Platvis fileren; ben je een echte visliefhebber, maar vind je fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou lukken.
Hoe herken je een platvis
Eigenlijk is een platvis heel simpel te herkennen, een platvis is plat. Hij heeft 2 ogen aan een kant, de oogzijde, de bovenkant is vaak gekleurd, een soort camouflage. Ze leven dan ook op hun zij op de bodem en worden zo minder snel opgemerkt. De onderzijde is meestal wit.
Platvis fileren? Het lijkt moeilijker dan het is
Een platvis is een geweldig lekker visje. De bekendste zijn wel de tong en de schol, maar er zijn veel meer soorten platvis. Je ziet ze vaak bij de visboer liggen, omdat ze meestal niet heel erg groot zijn. Het is lekker om platvis in zijn geheel te bakken, maar niet iedereen is weg van al die graten. Daarom hebben we een stap-voor-stapuitleg gemaakt met foto’s hoe je de vis van zijn graten en velletje ontdoet. Maar ook bij platvis kun je er voor kiezen om alleen de graten weg te snijden en de vis op de huid te bakken.
Een soepel mes
Fileren gaar zeker bij een kleinere soort vis het beste met een soepel mes. Een fileermes is het beste, maar niet iedereen heeft een fileermes. Neem dan een koksmes of ander scherp mes dat buigzaam is want dat vergemakkelijkt het fileren enorm. Want je wil niet al die mooie verse vis versnijden en je wil graag een mooi filetje op je bord. De eerste keer fileren kan iets lastiger zijn, maar ook hierbij geldt oefening baart kunst.
Platvis fileren doe je zo
Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan, je wil niet met je vishanden nog een bord of iets anders uit de kast willen halen. Je hebt nodig, een snijplank, een fileermes, een bakje voor de afsnijdsels en een bord voor je gefileerde vis. Ook handig is een stuk keukenpapier om tussendoor je mes en/of handen af te vegen.
Door de platvis zo te fileren houdt je 4 mooie filetjes over die je verder kunt verwerken. Je kunt ze naturel bakken, maar er ook de lekkerste gerechten mee maken. Want een stukje vis op zijn tijd is behalve gezond toch ook wel erg lekker!
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!