Raapsteeltjes klaarmaken, dat doe je zo! – Raapstelen, die heerlijk frisse, lichtgroene blaadjes, je hebt ze vast wel eens zien liggen op de markt of bij de groenteboer. Hier vind je informatie over wat je allemaal kunt doen met die vroege voorjaarsgroente!
Koop verse raapsteeltjes!
Voor je raapstelen kunt gaan klaarmaken moet je ze eerst maar zien te vinden, en dat is minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Je maakt de meeste kans bij een goede groenteboer of op de markt. Meestal worden raapsteeltjes aangeboden in bosjes. Soms kun je ook raapstelen in zakjes kopen, die al gewassen en gesneden zijn. Dat is makkelijk natuurlijk, maar besef dat verse raapstelen in een bosje, die je zelf wast en eventueel snijdt, veel lekkerder zullen zijn dan voorgesneden groenten, die misschien al dagen in een zakje zitten. Let er op dat je echt verse raapstelen koopt. De blaadjes moeten lichtgroen van kleur zijn, en knapperig aanvoelen. Laat raapstelen die dreigen te verleppen, of die te donkergroen van kleur zijn liggen. Je kunt verse raapsteeltjes ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast.
Besef dat verse raapstelen in een bosje, die je zelf wast en eventueel snijdt veel lekkerder zullen zijn dan voorgesneden groenten, die misschien al dagen in een zakje zitten!
Raapsteeltjes klaarmaken, dat doe je zo!
Raapstelen kun je op verschillende manieren klaarmaken. Ze kunnen natuurlijk op de klassieke manier gekookt worden. Maar ze zijn ook heel geschikt om te wokken. Koken of wokken dus, maar gewoon puur zijn ze ook superlekker in bijvoorbeeld een salade.
Rauw verwerken
Raapsteeltjes kun je heel goed rauw verwerken in een salade. Je hoeft ze dan alleen te wassen, de worteltjes en naar keuze de stelen te verwijderen, en ze goed uit te laten lekken in een vergiet. Je verwerkt ze verder in een salade met andere ingrediënten die jij lekker vindt.
Raapstelen koken
Maak de raapsteeltjes schoon door eventuele lelijke blaadjes en de worteltjes te verwijderen. Was de raapsteeltjes en doe ze met aanhangend water in de pan. Kook de raapsteeltjes ca. 5 minuten tot ze gaar en geslonken zijn. Laat ze goed uitlekken, maal er wat zwarte peper over, bestrooi met wat zout en serveer direct.
Raapsteeltjes wokken
Was de raapstelen, verwijder de worteltjes en snijd ze in grove stukken.
Verhit wat olie in een wok en roerbak de raapsteeltjes tot ze geslonken zijn. Als je de raapstelen wilt combineren met andere groenten, die mogelijk meer tijd nodig hebben om gaar te worden, wok die dan eerst. Voeg daarna eventueel een saus toe. De raapsteeltjes doe je er pas op het allerlaatste moment bij. Als de blaadjes geslonken zijn is je wokschotel klaar.
Andere mogelijkheden
Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden met raapsteeltjes. Je kunt ze verwerken in een hartige taart, je kunt er pesto van maken. Mogelijkheden genoeg dus. Kijk eens bij onze heerlijke recepten met raapstelen!
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!