Picanha; het staartstuk van het rund – Niet in elk land is hetzelfde deel van het rund even geliefd en bekend. Waar we in Nederland houden van biefstukken, sudderlappen en rundvlees vermalen tot gehakt, is men in Zuid-Amerika en Portugal gek op picanha. Bij ons onbekend, bij hen is het een van de meest geliefde en daardoor ook dure, stukken vlees. Hou je van rundvlees en heb je eenmaal picanha geproefd, dan ben jij ook verkocht! Lees hier alles over picanha!
Wat is picanha precies?
Picanha is het gedeelte van het rund dat zich net boven de staart bevindt. Eigenlijk is dit het uiteinde van de platte bil. Een rund heeft twee billen, dus ook twee picanha’s. Een picanha weegt maximaal 1500 gram. Veel groter kan niet, dan is het geen picanha meer. Laat je overigens niet afschrikken door de vetlaag die aan een kant op het vlees zit. Die smelt voor een groot deel weg tijdens de bereiding en het geeft heel veel meer smaak aan het vlees. Picanha is een woord dat uit het Portugees komt. In het Nederlands noemen we dit het staartstuk van het rund. Toch wordt het hier, en in de rest van de wereld tegenwoordig vaak ook ‘picanha’ genoemd. In Nederland is het staartstuk een wat minder bekend stuk vlees. Toch is de belangstelling voor dit deel van het rund ook hier de laatste jaren wel toegenomen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de trend om grote stukken rundvlees op de barbecue te bereiden. Die Zuid-Amerikaanse gewoonte is naar Europa overgewaaid en zo is de picanha ook hier langzaam aan bekender aan het worden.
Wat je kunt doen met dat staartstuk
Zoals eerder gezegd, picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden. Dit klinkt moeilijker dan het is. Als je een kerntemperatuur thermometer hebt kan er weinig mis gaan. En zeg nu zelf, het is toch heerlijk om op een zwoele zomeravond buiten te zitten, met een glas wijn in je hand en een goed stuk vlees op de barbecue. Met de heerlijke geur van geroosterd vlees die je dan tegemoet komt waan je je zo in Zuid-Amerika of Portugal.
Nu zijn de zwoele zomeravonden in Nederland helaas niet altijd even dik gezaaid. En het kan natuurlijk ook gebeuren dat je midden in de winter zin in picanha hebt. Maar geen zin om buiten te staan blauwbekken in de kou. In dat geval kun je picanha natuurlijk ook heel goed in de oven maken. Wil je het heel snel? Je kunt het staartstuk ook in plakken snijden en als een biefstuk bakken. In Brazilië wordt de picanha ook wel in plakken gesneden en aan spiesen geregen op de barbecue bereidt.
Picanha kopen en bewaren
Dat de picanha nu ook in Nederland bekender aan het worden is, wil nog niet zeggen dat je in elke supermarkt ook staartstuk gaat vinden. Sterker nog, de kans is groot dat je gewoon naar de slager moet. En dat is eigenlijk maar beter ook. De slager weet heel veel meer van vlees, de kwaliteit en de herkomst er van dan de vakkenvuller op de vleesafdeling in de supermarkt. Hij of zij kan je dus prima adviseren.
Vers gekochte picanha kun je, net als ander rundvlees, maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, bij 4 graden. Je kunt het vlees ook invriezen. Verpak het dan goed in plastic en bewaar het maximaal 6 maanden. Laat het voor gebruik in de koelkast ontdooien.
Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten
Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
piranha leuk maar hoe maak je het klaar?????
Ik weet niet of piranha’s eetbaar zijn, Tijs.😉
We hebben wel een recept voor picanha van de bbq. https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/picanha-van-de-bbq-met-chimichurri/