Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode kool fermenteren

Zuurkool kennen we allemaal, wit van kleur omdat deze is gemaakt van witte kool maar wat als we rode kool fermenteren; dan krijg je dus rode zuurkool.

0 3.328

Rode kool fermenteren – Waarom wordt zuurkool altijd van witte kool gemaakt? Ik wist het niet en ben daarom zelf eens gaan experimenteren met rode kool. Je moet er wel even geduld voor hebben maar dan heb je wel resultaat, een rode zuurkool. Hoe ik dit gedaan heb lees je hier.

Zuurkool maken

Zuurkool wordt standaard gemaakt van witte kool. Deze wordt in reepjes gesneden en gekneusd waarna de kool ingelegd wordt met zout. Door de kool onder druk te zetten en door de tijd gaat de kool fermenteren. Dit betekent dat het zetmeel en de suikers in 3 tot 6 weken omgezet worden in melkzuur. Dit melkzuur zorgt voor de bekende zuurkoolsmaak.


Rode kool fermenteren; zo ging ik te werk

Ik sneed de rode kool in reepjes en deed dit in een grote kom. Vervolgens deed ik er 25 gram zout bij en heb dit samen goed gemengd. Niet losjes maar door krachtig te knijpen in de kool zodat de kool gekneusd werd. Dit deed ik in een passende kom (het liefst een stenen maar deze had ik niet) en zette er een bordje op wat precies in de kom paste. Op dit bordje legde ik een doekje zodat er geen vuil in kon komen. Hierop zette ik iets zwaars en heb het 24 uur op mijn aanrecht laten staan. Na een dag was er een klein beetje vocht vrijgekomen, mij lijkt dat dit per kool ook verschillend kan zijn.

Ik heb er toen ongeveer 100 ml water met een theelepel zout erin opgelost aan toegevoegd. Alles weer even gemengd in een grote kom en weer terug in de passende kom, afgedekt en verzwaard. Dit heb ik zo nog 3 dagen op mijn aanrecht laten staan. Hierna heb ik een deksel op de schaal gedaan en heb 4 weken in mijn koelkast gezet en er verder niet meer naar omgekeken. Na 4 weken was de kool een stuk zachter van structuur en prachtig paars van kleur. De helft van de kool heb ik gestoofd en er een stamppot van gemaakt. Er zat wel al de bekende zuurkool smaak aan maar een stuk minder heftig dan de zuurkool die ik normaal gebruik. De andere helft staat er nog en ga ik over een paar weken gebruiken. Ben benieuwd of de smaak nog veel veranderd in die tijd.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer