• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

door Redactie
in Kookschool
0
0
Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst – Winter, kou, maar binnen…. Binnen brandt de kachel en daar schuiven wij Hollanders graag aan rond een heerlijke pan stamppot. Daarbij serveren we graag een rookworst. Maar hoe zit het daar eigenlijk mee? Is die wel vers?

Vers is anders, maar niet minder makkelijk

Maar al te makkelijk laten we in de supermarkt, geïnspireerd door reclames, de rookworsten in ons karretje glijden. Is dat nou wel oké? Een vraag die steeds vaker om antwoorden schreeuwt! Want al die panklare worsten, worden die nog met aandacht en liefde gemaakt? Of is het een merk dat ons aanspreekt? Wij raden je aan de verschillen zelf eens te testen. Koop eens een verse worst. Verse rookworsten? Ja, die rookworsten van de slager die je zelf nog moet koken! Uhm….. maar….. tijd, en hoe doe ik dat eigenlijk?

Proef eens het verschil tussen een rookworst uit de supermarkt en een rookworst van de echte slager. Doen hè!

Rookworst: Koken of wellen?

Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept! Die gaan gewoon in de pan. Die moet je wellen. Niet koken, zoals de titel van dit stukje aangeeft. Het water mag namelijk net niet koken. En zo laat je de worst 20 minuten in het water liggen. Dat is nou alles. En die aardappelen voor je verse stamppot koken ook 20 minuten. Tegelijk klaar dus. Hé, dat is handig! Onze stelling: Zonder al te veel moeite serveer je dus vers.

Verse rookworsten zijn niet klaar als de magnetron piept! Die gaan gewoon in de pan. Die moet je wellen.

Hoe zit het met de kwaliteit?

Verse rookworsten zijn er ook in veel verschillende kwaliteiten. We hebben het al eerder gezegd, als je naar een lokale leverancier gaat moet er sprake zijn van een vertrouwensband. Je kunt nu eenmaal onmogelijk controleren wat hij er allemaal mee doet. Je zoekt dus een lekker adres voor goede en verse slagers rookworsten. Fijne- , grove- of runderrookworst, het is er allemaal. Mager? Wie heeft je dat geleerd? Natuurlijk wil je op de lijn letten. Neem dan een gevulde koek minder, maar koop wel een echte worst! Die is nou eenmaal mals, vet en sappig.

Hoewel we het over rookworst hebben, wordt deze niet altijd echt gerookt. Verreweg de meeste rookworsten worden op smaak gebracht met rookaroma’s. Wil je echte rookworst proeven? Koop dan rookworsten die gerookt zijn op houtsnippers in een rookkast. Je kunt deze herkennen aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.

Wat is rookworst eigenlijk?

Gemalen vlees. Vers gemalen mals en sappig vlees dat op smaak gebracht wordt met zout, en een kruidenmelange. Dit gemalen vlees wordt vervolgens in natuurdarmen gestopt en op stokken in rookkasten gehangen. Daar ontwikkelt zich op lage temperatuur de heerlijke smaak van verse rookworsten.

Leg rookworst ook eens op de borrelplank

Een in plakjes gesneden rookworst is een verrukkelijk borrelhapje. Een klein schaaltje mosterd ernaast, maar kies ook eens voor een barbecuesaus of chilisaus. Een zuurtje van een augurk of een zilveruitje is er heerlijk bij. Datzelfde kun je ook op een broodje doen. Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken. Daarnaast kan rookworst in linzenschotels en bonenschotels. Maak eens spiesjes van rookworst, of doe plakjes rookworst in een aardappelsalade. Ideeën genoeg en als je zelf nog een origineel idee hebt horen we dat natuurlijk graag.

Een pistoletje of kaiserbroodje met rookworst en mosterd is heerlijk, maar je kunt ook een broodje zuurkool met rookworst maken.

Tags: VleesVlees - Rookworst
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen