Zelfgemaakt pizzadeeg – Houd jij van pizza? En vind je een zelfgebakken pizza ook het lekkerste wat er is? Maak dan eens je eigen deeg voor die pizza. Je zult versteld staan! Als je eenmaal je eigen pizzadeeg hebt gemaakt, dan koop je nooit meer kant-en-klaar deeg!
Pizzadeeg, alleen al voor de smaak maak je dat zelf
Zelf pizzadeeg maken … klinkt als veel werk en een hoop gedoe. Waarom zou je pizzadeeg zelf maken als je ook kant-en-klaar deeg kunt kopen? Nou, omdat het zoveel lekkerder is, veel minder werk dan je denkt en helemaal niet moeilijk. De meeste ingrediënten staan vast al in je voorraadkast. En zo niet, dan zijn ze in elke supermarkt te koop. Daarnaast, je weet zo precies wat er in het deeg zit.
We beloven dat je nooit meer kant en klaar pizzadeeg koopt!
Wil je een extra smaakvol pizzadeeg? Je kunt het deeg dan het beste al eerder op de dag kneden. Dan heeft het de tijd om te rijzen en om smaak te ontwikkelen. Heb je minder tijd, houdt dan rekening met een rijs van minimaal een uur.
Welke bloem ga je gebruiken?
In Italië maakt men meestal pizzadeeg van 00-bloem. Dit is een bloem met een heel fijne structuur. Die bloem is in sommige Nederlandse supermarkten ook te koop. Kun je ’tipo 00′ niet vinden, geen paniek, want dan is wat in Nederland wordt verkocht als ‘patentbloem’ een prima alternatief. Het heeft een vergelijkbaar fijne structuur. Heel geschikt voor het maken van jouw eigen pizzadeeg dus.
Pizzadeeg over? Je kunt het gewoon invriezen
Je kunt het deeg ook prima invriezen. Het is het handigst om bolletjes van te maken en die dan per portie te verpakken. Voor gebruik laat je ze ontdooien en daarna kun je ze op dezelfde manier verwerken als vers pizzadeeg. Je zou zelfs een voorraadje aan kunnen leggen voor de vriezer. Zo heb je altijd een basis voor een goede pizza bij de hand.
Zelfgemaakt pizzadeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem, bij voorkeur tipo 00 Italiaanse bloem (of patentbloem)
- 7 gram droge gist
- 12 gram zout
- 10 gram suiker
- 10 gram olijfolie of een neutrale olie
- 350 gram water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf pizzadeeg
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom en meng ze goed door elkaar.
Voeg dan de olie en 300 gram van het water toe. Kneed met de hand tot er een deeg ontstaat. Doe de laatste 50 gram water er steeds in een klein scheutje bij, zodat het goed wordt opgenomen door het deeg. Mocht het deeg te vochtig blijven, voeg dan een klein beetje bloem toe.
Kneed ongeveer 20 minuten, tot er een soepel deeg is ontstaan. Je kunt controleren of het deeg goed is, door er een stukje af te nemen en te proberen er een vliesje van te trekken. Als dit lukt, is het deeg klaar.
Wil je tijd of moeite besparen en niet zelf kneden? Je kunt het deeg ook kneden in een keukenmachine, die geschikt is om deeg te kneden.
Vet een lage, grote schaal licht in met olie. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Gebruik eventueel een weegschaal. Bol de stukken deeg op en leg ze, los van elkaar, in de schaal. Dek de schaal af met een vochtig gemaakte theedoek.
Laat het pizzadeeg minimaal een uur rijzen. Langer kan ook, dit komt de smaak zeker ten goede, omdat het deeg zo kan rijpen. Het geeft je ook de mogelijkheid het deeg eerder te maken.
Strooi wat bloem op het aanrecht. Neem een stuk deeg. Druk dit plat en rol het met een deegroller zo dun mogelijk uit. Probeer hierbij een ronde vorm aan te houden. Dat is best even oefenen. Maar een minder ronde pizza smaakt zeker niet minder lekker!
Verwarm de oven tot 250 graden.
Beleg het pizzadeeg met een saus en ingrediënten naar keuze.
Bak de pizza in 10 à 12 minuten gaar.
Tafel lekker !!
Hallo,
Ik heb je pizza deeg gemaakt en ik vind hem echt lekker geworden! Echt voor herhaling vatbaar! 🤩👌🏻
Ik heb een vraag, kan ik het deeg in de koelkast bewaren voor de volgende dag op pizza van te maken weer?
Fijn dat je het lekker vond, Justyna. Je kunt het deeg wel een dagje afgedekt in de koelkast bewaren. Je kunt het pizzadeeg ook heel goed invriezen. Maak er dan bolletjes van in de grootte van deeg voor 1 pizza.
Ok super bedankt! 😃
Vandaag gemaakt voor morgen avond , heb zelf nog Provençaalse kruiden toegevoegd en Italiaanse kruiden , ziet er goed uit en is mooi gereden , ik beveel het zeker aan
Leuk, geniet ervan Arjuna ?
is dit recept voor een dikke of voor een dunne bodem?
Dit recept is voor een dunne bodem. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen voor het beste resultaat!
We gaan dit recept dit weekend uitproberen, als ik jou recept lees wordt ik wel enthousiast ik dacht dat het veel lastiger zou zijn. We zullen zien, het wordt iig een leuke middag!
Hoi Ingrid,
Je zult zien dat het echt heel leuk en heel makkelijk is om zelf pizzadeeg te maken. Daarnaast is het veel lekkerder dan kant en klaar deeg of een kant en klare bodem. Dus je gaat het vast vaker zelf maken. 😉
Veel plezier!
Vandaag voor het eerst gemaakt is echt heel simpel en echt lekker. Je proef het wel het deeg is heel erg luchtig.
Hoi Eveline!
Leuk dat je zelf pizzadeeg hebt gemaakt. Het het is inderdaad niet moeilijk, en zoals je al zegt, veel lekkerder! Dat ga je dus vast vaker doen!
Dankjewel voor je reactie!
Op hoeveel graden bak je deze pizza af
Hallo Tedje,
Ik bak zelf de pizza af op 250 graden, met onder- en bovenwarmte. Voor mijn oven is dat de maximum temperatuur.
Als je oventemperatuur hoger kan, dan kun je hem op een hogere temperatuur bakken. Wel iets korter dan. Zou d’r pizza wel even in de gaten houden.
Groetjes, Elise