• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, februari 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

door Connie Derks
in Kookschool, Saus
0
4
Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus – Boter, bloem, melk, room. Zijn dat ook basis ingrediënten in jouw keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor talloze gerechten. Een basissaus voor bij vlees, groente of ovenschotel en zelfs de basis voor soepen en kroketten.

Een roux is de basis

Een roomsaus begint met een roux. Een roux is een mengsel van gelijke delen boter en bloem die je samen gaart. Aan dit mengsel voeg je vocht toe, de hoeveelheid vocht en welk vocht je gebruikt is afhankelijk van wat je gaat maken. 

Wanneer je de basissaus maakt moet je rekening houden met welke vloeistof je gebruikt en welke smaak het gaat worden. De basisbouillon heeft al zout en smaak, melk maakt vooral romiger en zal nog zout en peper nodig hebben.

Verhoudingen

De verhouding van de roux met vocht bepaalt de dikte van de saus of soep. Hiervoor heb ik een handige tabel gemaakt zodat je makkelijk kunt zien welke verhouding je waarvoor nodig hebt.

roomsaus-roux

Roomsaus

Voor een roomsaus, die we ook wel bechamelsaus noemen, gebruik je melk en/of room.

Wanneer je een saus maakt waar al een vrij zoute vulling in zit kun je het beste een basis van melk gebruiken. Neem bijvoorbeeld een kaassaus. Wanneer je deze met alleen bouillon zou maken wordt deze erg zout door de toevoeging van de kaas. Je wil een romige saus dus gebruik je melk.

Voor een roomsaus of bechamelsaus gebruik je melk en / of room

Velouté 

Een velouté heeft bouillon als basis.

Wanneer je een vulling maakt die wel wat pit kan gebruiken voeg je aan de roux een bouillon toe. Denk hierbij aan een pepersaus of een champignonsaus. Om een vollere smaak te krijgen voeg je er op het laatst slagroom en eidooier aan toe.

botersauzen

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

Roomsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2,5 dl melk
  • 25-50 gram slagroom of kookroom
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je roomsaus:

Smelt de boter en roer er de bloem doorheen. Roer net zo lang tot de bloem gaar is, dit zie je doordat er een laagje op de bodem van je pan komt. Voeg er nu in 3 gedeeltes je vocht aan toe. Roer steeds totdat je saus weer egaal is voordat je de volgende portie melk toevoegt. Kook de saus nog even goed door. Voeg er de room aan toe en breng de roomsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Tags: ZuivelZuivel - MelkZuivel - room
DeelPin132Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

Reacties 4

  1. AnA says:
    6 maanden geleden

    Goede recepten.
    Aub doorgaan met goede recepten en zet ze op Facebook

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Dankjewel AnA, we gaan zeker door. Alleen die laatste (ze op facebook zetten) snappen we niet helemaal?

      Beantwoorden
  2. Arnold witjes says:
    2 jaar geleden

    Goede recepten

    Beantwoorden
    • Connie says:
      2 jaar geleden

      Dank je Arnold, Al onze recepten zijn recepten die we zelf thuis ook maken.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen