hetzelfde deel van het rund even geliefd en bekend. Waar we in Nederland houden van biefstukken, sudderlappen en rundvlees vermalen tot gehakt, is men in Zuid-Amerika en Portugal gek op picanha. Bij ons onbekend, bij hen is het een van de meest geliefde en daardoor ook dure, stukken vlees. Hou je van rundvlees en heb je eenmaal picanha geproefd, dan ben jij ook verkocht! Lees hier alles over picanha!

Wat is picanha precies?

Picanha is het gedeelte van het rund dat zich net boven de staart bevindt. Eigenlijk is dit het uiteinde van de platte bil. Een rund heeft twee billen, dus ook twee picanha’s. Een picanha weegt maximaal 1500 gram. Veel groter kan niet, dan is het geen picanha meer. Laat je overigens niet afschrikken door de vetlaag die aan een kant op het vlees zit. Deze smelt voor een groot deel weg tijdens de bereiding en het geeft heel veel meer smaak aan het vlees. Picanha is een woord dat uit het Portugees komt. In het Nederlands noemen we dit het staartstuk van het rund. Toch wordt het hier, en in de rest van de wereld tegenwoordig vaak ook ‘picanha’ genoemd. In Nederland is het staartstuk een wat minder bekend stuk vlees. Toch is de belangstelling voor dit deel van het rund ook hier de laatste jaren wel toegenomen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de trend om grote stukken vlees op de barbecue te bereiden. Deze Zuid-Amerikaanse gewoonte is naar Europa overgewaaid en zo is de picanha ook hier langzaam aan bekender aan het worden.

Picanha rauw
Picanha rosé gebakken

Wat je kunt doen met dat staartstuk

Zoals eerder gezegd, picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden. Dit klinkt moeilijker dan het is. Als je een kerntemperatuur thermometer hebt kan er weinig mis gaan. En zeg nu zelf, het is toch heerlijk om op een zwoele zomeravond buiten te zitten, met een glas wijn in je hand en een goed stuk vlees op de barbecue. Met de heerlijke geur van geroosterd vlees die je dan tegemoet komt waan je je zo in Zuid-Amerika of Portugal.

Nu zijn de zwoele zomeravonden in Nederland helaas niet altijd even dik gezaaid. En het kan natuurlijk ook gebeuren dat je midden in de winter zin in picanha hebt. Maar geen zin om buiten te staan blauwbekken in de kou. In dat geval kun je picanha natuurlijk ook heel goed in de oven bereiden. Wil je het heel snel? Je kunt het staartstuk ook in plakken snijden en als een biefstuk bakken. In Brazilië  wordt de picanha ook wel in plakken gesneden en aan spiesen geregen op de barbecue bereidt.

Picanha kopen en bewaren

Dat de picanha nu ook in Nederland bekender aan het worden is, wil nog niet zeggen dat je in elke supermarkt ook staartstuk gaat vinden. Sterker nog, de kans is groot dat je gewoon naar de slager moet. En dat is eigenlijk maar beter ook. De slager weet heel veel meer van vlees, de kwaliteit en de herkomst er van dan de vakkenvuller op de vleesafdeling in de supermarkt. Hij of zij kan je dus prima adviseren.

Vers gekochte picanha kun je, net als ander rundvlees, maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, bij 4 graden. Je kunt het vlees ook invriezen. Verpak het dan goed in plastic en bewaar het maximaal 6 maanden. Laat het voor gebruik in de koelkast ontdooien.

Tags: VleesVlees - RundvleesVlees - Rundvlees - Picanha
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool
Kookschool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Gruyère
Kookschool

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken
Kookschool

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Tomme de Savoie
Kookschool

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Reacties 2

  1. tijs says:
    1 maand geleden

    piranha leuk maar hoe maak je het klaar?????

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 maand geleden

      Ik weet niet of piranha’s eetbaar zijn, Tijs.😉
      We hebben wel een recept voor picanha van de bbq. https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/picanha-van-de-bbq-met-chimichurri/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen