Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Prei, ontdek alle geheimen

0 2.094

preiPrei kennen we in drie variaties. We hebben de zomer-, de herfst- en de winterprei. De zomerprei heeft
een lange, dunne, witte stengel met geelgroen blad. De herfstprei heeft een veel stevigere, witte
stengel met grijsgroen blad. De Winterprei is net zo grof als de herfstprei maar heeft donkerder blad.


Prei bewaren

Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden is de aanvoer wel iets kleiner en vooral in de wintermaanden is de prijs het laagst. Prei moet bij aankoop stevig aanvoelen, fris van kleur zijn en geen beschadigde plekken hebben. Meestal is kwaliteitsverlies het eerste te zien aan de bladpunten.

Doordat prei het gehele jaar door verkrijgbaar is en over het algemeen heel betaalbaar heeft het weinig zin om prei in te vriezen.

Gebruik prei in een ovenschotel, of als bijgerecht. Rol stengels prei in een plakje ham of rauwe ham en serveer prei eens met honing en mosterd. Dat is genieten. Daarnaast is prei natuurlijk een perfecte basis voor je soepgroenten, je nasigroenten of in de wok. In stoofschotels voegt het smaak toe en in een pannetje mosselen mag je de prei niet vergeten!

Prei bereiden (de basis)

Als u prei serveert als gekookte groente moet u rekening houden met 400 tot 500 gram per persoon. Als u prei rauw serveert in bijvoorbeeld een salade heeft u aan 100 gram voldoende.

Snijdt de worteltjes van de prei en verwijder het buitenste blad, snijdt de prei in stukken afhankelijk van het recept. Begin bij het snijden onderaan en snijdt zoveel mogelijk groen blad mee (hierin zitten de meeste mineralen), was de prei goed en laat ze uitlekken.

Prei wordt in 10 tot 15 minuten in weinig water met een klein beetje zout gaar gekookt.

De gebruiksmogelijkheden van prei zijn eindeloos. Koken, bakken, stoven en rauwe verwerking in bijvoorbeeld
salades? Het is allemaal mogelijk. (recepten met prei)

Voedingswaarde

Prei bevat veel vitamine B en C.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer