Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rundvlees, een stukje info

0 7.054

Rundvlees, kun jij er mee overweg? Ja iedereen heeft al eens hachee gemaakt of een stoofschotel. Maar welk rundvlees gebruik je nu waarvoor. Wat zijn de verschillende soorten, uit welk deel van het rund worden ze gesneden. Een kort en duidelijk overzicht.

Bieflappen worden ook wel baklappen genoemd en zijn van de magere rundvleesdelen gesneden, maar zijn geen biefstuk. Kort om en om bakken is het lekkerst. Het vlees kan zowel gaar als rosé gegeten worden.

Biefstuk is altijd gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende anders mag het geen biefstuk heten. Biefstuk moet je snel om en om te bakken, kan zowel rood, rosé als doorbakken geserveerd worden.

Doorregen runderlappen; Perfect vlees om te braden, heeft langere tijd nodig om gaar te worden op een laag vuur.

Hacheevlees is gesneden van de onderrib (hals). Het vlees heeft een lange bereidingstijd nodig om gaar en zacht te worden. Hachee en natuurlijk ook andere stoofschotels zijn gerechten die voldoen aan die eisen, en bevatten ingrediënten waardoor het vlees mooi tot zijn recht komt.

Hamburgers moeten bij voorkeur bestaan uit 100% rundvlees. Het is gemalen vlees dat in een afgeplatte ronde vorm is gedrukt. Je kunt hamburgers eenvoudig zelf maken door rundergehakt in het juiste model te drukken.

Klapstuk; Het vlees is gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes. Klapstuk is bij voorkeur geschikt om in z’n geheel mee te koken in een gerecht zoals bijvoorbeeld peen en uien. Snijd het vlees na het koken in kleinere porties.

Kogelbiefstuk is gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk.

Magere runderlap wordt ook wel ‘draadjesvlees’ genoemd. Het vlees is geschikt om te stoven of braden. Door het gebruik van ‘zure’ ingrediënten als bijvoorbeeld tomaten, wijn of wat azijn is het mogelijk om het vlees malser te laten worden. Denk ook aan Limburgs Zuurvlees.

Ossenhaas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas is hetzelfde als tournedos, de ossenhaas is dan in dikke plakken ( ± 125 gram) gesneden. Een chateaubriand is een dubbele tournedos. Een hele ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo.

Ossenstaart; Dit is het staartgedeelte. Gebruik de ossenstaart om bouillon van te trekken of maak er een stoofschotel van.

Fijne riblappen zijn de malste stooflappen van het rund ( dunne lende) en het snelst te bereiden.

Rosbief is altijd een groot stuk vlees met soms een heel dun vetlaagje, gesneden van de dikke lende.
Na bereiding moet het vlees binnenin nog rosé zijn. Snijd het vlees altijd in dunne plakken, de smaak van het vlees is dan optimaal.

Entrecôte is gesneden van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecôte met haas en been noemen we een T-bone, dit is een grote runderkarbonade/kotelet.

Runderlever is iets stugger dan varkens-, lams- of kalfslever.

Poulet, soep- of bouillonvlees is allemaal hetzelfde. Het vlees is meestal gesneden van de platte bil.
Smakelijk vlees, uitermate geschikt om langzaam te verwarmen en optimaal smaak af te geven aan het gerecht/bouillon.

Runder rib-eye is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft. En erg smaakvol is!

Rundergehakt is 100% gemalen rundvlees van rest delen. Dit gehakt is na het bakken of braden ‘droger’ dan half-om-half gehakt.

Runderreepjes zijn gesneden van magere rundvleesdelen. Omdat de reepjes zo dun zijn, is de bereidingstijd maar kort. Ze zijn vaak al gemarineerd.

Runderrollade (doorregen) Rollade is – het woord zegt het al – een opgerold stuk vlees met of zonder vulling. Een doorregen rollade is gesneden van het borststuk.

Runderrollade (filet) Een filetrollade is gesneden van de bovenbil.

Runderschenkel is afkomstig van de bovenpoot en bestaat uit vlees en merg. Schenkel is zeer geschikt voor stoofschotels en als smaakmaker in bouillon of soep.

Rundertartaar bestaat uit 100% gemalen rundvlees. Het is op diverse wijzen te verwerken en te eten. Van rauw tot doorbakken.

Rundertong is een smaakvolle ‘vergeten’ vleessoort. Een tong weegt ongeveer 2 kilo, de rauwe tong is voor de bereiding altijd eerst gespoeld in zout water en daarna met ‘smaakmakers’ gekookt.

Rundervink bestaat uit rundergehakt dat gekruid is, omwikkeld met een dun lapje mager rundvlees.

Sucadelapjes (rund) zijn gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sucadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Het peesje lijkt na bereiding op sukade ( geconfijt fruit) en is ook eetbaar.

Côte de boeuf is het ribstuk van het rund. Het is een mals, dooraderd vlees en dankt zijn smaak mede aan het op het been rijpen en bereiden.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More