Runderspareribs; de andere spareribs! – Het wordt steeds meer een trend om in plaats van een hamburger, een worstje en een sateetje op de barbecue, te kiezen voor één groot stuk vlees. Je kent ongetwijfeld de varkensspareribs, de ribben van het varken. Maar, en die kun je iets minder makkelijk kopen, er zijn ook spareribs van het rund. De runderspareribs zijn iets groter dan die van het varken. Wees echter niet bang om eens een groot stuk vlees op de BBQ te leggen. Runderspareribs bereiden op de BBQ is minder moeilijk dan je waarschijnlijk verwacht!
Twee soorten en moeilijke namen
Er zijn twee soorten runderspareribs, de short ribs en de back ribs. De short ribs worden gesneden uit de klapribben van het rund. Het vlees van de klapribben wordt gesneden uit de dunne borst van het rund. Als het vlees zonder de botten wordt gesneden heet het klapstuk. Juist, dat stuk rundvlees dat je met hutspot eet! Short ribs zijn wat groter dan de back ribs. Ze hebben een groter bot en er zit ook meer vlees aan. In tegenstelling tot bij de back ribs zit het vlees ook op de botten, en niet alleen er tussen. Het vlees is wat gemarmerd, en dat betekent dat het vlees na bereiding lekker mals is. Je kunt de short ribs bereiden in de oven of je legt het rundvlees op de barbecue. Het garen van short ribs kost wel wat tijd, maar daarna heb je heerlijk zacht vlees, dat zo van het bot af valt. De andere soort runderspareribs zijn de back ribs ook wel chuck ribs genoemd. Zoals het Engelse woord ‘back’ al zegt, ze worden gesneden uit de rug van het rund. Als je op zoek gaat naar runderspareribs kun je tegen wat verwarrende zaken aanlopen. Niet elke slager noemt ze bij dezelfde naam. Ook de benamingen platte ribben of flat ribs, klaprib, champrib worden gebruikt, en mogelijk nog veel meer. Er worden ook Amerikaanse termen gebruikt, die vaak te maken hebben met een bepaalde manier van uitsnijden die Amerikaanse of Engelse slagers gebruiken en die dan weer niet in Nederland gebruikt worden. Behoorlijk ingewikkeld dus.
Runderspareribs kopen
Welke ribben moet je nu kopen? Al die namen makken het je niet makkelijk. In de supermarkt ga je ze niet vinden, je bent toch al aangewezen op de slager, dus zoek er een met verstand van zaken. Maak het je zelf niet te moeilijk. Als je een goede slager hebt gevonden en je legt hem of haar uit welke soort runderspareribs je wilt hebben, weet hij of zij ongetwijfeld wel wat je bedoelt, ook als de benaming anders is dan de benaming die hij hanteert. De slager kan je ook meer vertellen over de herkomst van het vlees en je tips geven voor de bereiding. Mogelijk moet je dergelijk vlees wel even bestellen van tevoren. Er zijn ook internetslagers die gespecialiseerd zijn in groot vlees en die jou prima runderspareribs kunnen leveren, al dan niet diepgevroren.
Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten
Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.