Rode kool fermenteren – Zuurkool wordt altijd van witte kool gemaakt. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je niet zuurkool maken van rode kool? Mocht je het niet weten, zuurkool is gefermenteerde witte kool. Dat fermenteren kan dus ook met rode kool.
Zuurkool maken
Zuurkool wordt standaard gemaakt van witte kool. Die wordt in reepjes gesneden en gekneusd waarna de kool ingelegd wordt met zout. Door de kool onder druk te zetten en door de tijd gaat de kool fermenteren. Dit betekent dat het zetmeel en de suikers in 3 tot 6 weken omgezet worden in melkzuur. Dit melkzuur zorgt voor de bekende zuurkoolsmaak.
Rode kool fermenteren; zo doe je dat
Rode kool fermenteren: het begin
Snijd de rode kool in reepjes en doe dit in een grote kom. Vervolgens doe je er 25 gram zout bij en dat meng je goed. Niet losjes, maar door krachtig te knijpen in de kool zodat die gekneusd wordt. Doe het in een passende kom (het liefst een stenen kom) en zet er een bordje op wat precies in de kom past. Op dit bordje leg je een doekje zodat er geen vuil in kan komen. Hierop zet je iets zwaars en het geheel laat je vervolgens 24 uur op het aanrecht staan. Na een dag komt er een klein beetje vocht vrij. Dit kan per kool verschillen.
Rode kool fermenteren: na 24 uur
Meng 100 ml. water en een theelepel zout en voeg dit na die 24 uur toe aan de rode kool. Meng nog een keer goed in een grote kom en doe het weer terug in de passende kom. Dek opnieuw af en verzwaar opnieuw. Laat het zo drie dagen op het aanrecht staan. Zet daarna, met een deksel op de schaal, 4 weken in de koelkast. Na 4 weken is de kool een stuk zachter van structuur en heel mooi paars van kleur.
Rode kool fermenteren: het resultaat
Stoof de gefermenteerde rode kool of gebruik het in een stamppot. Na dit proces zit er wel de bekende zuurkoolsmaak aan, maar veel minder heftig. Je kunt het proces uiteraard verlengen om de smaak te versterken.
Rode kool; niet alleen om te stoven met appeltjes
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
De kool wordt rood want de kleurstof fungeert als indicator voor basen en zuren (in dit geval melkzuur).
De angst voor (nieuwe / onbekende) smaaksensaties is zo grappig in deze samenleving; überhaupt de angst om te leven uiteindelijk want stel je toch eens voor dat je iets ervaart dat je nog niet kent: oei, dat is griezelig :-)) … En mensen leren er maar niets van, want ze merken blijkbaar niet dat het universum het evengoed gewoon blijft doen, hoe dan ook. De mensheid vindt zichzelf ziekelijk belangrijk.
“Privacy vinden wij heel belangrijk” (dus niet eigenlijk want daarom wil je gebruik maken van internet): het is een wassen neus natuurlijk want allerlei soorten data worden gretig vergaard door Google, Apple, Microsoft, enz. Het maakt daarbij niet uit of je al dan niet de intentie hebt om te doen alsof er zoiets zou bestaan als privacy. In dit land bestaan al 300.000 geregistreerde camera’s (los nog van kentekenscanners, privé-camera’s, draagbare afluisterapparatuur zoals mobieltjes en allerlei andere sensoren).
Fijne kerst Jannie!