Roquefort, de wereldberoemde blauwaderkaas met behoorlijk wat pit, gemaakt volgens eeuwenoude traditie.
Blauwaderkaas
Roquefort uit het Franse dorp Roquefort in de regio Aveyron is een rauwmelks blauwaderkaasje gemaakt van schapenmelk. Het heeft een zeer herkenbare zilte, pittige smaak van schapenmelk in combinatie met de iets metalige smaak die de blauwschimmel eigen is. De kaas is cilindervormig en weegt ongeveer 2,5 tot 3 kg. Hij heeft een kleverige ivoorwitte natuurlijke korst. De kaas is verpakt in aluminiumfolie en wordt in kleine punten verkocht.
Roquefort uit Frankrijk is een rauwmelkse blauwe schapenkaas
Het ontstaan van de blauwe aders in Roquefort
Dat de blauwe aders in Roquefort schimmels zijn dat weten we wel, maar hoe komen ze daar? De schimmels in deze Franse kaas ontstaan door de schimmels penicilium Roqueforti. Deze schimmel worden aan de licht verwarmde melk toegevoegd en in vaten gegoten. Hierin wordt de melk gestremd waarna de wrongel onder druk overblijft. De wrongel wordt in vormen geperst en te rijpen gelegd in de grotten of koelruimtes van de gemeente Roquefort. In die rijpingsruimtes heerst een bepaald klimaat wat de ontwikkeling van de schimmel bevorderd. Tijdens het rijpen ontstaan er gisten (koolstofdioxide). Om de gassen te laten ontsnappen steken ze met grote naalden in de kaas. Door het ontstaan van de gaatjes kan de schimmel zich goed ontwikkelen en ontstaan er de beroemde blauwe aders.
Geen Roquefort zonder roggebrood
Beschimmeld brood
Traditioneel werd de schimmel voor Roquefort op roggebrood gekweekt. Er werden speciale roggebroden voor dit doel gebakken en in de kelders gelegd waar het 70 dagen bleef staan om uit te drogen en te beschimmelen. Dit uitgedroogde brood werd tot poeder vermalen. Voordat men de wrongel in de vormen schepte werd er wat van dit poeder over gestrooid. Dit oeroude proces wordt nog steeds door sommige kaasmakers toegepast.
Roquefort is meer dan gewoon kaas
Dat Roquefort een geweldige kaas op de kaasplank is is algemeen bekend, maar ook in de keuken is deze kaas zeer geliefd om zijn smaak. Hij wordt dan ook regelmatig als extra smaakmaker toegevoegd in bijvoorbeeld sauzen, in salades, maar ook op pizza en heel veel andere hartige gerechten die wel een beetje extra pit kunnen gebruiken.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?