• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is

door Elise de Haan
in Kookschool, Specials
0
0
Ricotta

Ricotta – Een verse, zachte, korrelige, witte Italiaanse kaas, die wordt gemaakt van koemelk, buffelmelk of schapenmelk, maar die eigenlijk helemaal geen kaas is. Je kunt hem gebruiken in zoete gerechten als desserts en gebak, maar ook in hartige gerechten kun je heel goed ricotta gebruiken. Maar als ricotta geen kaas is, wat is het dan eigenlijk wel?

Geen kaas, maar wat dan wel?

Ricotta wordt gezien als een kaas, en zo het dan ook verkocht. Maar officieel is het helemaal geen kaas. Het wordt namelijk gemaakt van de wei, die gescheiden wordt van de wrongel waarvan kaas gemaakt wordt. Vroeger had men geen idee wat men moest met alle wei die overbleef bij het maken van kaas. Bij toeval werd ontdekt dat als je de wei verhit, de eiwitdeeltjes in de wei, de albumine, samenklonteren en als het ware een nieuwe wrongel vormen. Als je die wrongel vervolgens laat uitlekken, krijg je ricotta. Dat woord betekent dan ook letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Eigenlijk is het dus een heel duurzaam product.

Ricotta wordt gemaakt van een restproduct en is dus heel duurzaam

Ricotta in de keuken

De smaak van ricotta is wat zoetig. Je kunt het product gebruiken om mee te koken of om heerlijke desserts als de beroemde Cannoli, en gebak mee te maken. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt in pastaschotels als lasagne, cannelloni, ravioli, of gevulde pastaschelpen. Ook op pizza’s en in calzones (dubbel gevouwen pizza’s) wordt het wel gebruikt. Wat je misschien wat vreemd in de oren klinkt, is dat het ook wel wordt wel geserveerd als onderdeel van een Italiaans kaasplankje. In dat geval wordt de ricotta op smaak gebracht met peper en zout en eventueel verse tuinkruiden en dus als een soort smeerseltje voor op een broodje of een toastje gebruikt. Ricotta wordt ook wel als bestanddeel in salades gebruikt.

Oorsprongsbenaming

De naam ricotta is niet beschermd. Dat betekent dat het overal ter wereld mag worden gemaakt. Bovendien betekent dat dat de manier waarop het gemaakt wordt, het vetgehalte et cetera niet op een bepaalde manier voorgeschreven zijn. Er zijn echter twee uitzonderingen. Ricotta Romana, dit is de soort die van de wei van volle schapenmelk wordt gemaakt. Deze variant wordt alleen gemaakt in de regio Lazio. Verder is er nog een soort, de Ricotta di bufala campana, die wordt gemaakt van de wei van de volle melk van Italiaanse waterbuffels. Deze soort wordt onder andere gemaakt in Lazio, Puglia, Molise en Campania. Deze twee soorten worden beschermd door een Europese oorsprongsbenaming.

Recepten met ricotta

(15 recepten)

Turkse pide gevuld met romig kaasmengsel
Hartig

Turkse pide gevuld met romig kaasmengsel

Een Turkse pide is een gevuld Turks bood, in dit recept wordt het brood gevuld met een romig kaasmengsel van mozzarella, feta en ricotta.

Kruidige pompoenlasagne
Ovenschotel

Kruidige pompoenlasagne; koolhydraatarm comfortfood

Kruidige Pompoenlasagne is een koolhydraatarme lasagne. Zonder lasagnebladen en zonder bechamelsaus maar wel vol verse groenten.

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Een niet alledaagse combinatie, maar deze kaastaart met verse abrikozen en brie zal zeker scoren bij je gasten. Zet iets origineels op tafel.

Pizza quattro formaggi
Pizza

Pizza quattro formaggi; voor de kaasliefhebbers!

Ben jij een kaas- en pizzaliefhebber? Dan is dit dé pizza voor jou, want er zitten vier kazen op deze klassieker. Pizza quattro formaggi!

Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas
Ontbijt en lunch

Clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas

Een clafoutis wordt vaak als zoet gerecht geserveerd met fruit. Maar hartig kan ook zoals in deze clafoutis met kerstomaatjes en geitenkaas.

zoete crostini met zomerfruit
Ontbijt en lunch

Zoete crostini met zomerfruit

Een variant op de klassieke crostini: zoete crostini. Deze crostini beleg je met een ricotta mengsel en vers (zomer)fruit. Leuk ontbijtidee!

Vorige Volgende
Tags: Italiaanse kaasKaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

3 + zeventien =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen