• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
platvis fileren

Platvis fileren; ben je een echte visliefhebber, maar vind je fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Hoe herken je een platvis

Eigenlijk is een platvis heel simpel te herkennen, een platvis is plat. Hij heeft 2 ogen aan een kant, de oogzijde, de bovenkant is vaak gekleurd, een soort camouflage. Ze leven dan ook op hun zij op de bodem en worden zo minder snel opgemerkt. De onderzijde is meestal wit.

platvis boven onder

Platvis fileren? Het lijkt moeilijker dan het is

Een platvis is een geweldig lekker visje. De bekendste zijn wel de tong en de schol, maar er zijn veel meer soorten platvis. Je ziet ze vaak bij de visboer liggen omdat deze meestal niet heel erg groot zijn. Het is lekker om platvis in zijn geheel te bakken, maar niet iedereen is weg van al die graten. Daarom hebben we een stap voor stap uitleg gemaakt met foto’s hoe je deze vis van zijn graten en velletje ontdoet. Maar ook bij platvis kun je er voor kiezen om alleen de graten weg te snijden en de vis op de huid te bakken.

Een soepel mes

Fileren gaar zeker bij een kleinere soort vis het beste met een soepel mes. Een fileermes is het beste, maar niet iedereen heeft een fileermes. Neem dan een koksmes of ander scherp mes dat buigzaam is dit vergemakkelijkt het fileren enorm. Want je wil niet al die mooie verse vis versnijden en graag een mooi filetje op je bord. De eerste keer fileren kan iets lastiger zijn, maar ook hierbij geldt oefening baart kunst.

Platvis fileren doe je zo

Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan, je wil niet met je vis handen nog een bord  of iets anders uit de kast willen halen. Je hebt nodig, een snijplank, een fileermes, een bakje voor de afsnijdsels en een bord voor je gefileerde vis. Ook handig is een stuk keukenpapier om tussendoor je mes en/of handen af te vegen.

platvis fileren stap 11 – Leg de platvis met de gekleurde kant boven op je snijplank en snij midden over de graat een inkeping.

platvis fileren stap 22 – Snij bij de kop schuin in en snij nu langs de graat naar de staart van de vis. Klap het filetje om en snij los.

platvis fileren stap 33 – Leg het filetje met de velkant op je plank en zet je mes tussen het vel en de filet. Houdt je mes een beetje schuin en pak de filet bij de staart vast. Snij de filet van het vel.

platvis fileren stap 44 – Herhaal dit ook bij de andere filet aan de bovenkant.

platvis fileren stap 55 – Aan een kant van de vis zitten soms nog ingewanden, deze snij je na het van de graat af snijden weg.

platvis fileren stap 66 – Draai de vis om en snij ook aan de onderkant de vis in. Dit is gaat op dezelfde manier als de bovenkant van de vis.

platvis fileren stap 77 – Snij de filets mooi bij en haal de eventuele graatjes weg.

 

Door de platvis zo te fileren houdt je 4 mooie filetjes over die je verder kunt verwerken. Je kunt ze naturel bakken, maar er ook de lekkerste gerechten mee maken. Want, een stukje vis op zijn tijd is behalve gezond toch ook wel erg lekker!

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - Platvis
DeelPin24Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool
Kookschool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Gruyère
Kookschool

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken
Kookschool

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Tomme de Savoie
Kookschool

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen