• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
0
rondvis fileren

Rondvis fileren – Heb je een hele zalm, forel of andere rondvis en weet je niet hoe te beginnen? Met de stap-voor-stapinstructies voor rondvis fileren gaat het je vast lukken.

Wat is een rondvis eigenlijk?

Een belangrijk kenmerk van een rondvis is dat het een rechtop zwemmende vis is die van bovenaf gezien een rond/ovale vorm heeft. De ogen en de kieuwen zitten aan de zijkant van de vis. Bekende rondvissen zijn kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis, heek, roodbaars, zeebaars en rode poon. Voor het fileren van de vis maakt het niet uit of die groot of klein is, de techniek blijft hetzelfde.

rondvis gefileerd

Wat heb je nodig om een rondvis te fileren

Om een rondvis te fileren heb je een grote snijplank en 2 messen nodig. Een scherp koksmes en een nog scherper fileermes. Een fileermes is een dun en soepel mes wat het fileren een stuk makkelijker maakt. Een koksmes is hiervoor te stug en hiermee kun je het vel van de vis niet zo mooi en dun verwijderen. Of je snijdt steeds in het vel, wat behalve dat het vervelend is, ook nog eens een heel rommelige filet geeft, die je niet mooi kunt bakken.

Je kunt er ook voor kiezen om het vel aan de vis te laten en de vis op het vel te bakken wat een lekker krokant vel geeft

Stap voor stap: rondvis fileren

Zorg ervoor dat het werkvlak goed schoon is. Leg een grote snijplank en de messen klaar. Zet ook een bak voor het afval en een bak voor de filets klaar. Je moet niet nog dingen moeten pakken als je bezig bent. Een paar stukken keukenpapier zijn ook handig om je mes tussentijds af te vegen.

Rondvis fileren stap 11 – Leg de vis op de plank met de kop naar de rechterkant (indien je links bent werkt alles net in spiegelbeeld). Neem je koksmes en zet dit net achter de vinnen.

rondvis fileren stap 22 – Snijd de vis schuin richting kop door tot je de graat voelt, hier stop je.

rondvis fileren stap 33 – Snijd nu net boven de graat over de hele lengte van de vis. Snijd zo dicht mogelijk langs de graat.

rondvis fileren stap 44 – Houd je vrije hand op de vis, zodat je voelt wat je doet.

Rondvis fileren stap 55 – Snijd de hele helft los.

rondvis fileren stap 66 – Je hebt nu een filet en de vis met nog een filet. Leg de vis opzij.

rondvis fileren stap 77 – Leg de filet met de velkant op de plank. Je ziet nu wit iets vettig visvlees aan een kant van de filet. Dit witte gedeelte snijd je weg, dit is afval.

rondvis fileren stap 88 – Neem nu je fileermes en zet dit schuin richting de staart in het visvlees.

rondvis fileren stap 99 – Draai nu het mes de andere richting op en snijd nu zo dun mogelijk langs het vel richting de kop.

rondvis fileren stap 1010 – Neem de vis bij de staart als je die los snijdt van het vel. Het kan handig zijn om de staart iets omhoog te houden. Vind je het plat op de plank werken makkelijker, doe dat dan vooral.

rondvis fileren stap 1111 – Controleer tussendoor of je niet te veel vis wegsnijdt.

rondvis fileren stap 1212 – Je hebt nu een filet en een vel. Schraap de vis een beetje schoon met je mes en leg opzij.

rondvis fileren stap 1313 – Neem nu de rest van de vis en snijd nu met je koksmes weer schuin door net achter de vinnen.

rondvis fileren stap 1414 – Snij de filet los van de graat en herhaal het proces vanaf stap 3 zodat je 2 schone filets hebt.

Rondvis fileren is dus minder lastig dan je misschien denkt. Let wel op, de filets bevatten nog graten, die kun je er met een gratenpincet uithalen.

Snijd de vis tot slot in porties van gewenste grootte.

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin10VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!