Raclette: moet je beslist een keer proberen – Racletten is lekker, simpel en feestelijk tegelijk. Je hebt er geen omkijken naar, iedereen zit gezellig samen aan tafel en jong en oud vinden het heerlijk.
Raclette; wat is het?
Raclette is een gerecht uit de Zwitserse bergen, van gesmolten kaas, gekookte of gepofte aardappelen (in de schil) en tafelzuur (augurkjes en uitjes). Tegenwoordig worden er ook nog (Zwitserse) vleeswaren bij geserveerd. Wie op wintersport in Zwitserland is geweest, heeft het daar vast wel een keer gegeten.
Het gerecht ontstond waarschijnlijk bij de Zwitserse boeren, die in de zomer met hun kudde koeien de bergweiden opgingen en daar ook bleven slapen. ’s Avonds bij het kampvuur zetten ze hun meegenomen kaas tegen het vuur aan, waardoor het gedeelte dat het dichtst bij het vuur lag smolt. Dat schraapten ze er dan van af en dat aten ze met de meegenomen aardappelen – en voor die tijd misschien wel gewoon met brood. ‘Racler’, waar het woord raclette ook van is afgeleid, betekent schrapen. Aanvankelijk dus zomer kost, maar inmiddels is het gerecht naar de winter verhuisd. In Zwitserse restaurants zie je nog wel eens in de winter dat er een (halve of kwart) kaas op een gietijzeren standaard tegen het openhaardvuur wordt gezet en dat de speciale raclette ober (de ‘racleur’) bij iedereen langs gaat om steeds een stukje gesmolten kaas op het bordje te doen.
Raclette doe je eenvoudig met de gourmetset
Tegenwoordig hoef je niet meer over een haardvuur te beschikken en één iemand bij het vuur te laten staan, maar kun je met een racletteset of een gourmetset zelf aan tafel racletten. Je snijd de kaas in plakjes, die in je raclette- of gourmetpannetje passen en legt dat onder de gril van de set.
Ondertussen snijd je een gepofte of gekookte aardappel in stukjes, bedien je jezelf van tafelzuur en vleeswaren naar keuze en leg je er een plakje pruttelende gesmolten raclettekaas over heen. Nog een beetje versgemalen peper erover en voilà, je kunt heerlijk genieten van je raclette. Gedurende de avond gebruik ze meerdere plakjes, totdat het genoeg voor je is. Let op! Het is een machtig gerecht. Stop daarom op tijd met eten, voordat je achteraf misschien toch met buikpijn zit.
Traditioneel wordt er kirsch, thee of witte wijn bij gedronken.
Welke kaas gebruik je voor raclette?
Nu zal je misschien denken: gesmolten kaas, is gesmolten kaas. Daar kun je toch van alles voor gebruiken? Ja en nee. In Zwitserland hebben ze in de loop der eeuwen speciale raclettekaas ontwikkeld, die goed smelt (zonder draden te trekken) en die wel nog echt die lekkere kruidige bergsmaak behoudt. De kaas is gemaakt van koeienmelk en de beste soort komt uit het kanton Valais en is gemaakt van rauwe melk.
Raclette: moet je beslist een keer proberen.
Raclette heb je eigenlijk zo gemaakt. Je hoeft weinig voor te bereiden.
Voor 4 personen racletten:
- +/- 750 gr. raclettekaas
- +/- 800 gr. grote kruimige aardappelen
- 1/2 potje (zure) augurkjes
- 1/2 potje zilveruitjes
- 3 ons (gedroogde) vleeswaren naar keuze, bij voorbeeld bundnerfleisch, gedroogde ham en gedroogde worst.
- peper
- eventueel nog wat boter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vouw de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze 2 uur in de oven. Snijd de raclettekaas in plakjes en zorg dat de plakjes passen in de raclettebakjes.
Maak een leuke schaal op met de vleeswaren en doe de augurkjes en zilveruitjes in een bakje. Vergeet de pepermolen niet!
Zet ten slotte een schaal met de warme aardappelen op tafel. Laat ze gerust nog in het aluminiumfolie, dan blijven ze lekker warm.
Zet, zodra je aan tafel wilt, de racletteset/gourmetset aan. Geef iedereen een bakje en tast toe.
Zo geniet je optimaal van je raclette
- Reken per volwassen persoon op ongeveer 175 -200 gr. raclettekaas. Voor kinderen (die er over het algemeen ook dol op zijn en het vooral heel gezellig vinden) kun je iets minder rekenen.
- Koop het liefst goede raclettekaas bij de kaasboer. In de supermarkten kun je voorverpakte plakjes kopen, die zijn toch vaak van mindere kwaliteit.
- De korst van de raclettekaas kun je verwijderen, maar het hoeft in principe niet (als je goede raclettekaas hebt gekocht). De korst voegt een lekker bittertje toe aan het gerecht (maar goed, smaken verschillen.
- Het authentiekste is, om vleeswaren uit de bergen te gebruiken.
- Gepofte aardappels vind ik zelf nét iets lekkerder nog dan gekookte aardappels. Houdt ze in de schil, dat is niet alleen gezonder, maar geeft ook nét meer smaak.
- De racletteset wordt heet. Zorg daarom dat je vleeswaren en koude witte wijn niet vlak bij het racletteapparaat staan, dat is zonde.
- Voor de vitamines en de afwisseling kun je er prima ook nog een salade bij serveren.
Raclettekaas over?
Het kan best zijn dat je toch teveel raclettekaas hebt gekocht en wat over hebt. Ik zou hem niet zo gauw koud op het brood doen, of uit het vuistje happen: warm is-ie gewoon veel lekkerder. Weet je dat deze kaas verrukkelijk is in een tosti? Of strooi hem een van de volgende dagen over een ovenschotel.
Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?
Raclette is geen kaas, maar een gerecht. Dat besloot de Zwitserse rechtbank. Wist jij dat? Lees hier alles over raclettekaas
Dank voor de uitgebreide info. Maak ik klaar op oudejaarsavond! Prettige feesten gewenst en een gezond 2022! Groetjes Riet
Graag gedaan! Geniet er lekker van. En ook voor jullie een hele fijne jaarwisseling en een gezond 2022 Riet.
Amaai wat een lekkere raclette ….dank voor de tips….en ook de aardappel zo lekker gepoft in de oven….zeker voor herhaling vatbaar…wij hebben er nog stukjes rode paprika en rode ui in ringetjes bijgedaan…ook nog champignons omdat wij daar verzot op zijn…gewoon LEKKER !!!
Fijn om te horen dat het zo in de smaak viel Marie-Jose ?