• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
rondvis fileren

Rondvis fileren – Heb je een hele zalm, forel of andere rondvis en weet je niet hoe te beginnen? Met deze stap-voor-stapinstructies voor rondvis fileren gaat het je vast lukken.

Wat is een rondvis eigenlijk?

Een belangrijk kenmerk van een rondvis is dat het een rechtop zwemmende vis is die van bovenaf gezien een rond/ovale vorm heeft. De ogen en de kieuwen zitten aan de zijkant van de vis. Bekende rondvissen zijn kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis, heek, roodbaars, zeebaars en rode poon. Voor het fileren van de vis maakt het niet uit of deze groot of klein is, de techniek blijft hetzelfde.

rondvis gefileerd

Wat heb je nodig om een rondvis te fileren

Om een rondvis te fileren heb je een grote snijplank en 2 messen nodig. Een scherp koksmes en een nog scherper fileermes. Een fileermes is een dun en soepel mes wat het fileren een stuk makkelijker maakt. Een koksmes is hiervoor te stug en hiermee kun je het vel van de vis niet zo mooi en dun verwijderen. Of je snijdt steeds in het vel wat behalve dat het vervelend is, ook nog eens een zeer rommelige filet geeft die je niet mooi kunt bakken.

Je kunt er ook voor kiezen om het vel aan de vis te laten en de vis op het vel te bakken wat een lekker krokant vel geeft.

Stap voor stap: rondvis fileren

Zorg ervoor dat het werkvlak goed schoon is. Leg een grote snijplank en de messen klaar. Zet ook een bak voor het afval en een bak voor de filets klaar. Je moet niet nog dingen moeten pakken als je bezig bent. Een paar stukken keukenpapier zijn ook handig om je mes tussentijds af te vegen.

Rondvis fileren stap 11 – Leg de vis op de plank met de kop naar de rechterkant (indien je links bent werkt alles net in spiegelbeeld). Neem je koksmes en zet dit net achter de vinnen.

2 – Snij de vis schuin richting kop door tot je de graat voelt, hier stop je.

3 – Snij nu net boven de graat over de hele lengte van de vis. Snij zo dicht mogelijk langs de graat.

rondvis fileren stap 44 – Houdt je vrije hand op de vis zodat je voelt wat je doet.

Rondvis fileren stap 55 – Snij de hele helft los.

6 – Je hebt nu een filet en de vis met nog een filet. Leg de vis opzij.

7 – Leg de filet met de velkant op de plank. Je ziet nu wit iets vettig vis vlees aan een kant van de filet. Dit witte gedeelte snij je weg, dit is afval.

8 – Neem nu je fileermes en zet dit schuin richting de staart in het visvlees.

9 – Draai nu het mes  de andere richting op en snij nu zo dun mogelijk langs het vel richting de kop.

10 – Neem de vis bij de staart wanneer je deze los snijdt van het vel. Het kan handig zijn om deze iets omhoog te houden. Vind je het plat op de plank werken makkelijker doe dat dan vooral.

11 – Controleer tussendoor of je niet te veel vis wegsnijdt.

12 – Je hebt nu een filet en een vel. Schraap de vis een beetje schoon met je mes en leg opzij.

13 – Neem nu de rest van de vis en snij nu met je koksmes weer schuin door net achter de vinnen.

14 – Snij de filet los van de graat en herhaal het proces vanaf stap 3 zodat je 2 schone filets hebt.

Rondvis fileren is dus minder lastig dan je misschien denkt. Let wel op, de filets bevatten nog graten deze kun je er met een graten pincet uithalen.

Snijd de vis tot slot in porties van gewenste grootte.

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - Rondvis
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen