• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Polenta; de basis uitgelegd

door Redactie
in Kookschool
polenta
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Polenta; de basis uitgelegd – Verandering van spijs doet eten. Maak daarom eens polenta klaar als bijgerecht in plaats van bijvoorbeeld aardappelpuree. Wat het is en hoe je het klaar kunt maken, leggen we je graag uit.

Polenta: wat is het?

Het is eigenlijk een soort pap van gemalen gedroogde mais, die vooral in (Noord)Italië en ook in Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Roemenië gegeten wordt als bijgerecht. Het woord betekent iets als ‘verpulverd’.

Deze landen hadden sowieso al een lange traditie van papperige graangerechten (die volgens kenners zelf teruggaat tot de Romeinen). Toen de maïs – die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt – in Europa zijn intrede deed, werd deze smaakvollere variant dan al gauw omarmd en zo ontstond Polenta.

Vanuit die pap, worden ook weer een heleboel andere gerechten gemaakt.

De basis uitgelegd

Basisingrediënt: maïsmeel of maïsgriesmeel – Je hebt twee basis ingrediënten: maïsmeel en maïsgriesmeel. Maïsmeel is fijner van structuur dan maïsgriesmeel. Met maïsmeel kun je bijvoorbeeld ook heerlijke pasta maken. Polenta van maïsmeel is dan ook gladder van structuur dan van de iets korreliger maïsgriesmeel. Polenta van maïsgriesmeel heeft echter wat meer smaak en bite.

Omdat maïsmeel best lang gekookt moet worden om gaar te worden en zijn romigheid prijs te geven (gemiddeld 40 – 45 minuten), bestaat er ook instant-polenta. Die is voorgekookt en weer gedroogd, dus die hoef je eigenlijk alleen maar te ‘weken’.  Als je de polenta zo puur mogelijk wilt eten, zou ik je willen adviseren, om de ‘echte’ maïs(gries)meel te gebruiken, en niet de instant variant. Deze heeft gewoon nét iets meer smaak. Wanneer je de polenta toch nog gaat bakken of grillen, kun je ook prima instant-maïs(gries)meel gebruiken, de subtiele smaakverschillen proef je dan toch haast niet meer.

Bevat polenta gluten?

Maïs – en daarmee ook polenta – bevat zeïnen maar geen gluten. Zeïne is een plantaardige proteïne ( een prolamine ). Een opslageiwit dat voorkomt in de zaden van granen.

Hoe te bereiden?

polenta koken

Het wordt gekookt met melk, bouillon, water of een combinatie van (twee van) deze ingrediënten. Dankzij het vele zetmeel dat er in de maïs aanwezig is, resulteert het koken uiteindelijk in een romige pap. Vergelijk het een beetje met havermoutpap: dat wordt ook bijzonder romig, zonder dat je daar room aan toevoegt. De klassieke versie moet best lang koken (40 – 45 minuten) en je moet regelmatig in de pan roeren, en soms nog wat vocht bijvullen, om aanbranden te voorkomen. Maar, zoals we al meedeelden: er bestaat ook instant, die is zó klaar.

De smaak is een beetje neutraal, en daarom wordt hij vaak op smaak gebracht met peper en zout, boter en (Parmezaanse) kaas.

Het basisrecept vind je hier.

Je kunt het gerecht warm eten (als een soort aardappelpuree), maar ook koud. Zodra de pap afkoelt, wordt de substantie harder. Afhankelijk van de hoeveelheid water, bouillon of melk die je toevoegt, kun je de polenta lepelen of zelfs in plakken snijden.

De stijf geworden en afgekoelde polenta, kun je op zijn (of is het haar?) beurt weer in plakken of repen snijden en vervolgens opbakken in de pan of in de oven). Dan krijgt het een krokant korstje en dat maakt hem om te smullen.

Hoe eet je dat? Tips

  • Het basisgerecht – de pap zeg maar – is lekker om te eten in plaats van aardappel(puree) of rijst. Dus zowel lekker bij vlees, vis of iets vegetarisch.
  • Omdat polenta vrij neutraal van smaak is, wordt het extra lekker als je er ook nog een sausje bij serveert; bijvoorbeeld gewoon wat jus.
  • In plaats van saus, kun je het gerecht ook extra op smaak brengen met pittige kaas, boter, room, uitgebakken spekjes. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden eindeloos.
  • Je kunt er ook een soort stamppotje van maken, door bijvoorbeeld fijngesneden groene bladgroenten of kruiden toe te voegen. Denk aan rucola, (wilde) spinazie, basilicum, raapsteeltjes, winterpostelein…
  • Zoals al eerder geschreven: Je kunt repen, plakken, of frietjes bakken in de oven of in de koekenpan. Onze favoriet: polenta frietjes maken. Ideaal om de volgende dag van een restje te maken. Lees hier hoe je polenta-frietjes maakt.
Tags: polenta

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cramele Recas Roemeense wijn polenta (1)
Wijn

Roemeense wijn en polenta, twee culinaire klimmers

Polenta basisrecept
Bijgerecht

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië

Lasagne met polenta
Hoofdgerecht

Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best

Polenta-amandelcake
Cake

Polenta-amandelcake met pistache en citrus

Polenta-crackers
High Tea recepten

Polenta-crackers met Parmezaan en tijm

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen