• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Rookworst; Slagersrookworst is het lekkerst

door Redactie
in Kookschool
Rookworst - ingrediënten
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Rookworst; Slagersrookworst is het lekkerst – Winter, kou, maar binnen…. Binnen brandt de kachel en daar schuiven wij Hollanders graag aan rond een heerlijke pan stamppot. Daarbij serveren we graag een rookworst. Maar hoe zit het daar eigenlijk mee? Is die wel vers?

Vers is anders maar niet minder makkelijk

Maar al te makkelijk laten we in de supermarkt, geïnspireerd door reclames, de rookworsten in ons karretje glijden. Is dat nou wel oké? Een vraag die steeds vaker om antwoorden schreeuwt! Want al die panklare worsten, worden die nog met aandacht en liefde gemaakt? Of is het een merk dat ons aanspreekt? Wij raden je aan de verschillen zelf eens te testen. Koop eens een verse worst. Verse rookworsten? Ja, die rookworsten van de slager die je zelf nog moet koken! Uhm….. maar….. tijd, en hoe doe ik dat eigenlijk?

Rookworst: Koken of wellen?

Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept! Die gaat gewoon in de pan. Die moet je wellen. Niet koken, zoals de titel van dit stukje aangeeft. Het water mag namelijk net niet koken. En zo laat je de worst 20 minuten in het water liggen. Dat is nou alles. En die aardappelen voor je verse stamppot koken ook 20 minuten. Tegelijk klaar dus. Hey, dat is handig! Onze stelling: Zonder al te veel moeite serveer je dus vers.

Hoe zit het met de Kwaliteit

Verse rookworsten zijn er ook in vele kwaliteiten. We hebben het al eerder gezegd, wanneer je naar een lokale leverancier gaat moet er sprake zijn van een vertrouwensband. Je kunt nou eenmaal onmogelijk controleren wat hij er allemaal mee doet. Je zoekt dus een lekker adres voor goede en verse slagers rookworsten. Fijne- , grove- of runderrookworst, het is er allemaal. Mager? Wie heeft je dat geleerd? Natuurlijk wil je op de lijn letten. Neem dan een gevulde koek minder, maar koop wel een echte worst! Die is nou eenmaal mals, vet en sappig.

Hoewel we het over rookworst hebben, wordt deze niet altijd echt gerookt. Verreweg de meeste rookworsten worden op smaak gebracht met rookaroma’s. Wil je echte rookworst proeven? Koop dan rookworsten die gerookt zijn op houtsnippers in een rookkast. Je kunt deze herkennen aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.

 

Rookworst - ingrediënten

Wat is rookworst eigenlijk?

Gemalen vlees. Vers gemalen mals en sappig vlees dat op smaak gebracht wordt met zout, en een kruidenmelange. Dit gemalen vlees wordt vervolgens in natuurdarmen gestopt en op stokken in rookkasten gehangen. Daar ontwikkeld zich op lage temperatuur de heerlijke smaak van verse rookworsten.

Leg rookworst ook eens op de borrelplank

Een in plakjes gesneden rookworst is een verrukkelijk borrelhapje. Een klein schaaltje mosterd ernaast, maar kies ook eens voor een barbecue- of chilisaus. Een zuurtje van een augurk of een zilveruitje is er heerlijk bij. Datzelfde kun je ook op een broodje doen. Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken. Daarnaast kan rookworst in linzen- en bonenschotels. Maak eens spiesjes van rookworst, of doe plakjes rookworst in een aardappelsalade. Ideeën genoeg en als je zelf nog een origineel idee hebt horen we dat natuurlijk graag.

Tags: VleesVlees - Rookworst

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Beef Stroganoff
Vleesgerechten

Beef Stroganoff; Feest op tafel

sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Marinade

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

crispy chicken recept krokante kippendijen
Hapjes

Crispy Chicken; Krokant gebakken kippendijen

Rosbief uit de oven
Specials

Rosbief uit de oven met stroganoffsaus

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen