• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
rondvis fileren

Rondvis fileren – Heb je een hele zalm, forel of andere rondvis en weet je niet hoe te beginnen? Met deze stap-voor-stapinstructies voor rondvis fileren gaat het je vast lukken.

Wat is een rondvis eigenlijk?

Een belangrijk kenmerk van een rondvis is dat het een rechtop zwemmende vis is die van bovenaf gezien een rond/ovale vorm heeft. De ogen en de kieuwen zitten aan de zijkant van de vis. Bekende rondvissen zijn kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis, heek, roodbaars, zeebaars en rode poon. Voor het fileren van de vis maakt het niet uit of deze groot of klein is, de techniek blijft hetzelfde.

rondvis gefileerd

Wat heb je nodig om een rondvis te fileren

Om een rondvis te fileren heb je een grote snijplank en 2 messen nodig. Een scherp koksmes en een nog scherper fileermes. Een fileermes is een dun en soepel mes wat het fileren een stuk makkelijker maakt. Een koksmes is hiervoor te stug en hiermee kun je het vel van de vis niet zo mooi en dun verwijderen. Of je snijdt steeds in het vel wat behalve dat het vervelend is, ook nog eens een zeer rommelige filet geeft die je niet mooi kunt bakken.

Je kunt er ook voor kiezen om het vel aan de vis te laten en de vis op het vel te bakken wat een lekker krokant vel geeft.

Stap voor stap: rondvis fileren

Zorg ervoor dat het werkvlak goed schoon is. Leg een grote snijplank en de messen klaar. Zet ook een bak voor het afval en een bak voor de filets klaar. Je moet niet nog dingen moeten pakken als je bezig bent. Een paar stukken keukenpapier zijn ook handig om je mes tussentijds af te vegen.

Rondvis fileren stap 11 – Leg de vis op de plank met de kop naar de rechterkant (indien je links bent werkt alles net in spiegelbeeld). Neem je koksmes en zet dit net achter de vinnen.

2 – Snij de vis schuin richting kop door tot je de graat voelt, hier stop je.

3 – Snij nu net boven de graat over de hele lengte van de vis. Snij zo dicht mogelijk langs de graat.

rondvis fileren stap 44 – Houdt je vrije hand op de vis zodat je voelt wat je doet.

Rondvis fileren stap 55 – Snij de hele helft los.

6 – Je hebt nu een filet en de vis met nog een filet. Leg de vis opzij.

7 – Leg de filet met de velkant op de plank. Je ziet nu wit iets vettig vis vlees aan een kant van de filet. Dit witte gedeelte snij je weg, dit is afval.

8 – Neem nu je fileermes en zet dit schuin richting de staart in het visvlees.

9 – Draai nu het mes  de andere richting op en snij nu zo dun mogelijk langs het vel richting de kop.

10 – Neem de vis bij de staart wanneer je deze los snijdt van het vel. Het kan handig zijn om deze iets omhoog te houden. Vind je het plat op de plank werken makkelijker doe dat dan vooral.

11 – Controleer tussendoor of je niet te veel vis wegsnijdt.

12 – Je hebt nu een filet en een vel. Schraap de vis een beetje schoon met je mes en leg opzij.

13 – Neem nu de rest van de vis en snij nu met je koksmes weer schuin door net achter de vinnen.

14 – Snij de filet los van de graat en herhaal het proces vanaf stap 3 zodat je 2 schone filets hebt.

Rondvis fileren is dus minder lastig dan je misschien denkt. Let wel op, de filets bevatten nog graten deze kun je er met een graten pincet uithalen.

Snijd de vis tot slot in porties van gewenste grootte.

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

8 + 10 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen