• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 21 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Picanha; het staartstuk van het rund

Picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden

Redactie door Redactie
in Kookschool
1
Picanha

Picanha; het staartstuk van het rund – Niet in elk land is hetzelfde deel van het rund even geliefd en bekend. Waar we in Nederland houden van biefstukken, sudderlappen en rundvlees vermalen tot gehakt, is men in Zuid-Amerika en Portugal gek op picanha. Bij ons onbekend, bij hen is het een van de meest geliefde en daardoor ook dure, stukken vlees. Hou je van rundvlees en heb je eenmaal picanha geproefd, dan ben jij ook verkocht! Lees hier alles over picanha!

Wat is picanha precies?

Picanha is het gedeelte van het rund dat zich net boven de staart bevindt. Eigenlijk is dit het uiteinde van de platte bil. Een rund heeft twee billen, dus ook twee picanha’s. Een picanha weegt maximaal 1500 gram. Veel groter kan niet, dan is het geen picanha meer. Laat je overigens niet afschrikken door de vetlaag die aan een kant op het vlees zit. Die smelt voor een groot deel weg tijdens de bereiding en het geeft heel veel meer smaak aan het vlees. Picanha is een woord dat uit het Portugees komt. In het Nederlands noemen we dit het staartstuk van het rund. Toch wordt het hier, en in de rest van de wereld tegenwoordig vaak ook ‘picanha’ genoemd. In Nederland is het staartstuk een wat minder bekend stuk vlees. Toch is de belangstelling voor dit deel van het rund ook hier de laatste jaren wel toegenomen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de trend om grote stukken rundvlees op de barbecue te bereiden. Die Zuid-Amerikaanse gewoonte is naar Europa overgewaaid en zo is de picanha ook hier langzaam aan bekender aan het worden.

Picanha rauw
Picanha rosé gebakken

Wat je kunt doen met dat staartstuk

Zoals eerder gezegd, picanha is heel erg geschikt om in zijn geheel op de barbecue te bereiden. Dit klinkt moeilijker dan het is. Als je een kerntemperatuur thermometer hebt kan er weinig mis gaan. En zeg nu zelf, het is toch heerlijk om op een zwoele zomeravond buiten te zitten, met een glas wijn in je hand en een goed stuk vlees op de barbecue. Met de heerlijke geur van geroosterd vlees die je dan tegemoet komt waan je je zo in Zuid-Amerika of Portugal.

Nu zijn de zwoele zomeravonden in Nederland helaas niet altijd even dik gezaaid. En het kan natuurlijk ook gebeuren dat je midden in de winter zin in picanha hebt. Maar geen zin om buiten te staan blauwbekken in de kou. In dat geval kun je picanha natuurlijk ook heel goed in de oven maken. Wil je het heel snel? Je kunt het staartstuk ook in plakken snijden en als een biefstuk bakken. In Brazilië wordt de picanha ook wel in plakken gesneden en aan spiesen geregen op de barbecue bereidt.

Picanha kopen en bewaren

Dat de picanha nu ook in Nederland bekender aan het worden is, wil nog niet zeggen dat je in elke supermarkt ook staartstuk gaat vinden. Sterker nog, de kans is groot dat je gewoon naar de slager moet. En dat is eigenlijk maar beter ook. De slager weet heel veel meer van vlees, de kwaliteit en de herkomst er van dan de vakkenvuller op de vleesafdeling in de supermarkt. Hij of zij kan je dus prima adviseren.

Vers gekochte picanha kun je, net als ander rundvlees, maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, bij 4 graden. Je kunt het vlees ook invriezen. Verpak het dan goed in plastic en bewaar het maximaal 6 maanden. Laat het voor gebruik in de koelkast ontdooien.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Picanha
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 2

  1. tijs says:
    3 jaar geleden

    piranha leuk maar hoe maak je het klaar?????

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Ik weet niet of piranha’s eetbaar zijn, Tijs.😉
      We hebben wel een recept voor picanha van de bbq. https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/picanha-van-de-bbq-met-chimichurri/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!