• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

0
Rijst koken

Rijst koken – Over het koken van rijst bestaan veel meningen. Waar de ene persoon ervan overtuigd is dat rijst gestoomd moet worden in een stoompan, vindt een ander dat je zeker een rijstkoker nodig hebt voor de perfecte rijst. Weer een ander is er zeker van dat je rijst gewoon moet koken in water. En dat laatste kan dan weer op twee verschillende manieren. Zie je door de bomen het bos nog? In dit artikel komen verschillende manieren aan bod waarmee je de uitstekende rijst op tafel zet.

Welke soort rijst wil je klaarmaken?

Dit is een vraag die je je jezelf moet stellen voordat je rijst gaat koken. Want de ene soort rijst is de andere niet. Zilvervliesrijst, bijvoorbeeld, heeft langer nodig dan witte rijst. Er wordt in dit artikel uitgegaan van ‘gewone’ rijst. Dat wil zeggen, geen snelkookrijst. Snelkookrijst is rijst die voorgekookt is, waardoor de uiteindelijke kooktijd korter is. Trouwens, lees vooral ook altijd de bereidingsaanwijzingen op de verpakking van de rijst.

Deze kooktips zijn voor gewone rijst en dus niet voor snelkookrijst

Rijst koken; dit zijn de verschillende methoden:

Rijst koken in ruim water

Een eenvoudige manier om rijst te koken is doordat te doen in ruim water. Bij het koken van rijst in ruim water hoef je de rijst niet eerst te wassen, het zetmeel blijft tenslotte achter in het kookwater dat je afgiet. Hoe werkt de methode verder? Zet een pan met ruime hoeveelheid water op. Voeg wat zout toe aan het water. Als het water kookt voeg je de rijst toe. Houd 50 – 75 gram ongekookte rijst per persoon aan. Breng het water weer aan de kook en laat de rijst doorkoken. De kooktijd kan variëren van 10 -15 minuten. Je kunt dit controleren door te proeven, maar lees zeker ook wat er op de verpakking wordt geadviseerd. Vervolgens giet je de rijst af in een zeef. Laat de rijst goed uitlekken en doe hem terug in de pan.  Laat, met het deksel erop, nog een paar minuten staan. Roer de rijst voor het serveren, of verder verwerken, los met een vork.

Rijst koken met een vingerkootje water boven de rijst

Dit is een hele handige methode waarbij je misschien wel eerst wat ervaring op moet bouwen. Het werkt zo: Was de rijst tot er helder water vanaf komt. Doe de rijst in een pan. De hoeveelheid water meet je af door je wijsvinger op de rijst te zetten (niet in de rijst drukken) het water moet reiken tot het eerste lijntje van je vingertop. Roer de rijst na ca. 10 minuten even door. Als je het goed gedaan hebt, is alle vocht verdampt. Zet het vuur uit en laat de rijst, met het deksel op de pan, nog een paar minuten staan.

In de magnetron

Het is geen heel gebruikelijke manier om rijst klaar te maken, maar het is wel mogelijk om dat te doen in de magnetron. Het voordeel is dat je geen vuile pan hebt, want je kunt de rijst in een magnetronbestendige schaal koken. Ook kan de rijst niet aanbranden. Maar hoe werkt het dan? Vul een ruime schaal met twee keer zoveel water als de hoeveelheid rijst die je gaat koken. Zet de schaal in de magnetron en kook de rijst 10 minuten op het hoogste vermogen. Controleer na 10 minuten of de rijst het meeste water heeft opgenomen en of er stoom afkomt. Verhit de rijst indien nodig nog een minuutje. Houd er rekening mee dat niet elke magnetron hetzelfde vermogen heeft en dat niet elke rijst dezelfde kooktijd nodig heeft. Na het koken dek je de rijst af met het deksel van de magnetronschaal, of met magnetronfolie. Zet de schaal terug in de magnetron en verwarm nog 3 à 4 minuten. Haal de schaal uit de magnetron en laat de rijst afgedekt nog 5 minuten staan. Daarna controleer je of de rijst gaar is.  Zo niet, verhit hem dan nog even iets langer.

In de rijstkoker

Was de rijst in de binnenpan van de rijstkoker. Veeg de binnen pan goed droog voordat je de rijstkoker aanzet.

De hoeveelheid water meet je af door je wijsvinger op de rijst te zetten (niet in de rijst drukken) het water moet reiken tot het eerste lijntje van je vingertop. Roer de rijst na ca. 10 minuten even door.

Er zijn overigens ook rijstkokers waarop je de exacte hoeveelheid rijst en water af kunt lezen.

Je kunt naar wens een klein klontje boter en/of zout aan het rijstwater toevoegen.

Hoe kook jij rijst?

Misschien doe je het wel helemaal anders. Het zou superleuk zijn als je ook jouw manier met ons deelt. Dat kan hieronder in het reactieformulier. Laat vooral van je horen!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • sint whoopie's

    Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • Versterkte wijnen sherry, port en madeira in de spotlight

    Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • gevuld broodje ei

    Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.