• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Roti plaat; de echte bestaat uit deeg en aardappel

Als je roti plaat kant-en-klaar koopt is het vaak alleen deeg, maar er hoort ook aardappel in!

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
2
6
Roti plaat; de echte bestaat uit deeg en aardappel

Roti plaat met aardappelvulling – De basis voor een echt lekkere roti is de roti plaat. Roti is de benaming voor het hele gerecht, de roti plaat is het “pan brood”, wat onmiskenbaar bij dit gerecht hoort. Dit is een recept wat je niet eventjes maakt, maar waar je zeker de eerste keer even tijd voor moet nemen. Als je eenmaal weet hoe het werkt en je de handigheid hebt, is het een stuk eenvoudiger om ze zelf te maken.

Een echte roti plaat bestaat uit deeg met aardappelpuree of linzen

Roti plaat is geen tortilla! In de supermarkt is er van alles te koop en al staat er roti op, volgens de kenners lijkt het er nog niet eens op. Ze hebben soms een smaakje, maar in de meeste gevallen is het een soort tortilla. Een echte roti plaat koop je dan ook bij een speciaalzaak, maar beter nog maak je ze zelf. Een echte plaat bestaat uit deeg met aardappelpuree of linzen. In dit recept is dus aardappelpuree gebruikt om ze te maken.

Zorg voor een soepel deeg

Het recept voor het deeg voor roti plaat met aardappelvulling wordt gemaakt met zelfrijzend bakmeel en warm water. Door warm water te gebruiken wordt het deeg anders van structuur dan als je, zoals meestal, koud water gebruikt. Als rijsmiddel gebruik je zelfrijzend bakmeel, dit is bloem met bakpoeder. Zou je dit niet in huis hebben, dan volstaat 300 gram bloem gemengd met 10 gram bakpoeder ook. Voeg nooit in een keer al het water uit het recept toe, maar begin met 2/3 en voeg daarna eventueel meer water toe. Kneed ook lang genoeg, want dat maakt het uitrollen veel makkelijker.

Een lekkere, kruidige vulling maken is essentieel

De stevige, maar soepele vulling van aardappel mag echt sterk van smaak zijn, er zit immers maar een dun laagje in de roti plaat. Het is de bedoeling dat je de aardappelvulling nog wel proeft als je het gerecht gaat eten, anders kun je het net zo goed weg laten en een tortilla kopen. Wees dus in dit recept niet te zuinig met de komijn, maar overdrijf ook niet, want dat kan de smaak een beetje bitter maken.

roti vullen
roti bakken

 

Roti plaat met aardappelvulling

Porties: 6 platen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram geschilde bloemige aardappels
  • 1 teentje gepureerde knoflook
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • peper en zout
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200-250 ml warm water
  • 10 + 75 gram boter
  • 8 gram zout
  • 75 gram zonnebloemolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een roti plaat met aardappel:

Maak een deeg van de bloem met het zout en 200 ml warm water. Kneed goed door tot een samenhangend deeg en voeg de boter toe. Voeg nu beetje bij beetje meer water toe tot een zacht en soepel deeg ontstaat. De hoeveelheid water is afhankelijk van de kwaliteit van de bloem. Kneed minimaal 20 minuten! Laat het deeg een half uurtje rusten in een kom onder een doek.

Kook intussen de aardappels gaar en stoom ze goed droog. Pureer ze helemaal fijn of duw de aardappels door een zeef. Meng er de gepureerde knoflook, de komijnpoeder, peper en zout door. Dit mengsel moet stevig maar soepel zijn. De smaak moet vrij sterk zijn, er komt maar een dun laagje in de roti plaat. Zet opzij.

Verdeel de afgekoelde aardappelvulling in 6 porties. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en maak er mooie bolletjes van. Duw ieder bolletje plat en maak er een kommetje van in door de plakjes in je hand te leggen. Doe een eetlepel aardappelvulling in het kommetje, voeg meer toe als dat nodig blijkt, en vouw en knijp de randen dicht zodat er nergens aardappel kan ontsnappen. Leg opzij en doe hetzelfde met de rest.

Verwarm in een pannetje de 75 gram plantaardige boter met de zonnebloemolie tot lauwwarm. Leg een kwastje klaar.

Rol de roti uit tot 24 cm. Verwarm een droge koekenpan van 24 cm en bak de roti in 10 seconden aan een kant droog, draai om en bestrijk de roti met het botermengsel. Draai weer om en bestrijk ook de andere kant. Bak de roti tot hij volledig bol staat, draai tussendoor een paar keer. Haal de roti uit de pan en bak de volgende.

Rol de nieuwe roti plaat terwijl de andere in de pan ligt. Ben je niet zo snel, werk dan met 2 personen of rol er steeds 2 of 3 uit die je een voor een bakt.

Tip! maak meer roti in een keer en vries ze in.

Tafel lekker !!

DeelPin57VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

De perfecte ovenschotel; Zo bouw je die op
Kookschool

Zo bouw je de perfecte ovenschotel op: praktische tips en slimme lagen

steak op de barbecue
Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

sla wassen
Kookschool

Sla wassen: verse kroppen gebruiken in plaats van zakjes

Reacties 6

  1. Halima says:
    2 jaar geleden

    Lieve mensen..
    Het “gerecht” heet geen roti.
    Het is de rotiplaat die roti heet.
    De gerechten die je erbik eet kunnen allemaal verschillende gerechten zijn.
    Er wordt vaak gezegd dat men roti heeft klaar gemaakt maar dat de rotiplaten zijn gekocht….
    Mensen….de rotiplaat is de ” roti”!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat weten we Halima, maar… heb je ons recept ook geproefd?

      Beantwoorden
  2. Daniel Goedhuis says:
    2 jaar geleden

    Aub, stop nu eens met inheemse wereld gererechten. Ze worden bijna allleen goed gemaakt door de lokale bewoners. Wij hebben geen idee hoe het moet smaken.

    Succes

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Maak dit recept Daniel, en vraag het de lokale bewoners!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!