• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Rollade; Lekkernij voor het weekend

door Marlene Stolte
in Kookschool
0
0
Rollade; Lekkernij voor het weekend

Rollade – Een rollade is herkenbaar door de touwtjes die om het vlees zijn gebonden. De naam zegt het eigenlijk al, gerold, opgerold uitgebeend vlees. Ging het vroeger vooral om kleinere stukken vlees die om elkaar gedraaid werden en door het touwtje bijeen werden gehouden, nu is het vaker één stuk vlees dat tot een mooie rollade gerold wordt. Hoewel de rollade nu wat vaker op tafel staat, het heeft nog steeds iets feestelijks. Echt iets dat past bij een feestdag of een moment dat je met meer mensen aan tafel zit.

Verschillende herkomst geeft verschillende bereiding

Een rollade kan van verschillende delen en verschillende dieren afkomstig zijn. Bij een runderrollade heb je bijvoorbeeld de magere lenderollade, waarin een stuk van de haas (inderdaad die van de biefstuk) wordt opgerold. Maar ook een rollade van magere runderlappen of doorregen runderlappen kan je van het rund kopen. Ander vlees, dus ook een andere bereiding, de eerste kan je beter braden, de andere twee hebben een langere braad cq stooftijd nodig.

Heb je een varkensrollade dan geldt precies hetzelfde en is het net zo belangrijk te weten van welk deel jouw rollade komt. Net zoals bij het rund kan het van verschillende delen gesneden worden en heeft daarom ook een verschillende bereidingswijze en tijd nodig.

Kiprollade, kalfsrollade, lamsrollade, kalkoenrollade, allemaal verschillende soorten opgerold vlees, maar zoals hiervoor genoemd, belangrijk om te weten welk deel je hebt. Vraag je slager hoe je jouw rollade het best kan bereiden en hoe lang jouw vlees ongeveer aan bereidingstijd nodig heeft. Een kernthermometer is hierbij handig, zo krijg je het vlees precies zoals jij het graag wilt, rare, medium of well done. Ook nu weer: vraag je slager!

Je kunt ook een kalfsrollade in de slowcooker maken. Mooi op een lage temperatuur gegaard en een feestje op je bord. Kijk hier voor haar recept.

Rollade zelf oprollen

RolladeVaak wordt een rollade al gekruid door de slager voordat hij het vlees oprolt. Het gaat dan vaak om een mix van peper, zout, tijm, salie en rozemarijn. Handig en makkelijk, maar je kan er natuurlijk ook zelf je eigen draai aan geven en zelf het vlees opbinden. Denk bijvoorbeeld aan knoflookteentjes, venkelzaadjes, spinazie, tomaat of pesto. Gehannes met touwtjes, dat ga ik niet doen, is er echt iemand die dat denkt? We kunnen allemaal toch een knoopje leggen in een touwtje? Zorg ervoor dat je touwtjes strak om het vlees zitten, vlees slinkt bij het bereiden en of het nu de echte rolladeknoop is of een gewone dubbele knoop, daar zal niemand over vallen. Zorg er altijd voor dat het touw schoon is. Vaak kan je bij de slager of kookwinkel een rol slagertouw kopen, bewaren in een plastic zakje en je hebt het altijd bij de hand. En mocht er van die fijne rollade wat over zijn, gewoon de volgende dag op je boterham!

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Runderlappen

Runderlappen

Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kalfswangen in rode wijn
Stoofschotel

Kalfswangen in rode wijn

kalfsbiefstuk
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk

Kalfskotelet bakken
Vleesgerechten

Kalfskotelet bakken

Kalfskroketten
Recepten

Kalfskroketten

Kalfsgehaktballen
Vleesgerechten

Kalfsgehaktballen; zo maak je de allerlekkerste

Kalfssoep met prei en gehaktballetjes
Soep

Kalfssoep; met prei en gehaktballetjes

Kalfsragout
Vleesgerechten

Kalfsragout zelf maken is echt niet moeilijk

stoven met kalfsvlees
Specials

Stoven met kalfsvlees; Deze recepten wil je niet missen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen