Roti plaat met aardappelvulling – De basis voor een echt lekkere roti is de roti plaat. Roti is de benaming voor het hele gerecht, de roti plaat is het “pan brood”, wat onmiskenbaar bij dit gerecht hoort. Dit is een recept wat je niet eventjes maakt, maar waar je zeker de eerste keer even tijd voor moet nemen. Als je eenmaal weet hoe het werkt en je de handigheid hebt, is het een stuk eenvoudiger om ze zelf te maken.
Een echte roti plaat bestaat uit deeg met aardappelpuree of linzen
Roti plaat is geen tortilla! In de supermarkt is er van alles te koop en al staat er roti op, volgens de kenners lijkt het er nog niet eens op. Ze hebben soms een smaakje, maar in de meeste gevallen is het een soort tortilla. Een echte roti plaat koop je dan ook bij een speciaalzaak, maar beter nog maak je ze zelf. Een echte plaat bestaat uit deeg met aardappelpuree of linzen. In dit recept is dus aardappelpuree gebruikt om ze te maken.
Zorg voor een soepel deeg
Het recept voor het deeg voor roti plaat met aardappelvulling wordt gemaakt met zelfrijzend bakmeel en warm water. Door warm water te gebruiken wordt het deeg anders van structuur dan als je, zoals meestal, koud water gebruikt. Als rijsmiddel gebruik je zelfrijzend bakmeel, dit is bloem met bakpoeder. Zou je dit niet in huis hebben, dan volstaat 300 gram bloem gemengd met 10 gram bakpoeder ook. Voeg nooit in een keer al het water uit het recept toe, maar begin met 2/3 en voeg daarna eventueel meer water toe. Kneed ook lang genoeg, want dat maakt het uitrollen veel makkelijker.
Een lekkere, kruidige vulling maken is essentieel
De stevige, maar soepele vulling van aardappel mag echt sterk van smaak zijn, er zit immers maar een dun laagje in de roti plaat. Het is de bedoeling dat je de aardappelvulling nog wel proeft als je het gerecht gaat eten, anders kun je het net zo goed weg laten en een tortilla kopen. Wees dus in dit recept niet te zuinig met de komijn, maar overdrijf ook niet, want dat kan de smaak een beetje bitter maken.
Roti plaat met aardappelvulling
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram geschilde bloemige aardappels
- 1 teentje gepureerde knoflook
- 2 theelepels komijnpoeder
- peper en zout
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 200-250 ml warm water
- 10 + 75 gram boter
- 8 gram zout
- 75 gram zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een roti plaat met aardappel:
Maak een deeg van de bloem met het zout en 200 ml warm water. Kneed goed door tot een samenhangend deeg en voeg de boter toe. Voeg nu beetje bij beetje meer water toe tot een zacht en soepel deeg ontstaat. De hoeveelheid water is afhankelijk van de kwaliteit van de bloem. Kneed minimaal 20 minuten! Laat het deeg een half uurtje rusten in een kom onder een doek.
Kook intussen de aardappels gaar en stoom ze goed droog. Pureer ze helemaal fijn of duw de aardappels door een zeef. Meng er de gepureerde knoflook, de komijnpoeder, peper en zout door. Dit mengsel moet stevig maar soepel zijn. De smaak moet vrij sterk zijn, er komt maar een dun laagje in de roti plaat. Zet opzij.
Verdeel de afgekoelde aardappelvulling in 6 porties. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en maak er mooie bolletjes van. Duw ieder bolletje plat en maak er een kommetje van in door de plakjes in je hand te leggen. Doe een eetlepel aardappelvulling in het kommetje, voeg meer toe als dat nodig blijkt, en vouw en knijp de randen dicht zodat er nergens aardappel kan ontsnappen. Leg opzij en doe hetzelfde met de rest.
Verwarm in een pannetje de 75 gram plantaardige boter met de zonnebloemolie tot lauwwarm. Leg een kwastje klaar.
Rol de roti uit tot 24 cm. Verwarm een droge koekenpan van 24 cm en bak de roti in 10 seconden aan een kant droog, draai om en bestrijk de roti met het botermengsel. Draai weer om en bestrijk ook de andere kant. Bak de roti tot hij volledig bol staat, draai tussendoor een paar keer. Haal de roti uit de pan en bak de volgende.
Rol de nieuwe roti plaat terwijl de andere in de pan ligt. Ben je niet zo snel, werk dan met 2 personen of rol er steeds 2 of 3 uit die je een voor een bakt.
Tip! maak meer roti in een keer en vries ze in.
Tafel lekker !!
Lieve mensen..
Het “gerecht” heet geen roti.
Het is de rotiplaat die roti heet.
De gerechten die je erbik eet kunnen allemaal verschillende gerechten zijn.
Er wordt vaak gezegd dat men roti heeft klaar gemaakt maar dat de rotiplaten zijn gekocht….
Mensen….de rotiplaat is de ” roti”!!
Dat weten we Halima, maar… heb je ons recept ook geproefd?
Aub, stop nu eens met inheemse wereld gererechten. Ze worden bijna allleen goed gemaakt door de lokale bewoners. Wij hebben geen idee hoe het moet smaken.
Succes
Maak dit recept Daniel, en vraag het de lokale bewoners!