• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 23, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Ribkarbonade of kotelet, Tips & uitleg over dit stukje vlees

Weet jij het verschil tussen een kotelet en een ribkarbonade?

door Marlene
in Kookschool
ribkarbonade
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Ribkarbonade – De karbonade die de meeste mensen waarschijnlijk als de echte karbonade zien is de ribkarbonade. Een ribkarbonade is niet alleen dat stuk vlees met het lange bot is, maar er is nog veel meer te vertellen. Ooit gehoord van een handvat aan je vlees bijvoorbeeld en hoe zit het nu met de kotelet?

Een handvat aan mijn vlees?

De ribkarbonade komt van het tweede deel, de ribben, van de karbonadestreng. Een ribkarbonade wordt om en om gesneden, de ene met ribbeen, de volgende zonder ribbeen, de volgende weer met ribbeen en zo verder. Maar bij beide zit er bot aan, een stukje wervel. Slagers noemen het ribbeen en een stukje wervel samen het handvat.

Kotelet, daar zijn de geleerden het nog niet over eens

Er heerst veel onduidelijkheid over wat nu precies een kotelet is. De koks en slagers gebruiken soms dezelfde naam voor een ander stuk vlees of een andere naam voor hetzelfde stuk. Omdat je je eigen bereidde karbonaadje niet bij een kok haalt, maar bij de slager houden we hier zijn uitleg aan:

“Een karbonade met een handvat heet een kotelet, de karbonade zonder het ribbeentje maar wel met het stukje wervel is de officiële ribkarbonade”.

Ribstuk en tussenribkarbonade

Ja, je dacht dat we er al waren met de ribkarbonades, maar nee. Soms zie je ribkarbonades met drie stukjes vlees, elk in een andere kleur. Deze karbonades komen van een klein stukje van de rug van een rund precies tussen de schouder en de eigenlijke ribben in en heten dan ook officieel tussenribkarbonades. Ze worden echter verkocht als runderribkarbonades.

Het ribstuk, een rijtje ribkarbonades aan één stuk komen van een kalf of rund. Hetzelfde deel maar dan van een lam wordt lamsrack genoemd.

Filetlapje, net geen echte ribkarbonade

Geen echte karbonade omdat het stuk vlees uitgebeend wordt, het bot wordt weggesneden. Een filetlapje kan trouwens zowel van een haas- als een ribkarbonade zijn.

Bereiding van een ribkarbonade

De ribkarbonade is een karbonade die veel steviger is qua vlees en minder vet bevat dan de schouderkarbonade. De ribkarbonade heeft dan ook een kortere bereidingstijd dan de schouderkarbonade nodig en is perfect om te bakken. Daarnaast kan je deze karbonade ook prima op de barbecue leggen.

Omdat het vlees van een rund of lam nog wat rood van binnen mag zijn en bij varkensvlees toch geadviseerd wordt om deze door en door te bakken, zal een varkenskarbonade langer in de pan liggen. Reken na het aanbraden bij een varkenskarbonade ongeveer 10 minuten op laag vuur.

Voor welke bereiding je ook kiest, laat het bot aan de ribkarbonade zitten bij de bereiding. Dit kleine stukje geeft extra smaak aan je stukje vlees.

Tips

  • Voor welke bereiding je ook kiest, laat het bot aan de karbonade zitten bij de bereiding. Dit kleine stukje geeft extra smaak aan je stukje vlees.
  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: haal je vlees minstens een half uur voor bereiding uit de koelkast.
  • Snijd het vetlaagje in. Zowel de rib- als de haaskarbonade hebben een typerend vetlaagje eromheen. Snijd dit vetlaagje op een paar plekken in zodat het vlees niet krom trekt bij het bakken.
  • Neem de tijd, laat je karbonade na het bereiden even rusten onder wat aluminiumfolie, net zoals je dat ook doet met een biefstuk. Je vlees gaart dan nog even rustig door. Vooral bij de rib- en haaskarbonade is dit belangrijk.
Tags: Vlees - Karbonade

Gerelateerde Artikelen & Recepten

karbonade met appel en mosterd
Bijgerecht

Karbonade met appel en mosterd; Echt smaak!

karbonade bakken
Kookschool

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Pikant gemarineerde ribkarbonade
Vleesgerechten

Pikant gemarineerde ribkarbonade

varkensribstuk
Vleesgerechten

Varkensribstuk met broodkruim en peterselie, onweerstaanbaar!

Gemarineerde haaskarbonade
Vleesgerechten

Gemarineerde haaskarbonade

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen