Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst – Winter, kou, maar binnen…. binnen brandt de kachel en daar schuiven de Hollanders graag aan, rond een heerlijke pan stamppot. Daarbij wordt dan graag een rookworst geserveerd. Maar hoe zit het daar eigenlijk mee? Is die wel vers?
Vers is anders, maar niet minder makkelijk
Maar al te makkelijk laat je in de supermarkt, geïnspireerd door reclames, de rookworsten in je karretje glijden. Is dat nu wel oké? Een vraag die steeds vaker om antwoorden schreeuwt! Want al die panklare worsten, worden die nog met aandacht en liefde gemaakt? Of is het een merk dat ons aanspreekt? Wij raden je aan de verschillen zelf eens te testen. Koop eens een verse worst. Verse rookworsten? Ja, die rookworsten van de slager die je zelf nog moet koken! Uhm….. maar….. tijd, en hoe doe ik dat eigenlijk?
Proef eens het verschil tussen een rookworst uit de supermarkt en een rookworst van de echte slager. Doen hè!
Rookworst: koken of wellen?
Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept! Die gaan gewoon in de pan. Die moet je wellen. Niet koken, zoals de titel van dit stukje aangeeft. Het water mag namelijk net niet koken. En zo laat je de worst 20 minuten in het water liggen. Dat is nu alles. En die aardappelen voor je verse stamppot koken ook 20 minuten. Tegelijk klaar dus. Hé, dat is handig! Onze stelling: zonder al te veel moeite serveer je dus vers.
Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept. Die gaan gewoon in de pan. Die moet je wellen!
Hoe zit het met de kwaliteit?
Verse rookworst is er ook in veel verschillende kwaliteiten. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, als je naar een lokale leverancier gaat, moet er sprake zijn van een vertrouwensband. Je kunt nu eenmaal onmogelijk controleren wat hij er allemaal mee doet. Je zoekt dus een lekker adres, voor goede en verse slagers rookworsten. Fijne- , grove- of runderrookworst, het is er allemaal. Mager? Wie heeft je dat geleerd? Natuurlijk wil je op de lijn letten. Neem dan een gevulde koek minder, maar koop wel een echte worst! En die is nu eenmaal mals, vet en sappig.
Hoewel het hier over rookworst gaat, wordt die worst niet altijd echt gerookt. Verreweg de meeste rookworsten worden op smaak gebracht met rookaroma’s. Wil je echte rookworst proeven? Koop dan rookworsten die gerookt zijn op houtsnippers, in een rookkast. Je kunt ze herkennen aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.
Wat is rookworst eigenlijk?
Rookworst is gemalen vlees. Vers gemalen mals en sappig vlees dat op smaak gebracht wordt met zout, en een kruidenmelange. Dit gemalen vlees wordt vervolgens in natuurdarmen gestopt en op stokken in rookkasten gehangen. Daar ontwikkelt zich, op lage temperatuur, de heerlijke smaak van verse rookworst.
Leg rookworst ook eens op de borrelplank
Een in plakjes gesneden rookworst is een verrukkelijk borrelhapje. Een klein schaaltje mosterd ernaast, maar kies ook eens voor een barbecuesaus of chilisaus. Een zuurtje van een augurk of een zilveruitje is er heerlijk bij. Datzelfde kun je ook op een broodje doen. Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken. Daarnaast kan rookworst in linzenschotels en bonenschotels. Maak eens spiesjes van rookworst, of doe plakjes rookworst in een aardappelsalade. Ideeën genoeg en als je zelf nog een origineel idee hebt horen we dat natuurlijk graag.
Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.