- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen – Een roux maken is een echte basistechniek, eentje die veel gebruikt wordt om sauzen en soepen mee te maken. Het is eigenlijk niks meer dan een bindmiddel gemaakt van (ongeveer) gelijke delen boter en bloem.Het zetmeel in de bloem zorgt voor dan voor de binding. Door vloeistof (melk, bouillon, kookvocht) toe te voegen krijg je een gebonden saus of soep.

Gemakshalve wordt vaak gezegd dat een roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem, wil je het echter heel exact doen neem dan 6 delen bloem op 5 delen boter.

Blank, blond of bruin

We kennen drie verschillende soorten roux; Bruin, blond en blank. Qua samenstelling zijn ze alle drie gelijk. Afhankelijk van de tijd dat je het boter/bloem mengsel laat doorkoken, krijg je een blanke, blonde of bruine. Het meest gebruikt is de blanke welke ongeveer 5 minuten kookt, deze wordt gebruikt in witte sauzen en lichte soepen. Een bruine roux wordt vaak gebruikt voor vleessauzen of donkere soepen, deze heeft wel meer tijd nodig, om hem mooi op kleur en smaak te krijgen ben je al gauw 30 minuten kwijt. Een donkere versie heeft doorgaans meer smaak maar minder bindkracht.


Hoe maak je een roux ??

Zet een pan op het vuur en laat de boter in de pan smelten. Als de boter is gesmolten doe je hierbij de bloem. Blijf continue roeren tot je een egale massa hebt. Zet het vuur nu laag en laat de bloem garen. Dit is het moment waarop je bepaalt of je een blanke, blonde of bruine roux maakt,hoe langer je het geheel nu laat doorkoken, hoe donkerder je roux uiteindelijk wordt. Voeg nu de vloeistof toe en blijf roeren tot je een mooie egale “saus” hebt. Hoe minder vocht je toevoegt, hoe dikker je roux blijft. Je roux is nu klaar om verder verwerkt te worden.

Extra tips voor het maken van een roux

Gebruik een roux onder andere voor; witte wijn saus[1], rode wijn saus[2] aspergesoep[3] of paddenstoelensoep[4]

Links in dit recept:
  1. witte wijn saus: https://lekkertafelen.nl/recepten/witte-wijnsaus/
  2. rode wijn saus: https://lekkertafelen.nl/recepten/rode-wijnsaus/
  3. aspergesoep: https://lekkertafelen.nl/recepten/hemelse-asperge-cremesoep-met-een-twist/
  4. paddenstoelensoep: https://lekkertafelen.nl/recepten/bospaddenstoelensoep/