Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rijsmiddelen, maken je bakwerk luchtiger.

0 393

Wat een mooi proces is het om je eigengemaakte deeg te zien rijzen. Dit moet altijd bij kamertemperatuur en op een tochtvrije plek. Maar hoe mooi is het om met eigen handen te zorgen dat een beetje bloem met melk en een ei gaat rijzen, om daarna een veel grotere deegbal in je handen te hebben.

Daar heb je uiteraard gist voor nodig. Maar, wacht even, er zijn meerdere mogelijkheden. Lees even verder en er gaat een hele wereld voor je open.

Er zijn drie soorten rijsmiddelen die er alle op verschillende manieren voor zorgen dat cakes, broden en koekjes rijzen en ze van een lichte en luchtige structuur voorzien. Zelfs bij gebruik van zelfrijzend bakmeel moet soms een extra rijsmiddel toegevoegd worden.

Gist

Gist wordt gebruikt in de meeste soorten brood en broodjes en in sommige cakerecepten. Het is verskrijgbaar in 3 varianten:

Verse gist: beige van kleur, is verkrijgbaar bij reformwinkels en bakkersspeciaalzaken. Het wordt eerst met handwarm -geen heet- water tot een papje geroerd en daarna aan de droge ingrediënten toegevoegd. Het moet in de koelkast, bij voorkoeur in een doos met gaatjes in de deksel tegen condens, bewaard worden en blijft dan ca. 2 weken goed.

Gedroogde gist: verkrijgbaar bij veel supermarkten, wordt gemengd met handwarm -geen heet- water en suiker en moet daarna 15 minuten blijven staan tot het schuimt. Het wordt tot een papje geroerd en daarna aan de droge ingrediënten toegevoegd. Bewaar het op een koele, droge plaats en controleer de houdbaarheidsdatum.

Instant gist: meestal verpakt in kleine zakjes, wordt meteen bij de droge ingrediënten gedaan. Bewaar het op een koele, droge plaats en controleer de houdbaarheidsdatum. Het maakt niet uit welk type gist je gebruikt, maar de hoeveelheden per type zijn niet onderling wisselbaar: 25 gram verse gist staat gelijk aan 15 gram gedroogde gist en ongeveer 2 theelepels (1 zakje) instant gist.

Baksoda

Baksoda geeft koolzuur vrije als het in aanraking komt met vloeistof. De bubbels van dit gas zorgen ervoor dat deeg en beslag rijzen. Het werkt alleen in combinatie met een zuur ingrediënt, zoals karnemelk of citroensap. Het zit van oorsprong in Devil’s Food Cake, sodabrood en ouderwetse scones, maar heeft een vrij sterke nasmaak waar sommige mensen niet van houden.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt in supermarkten verkocht onder de naam Backin. Bakpoeder is een combinatie van baksoda en wijnsteen. Het werkt op dezelfde manier als baksoda – de wijnsteen zorgt voor het nodige zuur voor de reactie – maatr heeft niet zo’n sterke nasmaak. Als de vloeistof eenmaal toegevoegd is aan het mengsel met bakpoeder of baksoda, mag het niet blijven staan maar moet het zo snel mogelijk gebakken worden.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer