Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst – Winter, kou, maar binnen…. Binnen brandt de kachel en daar schuiven wij Hollanders graag aan rond een heerlijke pan stamppot. Daarbij serveren we graag een rookworst. Maar hoe zit het daar eigenlijk mee? Is die wel vers?
Vers is anders, maar niet minder makkelijk
Maar al te makkelijk laten we in de supermarkt, geïnspireerd door reclames, de rookworsten in ons karretje glijden. Is dat nou wel oké? Een vraag die steeds vaker om antwoorden schreeuwt! Want al die panklare worsten, worden die nog met aandacht en liefde gemaakt? Of is het een merk dat ons aanspreekt? Wij raden je aan de verschillen zelf eens te testen. Koop eens een verse worst. Verse rookworsten? Ja, die rookworsten van de slager die je zelf nog moet koken! Uhm….. maar….. tijd, en hoe doe ik dat eigenlijk?
Proef eens het verschil tussen een rookworst uit de supermarkt en een rookworst van de echte slager. Doen hè!
Rookworst: Koken of wellen?
Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept! Die gaan gewoon in de pan. Die moet je wellen. Niet koken, zoals de titel van dit stukje aangeeft. Het water mag namelijk net niet koken. En zo laat je de worst 20 minuten in het water liggen. Dat is nou alles. En die aardappelen voor je verse stamppot koken ook 20 minuten. Tegelijk klaar dus. Hé, dat is handig! Onze stelling: Zonder al te veel moeite serveer je dus vers.
Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept! Die gaan gewoon in de pan. Die moet je wellen.
Hoe zit het met de kwaliteit?
Verse rookworsten zijn er ook in veel verschillende kwaliteiten. We hebben het al eerder gezegd, als je naar een lokale leverancier gaat moet er sprake zijn van een vertrouwensband. Je kunt nu eenmaal onmogelijk controleren wat hij er allemaal mee doet. Je zoekt dus een lekker adres voor goede en verse slagers rookworsten. Fijne- , grove- of runderrookworst, het is er allemaal. Mager? Wie heeft je dat geleerd? Natuurlijk wil je op de lijn letten. Neem dan een gevulde koek minder, maar koop wel een echte worst! Die is nou eenmaal mals, vet en sappig.
Hoewel we het over rookworst hebben, wordt deze niet altijd echt gerookt. Verreweg de meeste rookworsten worden op smaak gebracht met rookaroma’s. Wil je echte rookworst proeven? Koop dan rookworsten die gerookt zijn op houtsnippers in een rookkast. Je kunt deze herkennen aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.
Wat is rookworst eigenlijk?
Gemalen vlees. Vers gemalen mals en sappig vlees dat op smaak gebracht wordt met zout, en een kruidenmelange. Dit gemalen vlees wordt vervolgens in natuurdarmen gestopt en op stokken in rookkasten gehangen. Daar ontwikkelt zich op lage temperatuur de heerlijke smaak van verse rookworsten.
Leg rookworst ook eens op de borrelplank
Een in plakjes gesneden rookworst is een verrukkelijk borrelhapje. Een klein schaaltje mosterd ernaast, maar kies ook eens voor een barbecuesaus of chilisaus. Een zuurtje van een augurk of een zilveruitje is er heerlijk bij. Datzelfde kun je ook op een broodje doen. Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken. Daarnaast kan rookworst in linzenschotels en bonenschotels. Maak eens spiesjes van rookworst, of doe plakjes rookworst in een aardappelsalade. Ideeën genoeg en als je zelf nog een origineel idee hebt horen we dat natuurlijk graag.
Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken.