Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
1
platvis fileren

Platvis fileren; ben je een echte visliefhebber, maar vind je fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou lukken.

Hoe herken je een platvis

Eigenlijk is een platvis heel simpel te herkennen, een platvis is plat. Hij heeft 2 ogen aan een kant, de oogzijde, de bovenkant is vaak gekleurd, een soort camouflage. Ze leven dan ook op hun zij op de bodem en worden zo minder snel opgemerkt. De onderzijde is meestal wit.

platvis boven onder

Platvis fileren? Het lijkt moeilijker dan het is

Een platvis is een geweldig lekker visje. De bekendste zijn wel de tong en de schol, maar er zijn veel meer soorten platvis. Je ziet ze vaak bij de visboer liggen, omdat ze meestal niet heel erg groot zijn. Het is lekker om platvis in zijn geheel te bakken, maar niet iedereen is weg van al die graten. Daarom hebben we een stap-voor-stapuitleg gemaakt met foto’s hoe je de vis van zijn graten en velletje ontdoet. Maar ook bij platvis kun je er voor kiezen om alleen de graten weg te snijden en de vis op de huid te bakken.

Een soepel mes

Fileren gaar zeker bij een kleinere soort vis het beste met een soepel mes. Een fileermes is het beste, maar niet iedereen heeft een fileermes. Neem dan een koksmes of ander scherp mes dat buigzaam is want dat vergemakkelijkt het fileren enorm. Want je wil niet al die mooie verse vis versnijden en je wil graag een mooi filetje op je bord. De eerste keer fileren kan iets lastiger zijn, maar ook hierbij geldt oefening baart kunst.

Platvis fileren doe je zo

Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan, je wil niet met je vishanden nog een bord of iets anders uit de kast willen halen. Je hebt nodig, een snijplank, een fileermes, een bakje voor de afsnijdsels en een bord voor je gefileerde vis. Ook handig is een stuk keukenpapier om tussendoor je mes en/of handen af te vegen.

platvis fileren stap 11 – Leg de platvis met de gekleurde kant boven op je snijplank en snij midden over de graat een inkeping.

platvis fileren stap 22 – Snij bij de kop schuin in en snij nu langs de graat naar de staart van de vis. Klap het filetje om en snij los.

platvis fileren stap 33 – Leg het filetje met de velkant op je plank en zet je mes tussen het vel en de filet. Houdt je mes een beetje schuin en pak de filet bij de staart vast. Snij de filet van het vel.

platvis fileren stap 44 – Herhaal dit ook bij de andere filet aan de bovenkant.

platvis fileren stap 55 – Aan een kant van de vis zitten soms nog ingewanden, deze snij je na het van de graat af snijden weg.

platvis fileren stap 66 – Draai de vis om en snij ook aan de onderkant de vis in. Dit gaat op dezelfde manier als de bovenkant van de vis.

platvis fileren stap 77 – Snij de filets mooi bij en haal de eventuele graatjes weg.

Door de platvis zo te fileren houdt je 4 mooie filetjes over die je verder kunt verwerken. Je kunt ze naturel bakken, maar er ook de lekkerste gerechten mee maken. Want een stukje vis op zijn tijd is behalve gezond toch ook wel erg lekker!

platvis

Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen

Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.

Vis

Vis & Schaal- en schelpdieren

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin9TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!