Rollade – Een rollade is herkenbaar door de touwtjes die om het vlees zijn gebonden. De naam zegt het eigenlijk al, gerold, opgerold uitgebeend vlees. Ging het vroeger vooral om kleinere stukken vlees die om elkaar gedraaid werden en door het touwtje bijeen werden gehouden, nu is het vaker één stuk vlees dat tot een mooie rollade gerold wordt. Hoewel de rollade nu wat vaker op tafel staat, het heeft nog steeds iets feestelijks. Echt iets dat past bij een feestdag of een moment dat je met meer mensen aan tafel zit.
Verschillende herkomst geeft verschillende bereiding
Een rollade kan van verschillende delen en verschillende dieren afkomstig zijn. Bij een runderrollade heb je bijvoorbeeld de magere lenderollade, waarin een stuk van de haas (inderdaad die van de biefstuk) wordt opgerold. Maar ook een rollade van magere runderlappen of doorregen runderlappen kan je van het rund kopen. Ander vlees, dus ook een andere bereiding, de eerste kan je beter braden, de andere twee hebben een langere braad cq stooftijd nodig.
Heb je een varkensrollade dan geldt precies hetzelfde en is het net zo belangrijk te weten van welk deel jouw rollade komt. Net zoals bij het rund kan het van verschillende delen gesneden worden en heeft daarom ook een verschillende bereidingswijze en tijd nodig.
Kiprollade, kalfsrollade, lamsrollade, kalkoenrollade, allemaal verschillende soorten opgerold vlees, maar zoals hiervoor genoemd, belangrijk om te weten welk deel je hebt. Vraag je slager hoe je jouw rollade het best kan bereiden en hoe lang jouw vlees ongeveer aan bereidingstijd nodig heeft. Een kernthermometer is hierbij handig, zo krijg je het vlees precies zoals jij het graag wilt, rare, medium of well done. Ook nu weer: vraag je slager!
Je kunt ook een kalfsrollade in de slowcooker maken. Mooi op een lage temperatuur gegaard en een feestje op je bord.
Rollade zelf oprollen
Vaak wordt een rollade al gekruid door de slager voordat hij het vlees oprolt. Het gaat dan vaak om een mix van peper, zout, tijm, salie en rozemarijn. Handig en makkelijk, maar je kan er natuurlijk ook zelf je eigen draai aan geven en zelf het vlees opbinden. Denk bijvoorbeeld aan knoflookteentjes, venkelzaadjes, spinazie, tomaat of pesto. Gehannes met touwtjes, dat ga ik niet doen, is er echt iemand die dat denkt? We kunnen allemaal toch een knoopje leggen in een touwtje? Zorg ervoor dat je touwtjes strak om het vlees zitten, vlees slinkt bij het bereiden en of het nu de echte rolladeknoop is of een gewone dubbele knoop, daar zal niemand over vallen. Zorg er altijd voor dat het touw schoon is. Vaak kan je bij de slager of kookwinkel een rol slagertouw kopen, bewaren in een plastic zakje en je hebt het altijd bij de hand. En mocht er van die fijne rollade wat over zijn, gewoon de volgende dag op je boterham!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.